Bilanț pe 2023 la Colterm. Scade ritmul debranșărilor, certificate „verzi” cumpărate pentru...

Bilanț pe 2023 la Colterm. Scade ritmul debranșărilor, certificate „verzi” cumpărate pentru 2022

0
DISTRIBUIȚI

Societatea aflată în insolvență, care asigură termoficarea centralizată în Timișoara, a făcut bilanțul pe anul 2023.

„Anul care tocmai s-a încheiat nu a fost unul lipsit de provocări, însă am reușit să depășim obstacolele și să asigurăm continuitatea sistemului de termoficare timișorean. Am făcut o prioritate din asigurarea permanentă a stocurilor de combustibil, iar eforturile depuse în acest sens s-au văzut: confortul termic din locuințele timișorenilor s-a îmbunătățit considerabil, comparativ cu anii precedenți Am comunicat în mod transparent situația stocurilor de combustibil, lună de lună, iar 2023 l-am încheiat cu următoarele cantități: 60.024 tone cărbune și 91.000 MWh gaz înmagazinat. Procentual, pe cele două mari centrale termice, CET Sud și CT Centru, cantitatea de energie termică produsă pentru a fi livrată consumatorilor timișoreni a fost: 78% din CET Sud (funcționare pe cărbune și gaz) și 22% din CT Centru (funcționare pe gaz)”, a transmis Colterm.

Compania a reușit să „rezolve” problema certificatelor „verzi” pentru anul 2022. „Alături de asigurarea stocurilor de combustibil, bifăm o altă realizare extrem de importantă: achiziția certificatelor de poluare EUA, respectiv îndeplinirea în totalitate a obligațiilor de mediu privind certificatele aferente anului 2022. Vorbim despre un număr total de 227.582 certificate, din care 182.622 pentru CET Sud și 44.960 pentru CT Centru. Am primit, cu titlu gratuit, un număr de 29.059 certificate EUA (16.674 pentru CET Sud și 12.385 pentru CT Centru), iar diferența de 198.523 a fost cumpărată, după cum urmează: 165.948 pentru CET Sud și 32.575 pentru CT Centru.


Valoarea totală a certificatelor de poluare EUA achiziționate s-a ridicat la suma de 18.204.354 euro, însemnând un preț mediu aferent celor patru tranzacții efectuate în vederea achiziției de 91,6989 euro / certificat”, spune mesajul societății de termoficare.

Comunicatul mai precizează că, tot în cursul anului trecut, s-au finalizat lucrările demarate pe rețelele de termoficare, prin proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. S-au efectuat reabilitări pe două loturi de rețele, primare și secundare, în lungime totală de 29.680 metri, din care, 9.183 metri pe Lotul 1 – Rețele Primare, și 20.497 metri pe Lotul 2 – rețele secundare de termoficare.

„Știm că mai sunt o serie de probleme de rezolvat, iar una dintre acestea este apa caldă. Pentru îmbunătățirea paramentrilor de furnizare a apei calde, în 2023 am efectuat o serie de lucrări de reparații și înlocuiri conducte de recirculare, pe o lungime de aproximativ 1.500 de metri. Rezultatul a fost creșterea confortului abonaților noștri prin diminuarea timpilor de așteptare pentru încălzirea apei. Pentru 2024, ne propunem să continuăm reabilitarea conductelor de recirculare, urmând să înlocuim încă 2.000 de metri de rețea”, a precizat Colterm.

Compania notează și o scădere a ritmului debranșărilor.

„Pașii făcuți pentru «însănătoșirea» sistemului de termoficare au însemnat și o creștere a încrederii abonaților noștri în serviciile pe care le livrăm. Așa se explică, pe de o parte, scăderea numărului de debranșări, iar pe de altă parte, câștigarea de noi clienți. În 2023, numărul debranșărilor a scăzut cu circa o treime față de anul precedent: 2.080 de apartamente au optat pentru deconectare, față de 2.899 în 2022. Așa cum subliniam, sunt și abonați care ne acordă în continuare încrederea lor, pentru care dorim să le mulțumim încă o dată. În acest sens, menționăm racordarea, în 2023, a două noi importante obiective: maternitatea Spitalului Județean de Urgență «Pius Brânzeu» (clădire nou-construită și dotată cu modul termic) și rebranșarea la rețeaua de termoficare în sistem centralizat a unui imobil cu destinația afterschool”, a mai comunicat Colterm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.