Piese de patrimoniu din Banatul otoman la Muzeul Satului Bănățean

Piese de patrimoniu din Banatul otoman la Muzeul Satului Bănățean

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Satului Bănățean vernisează astăzi, începând cu ora 13.00, expoziția etno-arheologică „Banatul otoman – restituiri culturale”, realizată în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, Muzeul de etnografie, etnologie și folclor „Țara Carașului”, Oravița, Centrul de Studii Bănățene „Sim. Sam. Moldovan” și Asociația Românilor din Balcani, care va fi deschisă în sala expozițională pavilionară – corp A a muzeului.

Expoziția prezintă zeci de piese de patrimoniu, artefacte descoperite în săpăturile arheologice de salvare din Timișoara din piețele Libertății și Sf. Gheorghe și de la „cula” din Ciacova, documente otomane și scrieri originale inedite, ansambluri arhitectonice, mărturii ale exploatărilor miniere și bunuri culturale care ilustrează fragmente din cei 164 de ani în care Timișoara și o parte a Banatului s-au aflat sub stăpânire otomană, când orașul era locuit de o lume cosmopolită, atât din punct de vedere etnic cât și cultural și confesional.


Fiecare obiect, indiferent de natura sa, are propria lui poveste, destăinuind informații nebănuite ale lumii orientale și balcanice care a făcut ca Timișoara să fie socotită orașul aflat la granița dintre Orient și Occident.

Expoziția va putea fi vizitată până în 15 decembrie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.