Concerte speciale la Românești, în peștera cu trei etaje care găzduiește spectacole...

Concerte speciale la Românești, în peștera cu trei etaje care găzduiește spectacole de aproape 40 de ani (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1389839516">

În munții Poiana Ruscă, nu departe de satul Românești, se află peștera cu același nume, cunoscută și ca Peştera Mare de la Fereşeşti sau Peştera cu Apă. Primele cercetări în peșteră au fost făcute încă din anul 1872 și au continuat în anii postbelici, când au fost descoperite urme de locuire încă din preistorie.

Peștera cu trei etaje

Potrivit cercetărilor speologice ulterioare și a planul topografic întocmit în urma acestora, peştera Româneşti este de mărime mijlocie, cu o suprafaţă de aproape 1.500 de metri exploraţi şi este dispusă pe trei nivele, cel inferior fiind accesibil doar speologilor dotaţi cu echipamente speciale. Turiştii au acces pe galerii care totalizează 340 de metri lungime. Intrarea, lată de aproape zece metri şi înaltă de doi metri, asigură un iluminat difuz al peşterii până la aproximativ 70 de metri, drumul putând fi continuat doar cu ajutorul lanternelor.

Pereţii sunt acoperiţi de alge iar într-o sală săpată în brecie tectonică – o raritate în peşterile din România – trăieşte o colonie de lilieci, care a dat şi numele sălii care reprezintă partea cea mai spaţioasă a galeriei principale. Cele trei etaje au caracter subfosil iar sălile principale s-au format în urma intersectării mai multor falii. Peştera are o temperatură constantă de 6-8 grade.

Renumită pentru concerte

Peștera este cunoscută mai ales pentru concertele care au loc aici, evenimentul fiind unic nu în România, și unul din puținele de acest fel care au loc în întreaga lume. Concertele simfonice din peștera Românești au fost inițiate în 1984 de medicul Constantin Lupu, fondator, îm 1975, a Clubului Speotimiș, iar din 1999, organizarea concertelor a fost prealuată de Fundația Academică Culturală Timișoara.

Alături de concertele simfonice susţinute de filarmonica „Banatul”, filarmonica din Arad, Orchestra Regală din Danemarca, corala „Sabin Drăgoi” sau de solişti celebri, precum violonistul  Ştefan Ruha, care, cu cei 4.000 de spectatori, a înregistrat un record absolut de audienţă, au mai avut loc concerte de jazz şi blues, rock şi muzică electronică.

Ediție aniversară în peștera de la Românești

Peștera Românești va găzdui și în acest an o ediție aniversară cu două concerte, în 8 și 15 octombrie, de la ora 13:00. Primul concert va fi susținut de orchestra de suflători a Liceului de Artă „Ion Vidu”, iar cel de-al doilea, de orchestra filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

Pe lângă cele două concerte, vor avea loc și alte evenimente: două proiecţii de filme cu actorul născut la Lugoj, Bela Lugosi, în rolul lui Dracula, şi Johnny Weissmüller, care a venit pe lume în satul – pe atunci Freidorf –  întruchipându-l pe Tarzan, două instructaje speologice şi instructaj de tiroliană pentru copii şi tineret și două dezbateri despre turism cultural şi ecoturism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.