Public numeros la vernisajul expoziției „Spațiile Oravitzan” de la Muzeul Banatului din...

Public numeros la vernisajul expoziției „Spațiile Oravitzan” de la Muzeul Banatului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1107874898">

Un numeros public s-a reunit astăzi la vernisajul expoziției „Spațiile Oravitzan”, „maestrul care se recomandă prin fapte care au onorat Banatul pe toate meridianele lumii”. Lucrările sale sunt expuse în opt săli ale Bastionului Therezia, spațiu al Muzeului Național al Banatului, iar expoziția va avea un caracter permanent.

Reprezentanții UVT, partener la realizarea expoziției, au subliniat dorința ca prin intermediul fundației Oravitzan opera maestrului să fie cât mai vizibilă și tinerii artiști să se bucure de sprijin, iar ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, a ținut să sublinieze că studiind viața și opera distinsului artist, a remarcat că „primii maeștri au fost femeile din sat care au tors din caierul veșniciei fir de lumină și îl țeseau la război pentru a face simbolul crucii nelipsit, acest model ancestral și universal de la care a pornit totul. Crucea este temeiul operei sale, apoi lumina, nu cea fotonică, ci o rază de pe fața lui Christos de pe muntele Tabor, unde a avut loc Schimbarea la Față”. Pentru Silviu Oravitzan crucea nu e legată de momente de tristețe – mai spunea Mitropolitul Ioan – ci de bucurie și lumină, acesteia fiindu-i alăturate simboluri ale vieții. Dacă Brâncuși a spiritualizat și transfigurat materia, la Silviu Oravitzan o scânteie din lumina cea dreaptă e metamorfozată, așezată în spațiul material.

Artiștii plastici și-au arătat, la rândul lor, prețuirea pentru tezaurizarea acestor opere care alcătuiesc un patrimoniu cultural contemporan de certă valoare într-un  muzeu, în vremuri în care multe lucrări de artă rămân, cu prea multă ușurință, risipite prin ateliere, Silviu Oravitzan fiind unul din puținii artiști care au privilegiul unui muzeu propriu. Lucrările expuse sunt creații începute cu mai bine de jumătate de veac în urmă, până astăzi, din anii în care a reușit să creeze la Lugoj o adevărată emulație culturală, deși opera sa era complet diferită de linia impusă în cultura oficială.

„După atâtea popasuri în marile orașe ale lumii, de la New York la Paris sau Berlin, am reușit să fac această expoziție născută din țesăturile țărăncilor, la Timișoara, unde sper să dăinuie” este ceea ce își dorește și maestrul Silviu Oravitzan.

Vernisajul a fost urmat de o masă rotundă la care au participat pictori, critici de artă, scriitori și filosofi veniți din întreaga țară și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.