Război în Gaza, ziua 144. O nouă propunere legată de un schimb...

Război în Gaza, ziua 144. O nouă propunere legată de un schimb de ostatici între Israel şi Hamas

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

O nouă propunere privind ostaticii israelieni a fost trimisă reprezentanților Hamas. Propunerea a fost elaborată la finalul discuțiilor de la Paris. La negocieri au participat diplomați din mai multe țări.

O propunere de a schimba ostaticii israelieni din Gaza cu prizonieri palestinieni din Israel a fost trimisă Hamas, potrivit Sky News. Documentul a fost realizat în câteva zile, în timpul discuțiilor de la Paris la care au participat reprezentanți din Israel, Statele Unite ale Americii, Egipt și Qatar.

Proiectul de acord pentru încetarea temporară a focului prevede că toate femeile israeliene, copiii sub 19 ani, bătrânii și ostaticii bolnavi ar trebui eliberați în schimbul unui număr de prizonieri palestinieni, a declarat o sursă pentru Reuters.

Propunerea mai include angajamentul de a permite intrarea zilnică a 500 de camioane de ajutor în Gaza și furnizarea a mii de corturi și rulote.

Biden speră la o încetare a focului

Președintele SUA Joe Biden a declarat că speră ca încetarea focului în conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza se va întâmpla lunea viitoare, în timp ce părțile beligerante păreau să se apropie de un acord în timpul negocierilor din Qatar, care au ca scop și medierea eliberării ostaticilor.

Prezența ambelor părți la așa-numitele discuții de proximitate – întâlniri separate cu mediatorii, dar în același oraș – a sugerat că negocierile au avansat mai mult decât oricând de la un mare impuls la începutul lunii februarie, când Israelul a respins o contraofertă a Hamas pentru un armistițiu de patru luni și jumătate, scrie Reuters.

Biden a declarat că speră că o încetare a focului va începe în câteva zile.

„Ei bine, sper că până la începutul weekend-ului, până la sfârșitul weekend-ului”, a spus el, când a fost întrebat când se așteaptă să înceapă încetarea focului.

„Consilierul meu pe probleme de securitate națională îmi spune că suntem aproape.


Suntem aproape. Nu am terminat încă. Speranța mea este ca până lunea viitoare să avem o încetare a focului”, a declarat Biden reporterilor în timpul unei vizite la New York.

Un oficial american a declarat că negociatorii americani au făcut presiuni mari pentru a obține un acord de pauză pentru ostatici până la începutul Ramadanului, pe 10 martie, iar înalți oficiali americani au lucrat la această problemă săptămâna trecută. Optimismul părea să se nască în urma întâlnirilor dintre israelieni și qatarezi, a spus oficialul.

În public, Israelul și Hamas au continuat să adopte poziții foarte îndepărtate cu privire la un posibil armistițiu, în timp ce se învinuiau reciproc pentru întârzieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.