Pericolul de peste mări și țări: boala adusă de țânțari care lovește...

Pericolul de peste mări și țări: boala adusă de țânțari care lovește animalele de companie

0
DISTRIBUIȚI

caine

O insectă banală a devenit dușmanul de temut al animalelor de companie. Mai mulți câini din România au murit în ultima peroioadă după ce au fost înțepați de țânțari. Asta pentru că banalul țânțar a devenit vehiculul unui parazit de temut. Chiar dacă e fatal în cazul câinilor, parazitul e în general inofensiv dacă ajunge în corpul uman.

Numărul cazurilor de dirofilarioza, afecțiunea produsă de parazit, la câine, a ajuns, în ultimii trei ani, la 107, la Timișoara. Numai din ianuarie până în momentul de față 27 câini au fost diagnosticați cu dirofilarioză (nouă cu dirofilarioză cardio vasculară, 18 cu dirofilarioză cutanată), potrivit lui Marius Ilie, doctor în parazitologie la Universitatea de Științe Agricole a Banatului. ”Aici trebuie precizat că există dirofilarioza cardio vasculară, produsa de Dirofilaria immitis, și dirofilarioza subcutanată, produsă de Dirofilaria repens.


Ultima provoacă boala și la om”, a mai arătat specialistul.

Cele mai afectate animale sunt carnivorele – câinele și pisica. Conform parazitologului, ”evoluția cazurilor este într-o continuă expansiune, legat de circulația animalelor în zone unde evoluează demult boala (țările mediteraneene) și prezența țânțarilor, care transmit boala”.

Prima infestare, în 2007

Primul caz de dirofilarioză făcut public la noi a fost în 2007, la Timișoara. Doctorul Silviu Drăghici, cel care a descoperit cazul, explica la momentul respectiv că boala e frecventă în țări ca Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Franța. „Faptul că această boală a ajuns la noi este în directă legătură cu încălzirea globală. Este posibil ca arealul țânțarilor, care sunt principalii purtatori ai bolii, să se fi lărgit, mai ales că am intrat într-o  zonă în care temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate”, explica Drăghici. Ca să trateze animalul, medicul a folosit medicamente aduse din străinătate, pe bază de arsenic. La momentul respectiv în România nu exista tratament pentru dirofilarioză.

Cum se “plimbă” boala prin corp

Dirofilarioza este produsă de un vierme parazit rotund (dirofilaria), care ajunge în corpul gazdei sale sub forma unei larve de dimensiuni microscopice, în urma unei ințepături de țânțar infestat, care s-a hrănit cu sângele unui animal purtător al bolii. După ce se plimbă prin tot organismul victimei, viermii se localizează la nivelul inimii, în ventricolul drept, acesta fiind momentul în care apar și primele simptome: câinele face febră, are salivație abundentă, merge greoi pe fondul unor inflamații articulare și manifestă apetit capricios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.