EXCLUSIV Licitaţia pentru spaţiile ajunse la verişorul pedelistului Popoviciu, ţinută pe ascuns

EXCLUSIV Licitaţia pentru spaţiile ajunse la verişorul pedelistului Popoviciu, ţinută pe ascuns

32
DISTRIBUIȚI

Toate regulile şi prevederile legale au fost călcate în picioare de fosta conducere a Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, condusă de pedelistul Cornel Sămărtinean, pentru a se asigura că spaţiile comerciale vor ajunge la firma Trinvest Bakery SRL, unde administrator este Cristian Iga, verişorul deputatului PD-L Alin Popoviciu. PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că prin două licitaţii, spaţiile au fost închiriate firmei Trinvest Bakery cu doar 40 euro/mp/lună în condiţiile în care anterior chiriile erau între 70 şi 161 euro, iar la licitaţii au participat aceleaşi trei firme care şi-au depus ofertele în aceeaşi ordine. 

Cu toate că au fost două licitaţii care s-au ţinut la două date diferite – 27 octombrie şi 2 noiembrie 2010 – aeroportul nu a publicat decât un anunţ publicitar prin care se” anunţa licitaţia publică deschisă pentru închiriere spaţiu destinat activităţii de alimentaţie publică şi închiriere spaţiu destinat activităţii de spălătorie auto”.


În 27 octombrie, Trinvest Bakery a fost declarată câştigătoare a licitaţiei pentru spaţiul de 80 mp. Pentru licitaţia din 3 noiembrie în urma căreia au fost închiriate cele două spaţii din sălile de aşteptare nu a fost făcut nici un anunţ public, deşi acest lucru era obligatoriu, conform legislaţiei în vigoare. Ba mai mult, în caietul de sarcini pentru această licitaţie se prevedea „conducerea societăţii stabileşte procedura de licitaţie de tip publică deschisă fără preselecţie, cu anunţ în presa locală, naţională” şi „anunţurile publicitare se fac înainte de data limită stabilită pentru depunerea ofertei, în cotidiene de largă circulaţie„. Surse oficiale din cadrul aeroportului Timişoara au confirmat că nu a fost publicat decât un anunţ pentru ambele licitaţii. În condiţiile în care licitaţia din 3 noiembrie 2010 nu a fost anunţată public, rămâne un mister cum au aflat de desfăşurarea ei cele trei firme participante. Contactat telefonic pentru a comenta situaţia, fostul director al aeroportului, Cornel Sămărtinean a susţinut „trebuie să mă documentez şi o să vă răspund”, după care nu a mai răspuns la telefon.

 

32 COMENTARII

  1. auzi domnu jurnalistu’ lu’ peste, ca numai de investigatii nu esti, de ce nu spui tu ca esti primul pe lista celor 7 consilieri a lui Bojin psd-tul??? ca sa inteleaga lumea de ce esti asa de fanatic impotriva pd-leilor. OLIGOFREN FANATIC ce esti!!!!

  2. Eu asa stiam ca licitatiile desfasurate de institutii publice si firme de stat fara respectarea tuturor conditiilor prevazute de lege trebuie anulate…

  3. Deci se poate?R.AT.T. urmeaza S.N.Aeroportul International Timisoara S.A.-Traian Vuia,manager Samartinean Cornel-Mircea,Covasa Ioana-sef resurse umane!!!

    î
    Cand va raspunde in fata legii si domnul Samartinean Cornel-Mircea,fost manager al S.N.Aeroportul International Timisoara S.A.-Traian Vuia,Covasa Ioana-sef resurse umane,pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals, fals în declaraţii şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,in forma agravanta si continuata,spionaj uman???

  4. Există o legislaţie, o protecţie a angajatului şi nu poţi demite,schimba din functie pe cineva fără temei. Pentru demiterea,schimbarea din functie a unei persoane trebuie să existe un număr de abateri, respectiv dovezi de incompetenţă,inatacabile.Dar,sindicatul „16 decembrie”aeroport Timisoara, condus la comanda,de Les,Lupu,sub spionajul lui Samartinean,amenintarile lui Caragui la 8 ore,deciziile si aditionalele lui nevinovata Covasa,au masacrat zeci de angajati ai S.N.Aeroportul International Timisoara S.A.-Traian Vuia,intre anii 2010-2012.06.18 ora 10:00!!!Au fost schimbati din functii pe altele care nu aveau experienta,au fost concediati,au fost umiliti!!!Acuma ei,executantii lui Samartinean Cornel-Mircea,se plang ca ei au indeplinit o sarcina de serviciu,atata doar,precum Preunca in 16-17.12.1989,la Spitalul Judetean Timisoara,orele 01:00-01:45(declaratie obtinuta de la nea Vasile,omul de la morga”era unul carunt care-si rodea unghile”)!!!Nastase a facut pasul”fularul”,voi sa faceti unul numit seppuku-
    Actul seppuku constă în inserarea tăișului sabiei în stomac, apoi persoana care înfăptuiește această sinucidere, continuă prin tăierea de-a lungul abdomenului.
    Blestem pe neamul vostru 99 de ani,inclusiv voi,pentru bataia de joc asupra angajatiilor aeroportului Timisoara,sunteti niste falsi,numai sa va mearga voua bine,atat doar, in rest minciuni ieftine, blestematiilor!!!Sa va povesteasca Sevastre cum a fost indepartata de catre nevinovata Covasa-sefa resurse umane aeroport Timisoara,chiar toti mint si numai voi spuneti adevarul???Dumnezeu o sa va dea inzecit binele pe care l-ati oferit angajatiilor aeroportului Timisoara!!!Rusine!!!Inginerul Iesan,painea lui Isus,l-ati facut zugrav,nenorocitilor,din I.T.!!!Ciolan la plecare a scris lista cu persoanele care au „executat” angajatii aeroportului Timisoara,din exces de zel:Caragui,Luchian,Parvanescu,Dan Alin Vasile,Lazar,Les cu dividentele,Lupu cu Planul de Business,Covasa cu deciziile,aditionalele,masluite la I.T.M.Bravo,un roman moldovean adevarat,pe el nu s-a pus pe lista!!!

  5. pilotul carpatair
    24/03/2011 – 12:38 AM
    Cum adica sa preia aeroportul arad:”cu japca?”In tara asta exista legi,proceduri,chiar daca politicul dicteaza.Probabil ca acest director politic Samartinean Cornel-Mircea(chilotarul) este noua trompeta a presedintelui Cjt,si transmite mesaje “curajoase” primarului de Arad.De urmarit!Dnul din poza minte cu privire la tarife,si daca este atit de curajos precum vrea sa para,sa faca publica “intelapta politica noua de marketing si de tarifare”. .Pt stinta unora,tariful maxim practicat la Timisoara este 18 euro/pasager(si nu18-20euro mediu),iar reducerile se fac functie de volumul de trafic si nu functie de serviciile pe care le solicita(minciuna).Dnul director nu mai are nevoie de securitate,drept pentru care a redus tariful de securitate aeroportuara de 5 ori fara aprobarea ministerului transporturilor asa cum cer procedurile.In schimb, a introdus un tarif de dezvoltare de 8 euro cu care vrea sa-si construiasca hotel linga aeroport ,asa cum a declarat(inutil-hotelierii adevarati stiu de ce).Discountul pt Wizz este conform noii politici de 73%/pasager.A facut un haos in politica comerciala a aeroportului,care contravine oricaror reguli de specialitate datorita nestintei si arogantei.

    Asta a fost principala activitate a marelui manager Samartinean Cornel-Mircea,sa escrocheze,sa umileasca angajatii aeroportului Timisoara,sa imparta banii cu Ostaficiuc si cu P.D.L.,tehnic taranul,nu?

  6. Seful Regiei Autonome de Transport Timisoara, Ioan Goia, seful de la Resurse Umane RATT si un consilier juridic au fost anchetati de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Timis.
    Oamenii legii i-au cercetat pentru uz de fals, fals in declaratii si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Acum au inaintat dosarul procurorilor cu propunere de trimitere in judecata.Vine Politia si la aeroportul Timisoara sa va ancheteze,nevinovatilor!!!

  7. Consiliul de Administratie-2010-2012
    Samartinean Cornel-Mircea- presedinte – director general S.N. Aeroportul International Timisoara – Traian Vuia S.A.
    1.Cîndea Aurel – membru
    2.Dobre Florea – membru
    3.Băzăvan Raluca Maria – membru
    4.Lazăr Mariana Laura – membru
    5.Florea Dobre – membru
    6.Căprariu Marian Daniel– membru Pozitia 2 si 5,aceeasi persoana oare,domnule Samartinean Cornel-Mircea?De ce?Pentru ca Samartinean Cornel-Mircea avea ca presedinte de consiliu de administratie o retributie lunara de 15.000 ron,iar un membru 13% din suma lui,deci mai sutea finut inca 1.950 ron pentru dubla identitate!?!plus cea de manager de 7.000 ron,plus 2-3% din licitatii fantoma,multi bani taranoiule,tu strigai uite hotul,urmareai angajatii aeroportului cu camere,onanistule!!!

  8. Drept la replică
    Cornel Sămărtinean: „La Aeroportul Internaţional Timişoara nu s-a făcut spionaj ilegal sub mandatul meu”

    Joia trecută publicam în TIMPOLIS articolul “Plângere penală pentru supraveghere ilegală, la Aeroportul Timişoara”, articol legat de descoperirea în incinta Aeroportului Timişoara a unor dispozitive de supraveghere audio şi video montate în birouri. Întrucât nu am reuşit să-l contactăm pe fostul director al Aeroportului Timişoara, Cornel Sămărtinean, pentru a-şi exprima un punct de vedere, publicăm în acest număr poziţia sa legată de acest subiect abordat şi de alte canale media.

    Subsemnatul, ing. Cornel Sămăr­tinean, director general la Aeroportul Internaţional “Traian Vuia”, din Timi­şoara, în perioada 10 ianuarie 2010 – 18 iunie 2012, prin prezentul material do­resc să informez opinia publică asupra acuzaţiilor ce au apărut în presă la adresa mea, privind un presupus “spio­naj ilegal” asupra angajaţilor aero­portului.

    Informaţiile prezentate în presă până la acest moment sunt, din diverse motive, denaturate, false, tendenţios prezentate, trecând de limita legală şi, prin modul cum sunt prezentate, aduc grave prejudicii celor implicaţi, atât Aeroportului Timişoara, subsemna­tului, cât şi societăţii comerciale ce a executat lucrările. Îi atenţionez pe cei ce generează sau dezvoltă aceste ata­curi fără o bază legală că sunt pasibili de a răspunde în faţa legii. În plus, consider că, pe lângă atacul urât la adre­sa mea, este vorba şi de unul politic.

    În privinţa situaţiei care a făcut obiectul unor materiale de presă, cea privind un presupus “spionaj ilegal”, cum a fost numit, menţionez că, dată fiind existenţa unor situaţii de urgenţă – de genul anunţ cu bombă, accidente aviatice, dispariţii de documente origi­nale şi xerocopierea neautorizată a do­cumentelor cu caracter de “secret de serviciu” – aşa cum sunt denumite ele în baza legii, directorul de securitate, analizând toate aceste aspecte, a îna­intat un Memoriu de fundamentare că­­tre directorul general, funcţie pe care o ocupasem în perioada aceea. Decizia aceasta a fost luată ţinând cont de art. 67 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare a Legii 333/2003, unde se specifică foarte clar “necesitatea montării unui sistem de alarmare şi supraveghere atât în exteriorul, cât şi în interiorul clădirilor administrative”. Pentru toate “incidentele” mai sus menţionate au fost înştiinţate, conform legii, şi organele abilitate ale statului.

    În urma acelui Memoriu de fun­damentare, au urmat procedurile de achiziţie publică, în urma cărora a fost selectată societatea care a executat lucrarea. Aceasta a fost realizată în ba­za unui contract nesecret – unde scrie foarte clar că este vorba despre came­re video de supraveghere, deci la dis­poziţia oricui era interesat. Execuţia lu­crării a fost făcută în timpul zilei adi­că, în orele de program, iar camerele video erau uşor de observat, nu ascun­se. În plus, conform Legii 333/2003, art. 67 alin. 2, la toate intrările a fost afişat, la vedere, un mesaj potrivit că­ru­ia “clădirile administrative sunt su­pravegheate video”. În baza atribuţiu­nilor de serviciu, toţi funcţionarii aveau acces atât la contracte, cât şi la toate documentele de achiziţie, ele fiind pu­blice. Subliniez că spaţiile administra­tive ale Aeroportului sunt spaţii publice datorită accesului şi al altor persoane străine, din afara Aeroportului. Siste­mul de supraveghere nu avea opţiunea de sunet, cablurile fiind eliminate fizic, adică tăiate la o distanţă care să nu per­mită conectarea lor. Deci, nu se pune problema şi nu se poate discuta în ter­meni de genul “spionaj ilegal”, “camere ascunse”, “fără cunoştinţa angajaţi­lor”. În plus, fiind vorba de un aeroport inter­naţional, nu poate nimeni să îşi ima­gi­neze că nu este sub supraveghere, pe motiv de securitate, aeroportul fiind şi un obiectiv de siguranţă naţională.

    Spre informare vă rog să luaţi în calcul şi faptul că, în cei doi ani şi jumătate de management aeroportuar pe care l-am efectuat la Aeroportul In­ternaţional Timişoara, atât indicatorii de performanţă economico-financiari, cât şi cei din aviaţie au avut valori care, fără falsă modestie, sunt mult peste media europeană în domeniu şi nu numai, ţi­nând cont şi de faptul că anii 2010, 2011, şi în continuare 2012 sunt ani de criză.

    Cu deosebită consideraţie, Ing. Cornel Mircea Sămărtinean

  9. Avocatul Gheorghita Mateut – Profesor la Institutul National al Magistraturii si la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

    Gheorghita Mateut este o exceptie in topul avocatilor, fiind singurul care a reusit sa se impuna fara a face parte din Baroul Bucuresti. Procurorii se tem sa-l aiba adversar pentru ca este un specialist desavarsit al procedurii, reusind sa speculeze orice “scapare” din dosar in avantajul clientului sau. Este singurul avocat roman care face parte din Asociatia Internationala de Drept Penal si care a primit doua burse de cercetare la prestigioasele Universitati “Paris V” si “Oxford”

    Avocat cu o carte de vizita impresionanta. A fost aparatorul lui Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol, in cazul caruia a reusit sa obtina revocarea arestarii preventive, este avocat al fostului vicepremier George Copos in dosarele Loteria I si II si, de asemenea, aparator al omului de afaceri Ovidiu Tender. In CV-ul lui si-a mai trecut si alte cazuri celebre cum ar fi, dosarele Eurografica si Gazeta, aparator al fostilor ministri Ioan Codrut Seres si Zsolt Nagy, in dosarul de spionaj. A fost aparatorul omului de afaceri din Cluj, Arpad Paszkany in cazul unor terenuri, dar si a fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar.
    Gheorghita Mateut a fost si avocatul fostului prefect al Iasului, Radu Prisecaru in cazul terenurilor din Iasi. Unul dintre succesele repurtate a fost achitarea judecatoarei Elena Pop Blaga, din Oradea, arestata in 2002 de PND, sub acuzatia de luare de mita. Domnul Mateut a reusit sa le dea bataie de cap procurorilor Parchetului General in dosarele deschise pe numele sirianului Omar Hayssam. Recent cantactat de patronul echipei Steaua, Gigi Becali, pentru dosarul “Valiza” pe care a reusit sa-l suspende, dar si in cazul sechestrarii de persoane de catre Gigi Becali in cazul furtului de masina.

    Acestia sunt cei mai importanti oameni pe care Gheorghita Mateut i-a avut ca clienti si are o rata de castig de 80%.

  10. Îi atenţionez pe cei ce generează sau dezvoltă aceste ata­curi fără o bază legală că sunt pasibili de a răspunde în faţa legii. În plus, consider că, pe lângă atacul urât la adre­sa mea, este vorba şi de unul politic.

  11. Spre informare vă rog să luaţi în calcul şi faptul că, în cei doi ani şi jumătate de management aeroportuar pe care l-am efectuat la Aeroportul In­ternaţional Timişoara, atât indicatorii de performanţă economico-financiari, cât şi cei din aviaţie au avut valori care, fără falsă modestie, sunt mult peste media europeană în domeniu şi nu numai, ţi­nând cont şi de faptul că anii 2010, 2011, şi în continuare 2012 sunt ani de criză.
    Cu deosebită consideraţie, Ing. Cornel Mircea Sămărtinean

  12. Scandalul iscat pe aeroportul din Timişoara, în Parlament: Opoziţia critică numirea directorului (VIDEO)
    vezi articolul in HTML5 17 Mar 2010, 13:22

    Scandalul izbucnit pe aeroportul din Timişoara a ajuns şi la Parlament. Deputaţii liberali şi social-democraţi au criticat faptul că directorul Cornel Mircea Sămărtinean a fost pus în această funcţie pe criterii politice, de către ministrul Radu Berceanu.

    Opoziţia a reproşat autorităţilor că au numit pe criterii politice actuala conducere a Aeroportului Timişoara, care nu a ştiu să gestioneze situaţia după primirea ameninţării cu bombă.

    Cornel Sămărtinean a fost numit director al aeroportului Timişoara în urmă cu trei luni, prin ordin de ministru, de Radu Berceanu. Postul de director al aeroportului a fost lăsat liber după ce fostul manager, Alexandru Chirilă, ex-consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc, a demisionat, pe 4 ianuarie, la 3 săptămâni de la numire.

    Cornel Sămărtinean are 43 de ani şi provine din mediul privat – a făcut afaceri textile. El este inginer şi membru în Biroul Permanent Judeţean al PD-L Timiş.

  13. LISTA. Lunga si ciudata lista a „luptatorilor in revolutie remarcati prin fapte deosebite”, Partea I, A-L (MO)categorie: Liste, Traumele si nostalgiile comunismului | autor: Aciduzzul
    4 noiembrie 2010
    (3 votes, average: 2.67 out of 5)
    10,127 views, 2 Comentarii
    Lista luptatorilor in revolutie „remarcati prin fapte deosebite”, publicata de SSPR In Monitorul Oficial nr. 467 bis din 7 iulie 2010. E vorba de cei care au obtinut preschimbarea certificatelor conform legii 341/2004. Timp de 6 luni de la publicarea In Monitorul Oficial se pot face contestatii la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor, condusa de Raymond Luca. In contestatii este nevoie sa se precizeze datele de identificare a celor contestati. La o privire rapida, se remarca ca revolutionarii despre care presa a scris ca sunt colaboratori ai securitatii sunt bine mersi pe lista SSPR a celor carora li s-a aprobat preschimbarea certificatelor, in dispretul art. 8 din legea 341/2004. O explicatie ar putea fi ca doar in cateva cazuri procesele dintre CNSAS si persoanele respective s-au finalizat si exista hotarare judecatoreasca care sa confirme colaborarea respectivilor cu securitatea. Se observa ca si in cazuri in care s-a emis hotarire judecatoreasca care consfiinteste colaborarea cu securitatea si aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial, SSPR a trecut totusi persoanele respective pe lista celor carora li s-a aprobat preschimbarea certificatelor.

    Pe 15 aprilie preSedintele Traian Basescu a emis un decret prin care a retras titlul de revolutionar pentru 3 colaboratori dovediti ai Securitatii: Pavel Buzgau, Constantin Boncu si Ioan Balaceanu. Decretul respectiv a fost emis de altfel cu acordul SSPR Si CPRD, iar ulterior exemplele respective au fost considerate o dovada de vigilenta a felului cum lucreaza SSPR Si CPRD la preschimbarea certificatelor.

    Acum, Basescu poate sa emita ce decrete vrea, vad ca cei de la Monitorul Oficial accepta inca sa i le publice, dar asta nu inseamna ca ele sunt bagate in seamain mod real. La pozitia 2192 din lista de mai jos SSPR ne anunta ca s-a aprobat preschimbarea certificatului de revolutionar a lui Pavel Buzgau, persoana careia Basescu i-a retras certificatul de revolutionar prin decret prezidential pe motiv de colaborare cu securitatea dovedita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

    Buzgau e aceeasi persoana care in 2003, in calitatea sa de sef de organizatie revolutionara, explica presei ce selectie drastica se va face cu noua lege a revolutionarilor, cum vor ramane doar vreo 7.000 de revolutionari adevarati, si cum fiecare dintre acestia va trebui sa dovedeasca ca n-a fost colaborator al securitatii, chestie datorita careia “vor cadea multe capete”. Se vede ca lucrurile sunt cu happy-end: indiferent de decretul lui Basescu si de prevederile art. 8 din Legea 341/2004, Pavel Buzgau are in continuare certificat de revolutionar recunoscut de SSPR.

    Remarc totodata prezenta pe lista luptatorilor a generalului Ion Suceava (pozitia 14068), despre care CPRD in legislatura Cutean observase ca a avut actiuni care se incadreaza la art. 8 din legea 341/2004 – adica impotriva revolutiei iar CPRD in legislatura Raymond Luca anuntase ca Suceava si-a retras singur cererea de preschimbare. Ei si ce daca omul si-a retras singur cererea de preschimbare, dupa ce s-a constatat ca a actionat Impotriva revolutiei?

    Asta-i o chestie buna de amintit doar la emisiuni televizate, ca sa ramana prostimea cu impresia ca se face o verificare serioasa la preschimbarea certificatelor, dar pana la urma, si Suceava trebuie sa primeasca certificat. E vorba aici de nobilul scop al clasei politice de a compromite notiunea de revolutionar prin atribuirea acestui titlu unora care au actionat impotriva revolutiei. Chiar daca factorii de decizie politica primesc informatii despre aceste lucruri, chiar daca la un moment dat se arata de acord ca preschimbarea certificatului acestea sunt doar pozitii propagandistice de care nu se tine seama la decizia finala.

    NR. CRT CERTIFICAT SERIA NR. NUME PRENUME TATA MAMA LOCUL NASTERII DATA NASTERII-2377 LRM-C 01472 CARAGUI CRISTIAN- DUMITRU DUMITRU MARIOARA TIMISOARA 14 09 1972

  14. un binevoitor
    22/12/2010 – 12:43 PM
    Un profit inutil si toxic,(deoarece lucru foarte grav),nu au fost angajate cheltuieli pt reparatia pistei in 2010(de unde si acest profit “fals”),cu consecinte grave in siguranta traficului aerian,iar pe de alta parte,cea mai mare parte a profitului realizat in 2010 va fi varsata la stat in 2011 fara nici un beneficiu pt aeroport si salariati.Cresterea de trafic se datoreaza exclusiv WIZZ AIR, pe care, actuala administratie, s-a straduit de fapt sa-i elimine de la Timisoara ,la comanda Carpatair.De fapt, cheltuielile cu salariile au crescut in 2010,dar numai prin cresterea salariului individual al celor apropiati conducerii si prin cresterea numarului de angajati clientelar.Ar fii multe de comentat despre achizitiile publice facute dupa ureche, fara proceduri si pina in septembrie fara un un plan de achizitii,despre contractele de inchiriere incheiate cu prietenii fara licitatie etc.Un an mai bun in 2011,(cu astia putin probabil),cu speranta ca toate minciunile vor fii in sfirsit inutile!LA MULTI ANI!!!

  15. „Îi atenţionez pe cei ce generează sau dezvoltă aceste ata­curi fără o bază legală că sunt pasibili de a răspunde în faţa legii.Cu deosebită consideraţie, Ing. Cornel Mircea Sămărtinean.”
    Dar la Tribunalul Timis,in perioada 2010-2012.06.18,acest Ing. Cornel Mircea Sămărtinean,fara diploma,inscena angajatilor aeroportului Timisoara,numai procese ghiveci,prin acte false,un exemplu:la solicitarea
    judecatorului a unui act,Covasa il trimitea dupa 30 de zile,si ala masluit,se cerea retributia actuala,iar actul arata situatia retributiei cu 400 de zile in urma!!!evaluarea profesionala dupa 90 de zile!!!la aeroport arata slaba!!!dar la petent buna!?!,o cacealma pe fata,juristii A.I.T. argumentau ca sunt numai greseli materiale considerate juridic,atata doar!!!Deci,ing. Cornel Mircea Sămărtinean
    ,fara diploma,lasa pisica mai moale,ca miauna fals,ai facut abuz de prerogativele atribuite functiei de manager,vezi cazul Mihut Nicolae!?!Esti penibil cand dai la nesfarsit cu „spre informare vă rog să luaţi în calcul şi faptul că, în cei doi ani şi jumătate de management aeroportuar pe care l-am efectuat la Aeroportul In­ternaţional Timişoara, atât indicatorii de performanţă economico-financiari, cât şi cei din aviaţie au avut valori care, fără falsă modestie, sunt mult peste media europeană în domeniu şi nu numai, ţi­nând cont şi de faptul că anii 2010, 2011, şi în continuare 2012 sunt ani de criză.
    Cu deosebită consideraţie, Ing. Cornel Mircea Sămărtinean”,faci un amalgam,chiar nu observi,se vede de la Tarnaveni?

  16. pdl a ajuns o adunatura de cacaciosi si plangaciosi care nu mai contenesc cu reclamatiile pe la UE ca vezi doamne nu mai pot fura romania ca doar ei au dreptul sa jecmaneasca amarata asta de tara.popoviciule pentru sannicolau esti istorie neagra.

  17. Acum trei zile, un alt cititor al editiei EVZ pe Internet a trimis inca un mesaj: “Acesti doi principali tilhari (Ana Cumpanasoiu si Ioan Chincea, alias Nelu Motor) merita sa faca puscarie grea – nu doar schimbare de posturi. Si mie mi-au cerut bani de fiecare data cind veneam in tara”

  18. Supărare de vameş şpăgar:”În 30 de ani nu mi s-a întâmplat aşa ceva” UPDATE 1 Află cine a fost arestat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
    21/02/2011 Ştiri | Dragoş Boţa
    La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se judecă, astăzi, două loturi de arestaţi – poliţişti de frontieră şi vameşi de la Naidăş şi Stamora Moraviţa, acuzaţi de DNA de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat. În faţa judecătorilor au ajuns cărăşenii Bărăgan Valentin Ionică, Bîlbă Ion, Cean Orlando Gabriel, Chiriţoiu Victor, Ciobotariu Claudiu, Dăgăliţă Ion, Herdi Ioţa, Junc Adrian Ilie, Muntea Sabin , Ivanovici Dalibor, Mihăilă Camelia, Verdeţ Gheorghe, Ţinte Ovidiu Gelu, Radu Adrian Ilie şi Luca Cristian Daniel. În cazul lotului de la Stamora Moraviţa, doar cinci au fost arestaţi şi au făcur recurs – Dorobanţu Gheorghe Cătălin, Dan Sava, Petruţa Marius Horaţiu, Cumpănăşoiu Ana şi Căncescu Claudiu Daniel. În cazul lui Burdan Ghiţă Cristian şi a lui Badău Teodor, DNA a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de lăsare în libertate a celor doi.

    Investigatorii cu identitate protejată sau nu, care au adunat probe împotriva şpăgarilor, au fost, din nou, acuzaţi că şi-au depăşit atribuţiile, printre altele susţinându-se că, la vama Naidăş, un camion încărcat cu ţigări de contrabandă ar fi primit undă verde chiar de la investigator. Avocatul Cosmin Bolosin a susţinut că arestarea clientului său, Valentin Bărăgan, fostul şef al punctului de trecere a frontierei Naidăş, nu se mai impune deoarece “probele care au fost administrate sunt înregistrări telefonice, înregistrări video şi declaraţii ale investigatorilor, probe care nu pot fi influenţate de acesta”. Cei arestaţi au încercat să obţină eliberarea pe motiv că sunt bolnavi sau familiile nu mai au din ce sî se întreţină. Unul dintre vameşii de la Naidăş, care a dat declaraţie în faţa judecătorilor, a susţinut că faptele reţinute de DNA sunt neadevărate şi s-a arătat supărat de faptul că “în 30 de ani nu mi s-a întâmplat aşa ceva”. Rămâi pe PRESSALERT.ro să afli deciziile completelor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

    2 Raspunsuri la Supărare de vameş şpăgar:”În 30 de ani nu mi s-a întâmplat aşa ceva” UPDATE 1 Află cine a fost arestat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
    penibil
    21/02/2011 – 7:28 PM
    Iata ca insfarsit i s-a infundat la madam Cumpănăşoiu Ana, parca a mai fost bagata intrun scandal de spaga pe la aeroport!!!
    Oare ce zic prietenii dansei de familie??? (se stiu ei care)
    Nostradamus W
    27/02/2011 – 6:44 PM
    Stai linistit, nu i se intimpla nimic….29 de zile de relax, si pe urma va fi mutata “disciplinar” desigur la Vama Otopeni sau Constanta-Sud, sau Constanta, sau Ploiesti (ca au nevoie de sefi de vama acolo, care se “integreaza” perfekt in sistem)
    In scandalul cu chinezariile si spagile de la Aeroport TM au mai fost implicati atunci, Chincea Ioan zis nelu Motor si Emil Craciunoiu….Toti sunt bine mersi…In urma scandalului E Craciunoiu a fost mutat “disciplinar” sef de vama la Vama Timisoara , nelu Chincea si Ana Cumpanasoiu (tot disciplinar, vai, sarmanii…) la vama Jimbolia….Acum va fi la fel aceeasi Marie cu alta palarie….pardon, aceeasi Ana cu alta destinatie….Nu va lasati impresionati de showl mediatic….Nu se intimpla nimic, doar suntem in Ro….Nu va fi niciodata facuta dreptate si ordine in aceasta tara !

  19. Marti, 10 Iulie 2012
    EXCLUSIV DNA, sesizată în scandalul Ostaficiuc – Ornella Design
    27/06/2011 Investigaţii | Dragoş Boţa
    Scandalul în care este implicat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc, care a semnat un contract de concesiune cu firma familiei sale Ornella Design pentru “parcela de aur” din Parcul Industrial şi Tehnologic Timişoara (PITT) a ajuns şi în atenţia DNA. Asta datorită inspectorilor de la ANI care au sesizat procurorii anticorupţie după ce, în timpul verificărilor în urma cărora au constatat existenţa unui conflict de interese, au găsit şi “indicii temeinice cu privirea la săvârşirea de către acesta a infracţiunilor asimilate faptelor de corupţie”. În timpul verificărilor demarate după ce s-au autosesizat în urma dezvăluirilor PRESSALERT.ro, cei de la ANI au descoperit grave încălcări ale legislaţiei, confirmând prin raportul întocmit investigaţiile noastre. Astfel, inspectorul de integritate a constatat că modul în care a fost organizată “licitaţia/negocierea directă” prin care Ornella Design a concesionat terenul s-a făcut “fără respectarea prevederilor legale în vigoare la aceea dată”. În primul rând, fiind vorba de o licitaţie, anunţul trebuia publicat în Monitorul Oficial partea a VI a, într-un ziar naţional şi unul local, ori în cazul de faţă publicitate s-a făcut în doar două ziare locale. Cum la primul termen al licitaţiei nu au fost trei oferte, comisia trebuia să stabilească o altă dată pentru licitaţie şi dacă nici atunci nu erau trei ofertanţi putea hotărî începerea procedurii de negociere directă. În cazul Ornella Design, acest lucru nu a fost respectat, comisia trecând direct la negocierea cu firma în care acţionari sunt soţia, fiica şi ginerele lui Ostaficiuc, în baza unui regulament intern aprobat de şeful CJT. Ulterior atribuirii de către comisie a parcelei către firma familiei Ostaficiuc “raportul comisiei de licitaţie supus aprobării sale în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Timiş, în vederea încheierii contractului respectiv, cuprinde prevederi ale desfăşurării procesului de negociere directă ce nu respectă prevederile legale referitoare la regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică în vigoare la aceea dată”, a constatat Agenţia Naţională de Integritate.

    De asemenea, s-a constatat că Ostaficiuc a semnat, pe lângă contractul de concesiune cu ginerele său, şi alte documente prin care Ornella Design a fost favorizată, făcându-se referire la decizia de scutire de la plata redevenţei pentru că investiţia nu a fost operaţionalizată în termenul stabilit prin contract. “SC Ornella Design SRL a solicitat prelungirea termenului de operaţionalizare la data de 28.07.2010 după expirarea atât a perioadei de exceptare de la plata redevenţei, cât şi a perioadei de operaţionalizare, prevederile contractului stabilind că o astfel de solicitare se poate face “în intervalul perioadei de exceptare de la plata redevenţei”. Ostaficiuc este acuzat că prin semnarea referatului care a stat la baza aprobării ulterioare în plenul CJT, firma familiei sale a fost favorizată să nu mai plătească redevenţa din urmă în valoare de 5426, 4 euro plus TVA. Din aceste motive, ANI a considerat că sunt “indicii temeinice cu privirea la săvârşirea de către acesta a infracţiunilor asimilate faptelor de corupţie” şi a sesizat DNA, acuzându-l pe Constantin Ostaficiuc de două infracţiuni – abuz în serviciu contra intereselor publice şi folosirea, ]n orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Pentru aceste infracţiuni pedeapsa este între 1 şi 15 ani de închisoare. Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a afla care sunt argumentele lui Ostaficiuc cu care vrea să anuleze decizia ANI de conflict de interese.

    2 Raspunsuri la EXCLUSIV DNA, sesizată în scandalul Ostaficiuc – Ornella Design
    elena udrea cocos
    27/06/2011 – 3:00 PM
    Of, Costi! ti-am spus sa ramai in barca noastra! tu ai vrut-o!!
    Succesuri!!
    aburici de mehala
    27/06/2011 – 9:30 PM
    Ar trebui sa fiu bucuros. Da’ nu sunt. De ce? Motivu’ este simplu. De fapt, motivu’ e mai multe.
    Unu’ dintre motive ar fi faptu’ ca “draga de ANI” l’a acuzat pe Brendu’ de o cestiune de doi lei. Pai, la cat a jupuit Brendu’ din judet sumele vehiculate de ANI este apa chioara. Pai, cand tu ca prezident al Consiliului de Coordonare a ADR VEST (pe scheletu’ careia ciorcovatzu’ dorea sa faca regiunea) ti-ai aprobat fonduri ioropene de 250.000 de ioroi, apoi dupa ce ai cumparat bunurile, ai mai cerut si ai primit teveau’ inapoi, cam vreo 50.000 de ioroi, atunci suma de 5.000 de ioroi este un mizilic. Dar Brendu’ nu se da inapoi de la mizilicuri. Drept dovada ca a vandut skoda personala catre (P)Ornella Design pentru suma de 55.000 de ron. N-am inteles miscarea. Stiindu’l pe Bredu’ si pe tante Luci ca neste persoane foarte chivernisite ca sa nu spun “hagitudosiste” m’am mirat ca au cheltuit cam o mie de ron pentru transcrierea automobilului pe numele lu’ (P)Ornella Design. Smecher deleanu.
    Pai, (P-de la publicitate)Ornella Design are in conturi la ora actuala cam 300.000 de ioroi, adeca 250.000 de ioroi fonduri ioropene si 50.000 de ioroi, reprezentand rambursarea de TVA din luna mai 2011. Nimic ilegal, in fond. Era dreptu’ Brendului sa solicite returnarea de tevea. Dar in momentu’ in care statu’ trece prin asemenea momente grele ma asteptam ca si Brendu’ sa fie o persoana simtitoare si sa lase statu’ sa lucreze cateva luni cu banii lui, ca toti ceilalti oameni de afaceri. Ei, da’ cum transferi banii din conturilii firmei in contu’ personal? Asta’i marele chichirez. Ca sa scoti din conturilii firmei suma de 300.000 de ioroi ar trebui sa platesti statului cam 100.000 de ioroi, ca impozit pe profit si impozit pe “dividente”. Asa ca mai bine vanzi din casa catre firma, un otovehicul, un tablou, alte flecushtete. Vanzarile de obiecte de la persoane fizice catre firma nu sunt purtatoare de tevea si nici nu sunt impozabile. Deci, asta a fost motivu’ pentru care brendu’ a vandut masinutza catre (P)Ornella Design. Mai degraba cheltui o mie de ron cheltuieli de transcriere, decat 23000 de ron impozit pe profit si pe “dividente”, mai ales ca mai trebe sa stai cam un an cu bistarii in conturi, cand nevoia de lobutinasi te mananca acu’.
    Asa ca Brendu’ si’a vandut masina catre (P)Ornella Design. Tot asa, Donsoara Ornella (fara P ca ea n’are nevoie de publicitate – e pe persoana fizica) a cautat in garaj dupa lucrarile de pictura din copilarie, a dat fugutza la un evaluator si apoi le’a vandut firmei. Si uite cum fondurile ioropene au fost papate cu un otomobil cehesc si neste acuarele si guase. Ce tevea, ce “empozit pe dividente”, astea e pentru fraieru’ de votant, noi astia portocalii tragem tunu’ cat e Blejnar cald, ca cand o racii e nasulie mare.
    Asa cum am zis, problemele Brendu’lui si a celor care’l tradeaza incurca si afacerile unor apropiati ai Brendului. Astfel, unii au fost sfatuiti (cu succes) sa nu participe deocamdata la licitatiile de la Bastion, din diverse motive. Unu’ din motive ar fi cash’cavalu’. Adeca, s’ar putea sa dai cash’cavalu’ la cine nu trebe si sa ramai de bushbe, adeca si f…tut si cu banii luati. Altii au fost sfatuiti sa stea un pic in umbra, pe motive de gelozie, cazu’ Chera Duduca. Altii nu au vrut sa riste sa intre intr’un razbel care nu este a lor. Cert este ca bongetu’ local pierde chiria. Paguba’n ciuperci. E bani publici. Ce’i mai grav e ca nu intra nici in buzujebu’ unora, de a trabuit Pitzyponcu’ Gastric sa mearga cu miloaga la bunica nevestii ca n’avea bani de cosnitza.
    Un alt motiv, pentru care nu ma bucur de necazu’ Brendu’lui este ca urmare a pricipiului: “schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. L’am vazut la tembelizor pe Pitzyponcu’ Gastric, acest Brutus al pede minus el. Era atat de tzantzos si de ingamfat, incat este mai mult ca sigur ca este unu’ din cei care au sapat din greu la temelia Brendu’lui. Ca Pitzyponcu’ Gastric mai e multi in Timisoara, apropiati ai Brendu’lui dar care’l tradeaza la greu. Oare coane Brendu’le de unde crezi ca as stii io de guasele lu’ Ornella sau de fondurile ioropene si alte cele. Fii sigur ca pretenarii tai vin si toarna tot, pentru un trabuc si un pahar de armagnac.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa turnati bineeeee!!!

  20. Motto
    “Spionii trebuie recrutaţi dintre oamenii cei mai inteligenţi, dar care ştiu să facă pe proştii, dintre cei care par lipsiţi de personalitate, dar, în fond, sunt caractere puternice, dintre cei deosebit de agili, viguroşi, severi şi viteji, dintre cei versaţi în practici subterane, capabili să îndure foamea, frigul, mizeria şi umilinţa”
    SunTzî
    Culegerea de informaţii despre economia unei ţări, vulnerabilitatea acesteia, precum şi despre resursele naturale din interiorul frontierelor unui stat a fost unanim acceptată ca una dintre funcţiile (misiunile) de bază, cel puţin din Primul Război Mondial. Paralel, s-a dezvoltat şi activitatea de culegere de informaţii privitoare la practicile comerciale şi poziţiile la negocieri din cadrul aranjamentelor şi convorbirilor comerciale. Informaţiile sunt cu atât mai necesare în domeniul afacerilor comerciale, cu cât cifra de afaceri creşte, chestiune care stă în atenţia oricărui guvern.
    Totuşi, spionajul economic este altceva. Furtul sau sustragerea de planuri, tehnologii de vârf, lucrări de cercetare ştiinţifică etc. se practică cu obstinaţie şi ostentaţie, întrebuinţându-se din plin mijloacele activităţii informative, adică surse de interes operativ, recrutate într-o companie străină sau instituţii cu preocupări de producţie şi cercetare în domeniul economic. Spionii şi-au completat pregătirea de profil în aşa fel, încât să poată plia acţiunea informaţională pe informaţia economică de interes. Plaja spionajului economic se dimensionează în funcţie de scopurile propuse: ştiinţă, industrie şi comerţ.

  21. Art. 212. – (1) Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă

  22. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
    Angajatii aeroportului Timisoara nu doresc impacarea cu Samartinean Cornel-Mircea,deci atunci mergi la bulau!!!

  23. Art. 213. – Confecţionarea, comercializarea, instalarea sau utilizarea, fără drept, de mijloace tehnice destinate interceptării sau împiedicării comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.

  24. Art. 260. – Marturia mincinoasa
    Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
    Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.
    Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
    Dispozitiile alin. 1 – 3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului.

    postat de diaspora in 2008-11-10 17:25

  25. Inselaciunea
    ART. 215
    Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
    Inselaciunea savirsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
    Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savirsita in asa fel incit, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.
    Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.
    Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
    Cam aici s-ar incadra conform Codului Penal!

  26. Capitolul IV
    ALTE INFRACŢIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR RELAŢII PRIVIND CONVIEŢUIREA SOCIALĂ
    Art. 325

    Răspândirea de materiale obscene

    Fapta de a vinde sau răspândi, precum şi de a confecţiona ori deţine, în vederea răspândirii, obiecte, desene, scrieri sau alte materiale cu caracter obscen, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.

  27. Capitolul I
    INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL
    Art. 248
    Abuzul în serviciu contra intereselor publice
    Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

  28. Stimate domnule Dragos Bota,au trecut azi 13.07.2012,25 de zile,11 ore,54 minute,decand Samartinean Cornel- Mircea,managerul aeroportului Timisoara,a demisionat.Aveti idee cum va raspunde acest cetatean in fata legii,a angajatilor?Unii intelectuali din randul angajatilor aeroportului Timisoara,care mai au inca creierii”spalati”,cred in continuare cu tarie,ca presa din Romania,mass-media in general,au facut la „comanda”aceste presiuni asupra acestui chilotar,textilist,omul care in istoria aviatiei romanesti,ani de criza,a „spart”orice bariera,in ceea ce priveste,profitul,numarul de pasageri,infrastructura,etc.,etc.De aceea pe aceasta cale,unii angajati care inca se mai intereseaza de bunul mers al aviatiei banatene,va adreseaza o rugaminte de a continua pe aceeasi linie,investigatiile gen”Bota”pentru aflarea adevarului si numai a adevarului,in cazul:1.Dividentelor 2009-2010-2011-2012;2.Cazul subinginerului Mihut Nicolae(care a decedat!?!);3.Axa spionajului Samartinean-Preunca-Caragui;4.A angajatilor aeroportului Timisoara din perioada 2010-2012.06.18 ora 10:00,care sub regimul chilotarului au fost siliti,amenintati de catre echipa inteligenta sa isi dea demisiile,sa capoteze nervos, sau au fost concediati pentru simplul fapt ca nu erau adeptii ciumei portocalii.Asteptam decizia Parchetului Timis cat mai curand posibil,deoarece aceste persoane care au facut rau,inselat,umilit,trebuie sa plateasca PENAL!!!

  29. ACUM PENTRU TINE IDOLULEEEEE-SA-TI IMPROSPATEZI MEMORIA SI PENTRU SEFI TAI

    1.Cum a semnat Aeroportul “Traian Vuia” un contract în ianuarie pentru care cerea ofertă de preţ în martie
    26/03/2010 Investigaţii | Dragoş Boţa

    Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara a fost transformat de fostul director Dan Idolu în sursă de profit maxim pentru firmele Saero, aeroportul traian vuia timisoara ppatronata de Cristian Chebuţiu şi UCM Reşita, reprezentată de Adrian Chebuţiu, naşul directorului. PRESSALERT.ro continuă seria dezvăluirilor despre contractele cu cântec semnate cu aceste firme de aeroport, dar care au fost trecute cu vederea de toate controalele din ultimii ani.

    În toamna lui 2004 se organizează o licitaţie pentru achiziţionarea a 40.000 litri lichid degivrant pentru pistă, firma Saero câştigând cu o ofertă de 60.000 de euro. În februarie 2005, se solicită, printr-un memoriu intern, suplimentarea contractului pe motiv că a fost o iarnă grea şi cantitatea de lichid comandată este consumată, aproape în totalitate. La începutul lui martie, Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” trimite o adresă prin care cere în mod imperativ preţurile de la Saero pentru suplimentarea de lichid degivrant. Cu toate acestea, în documentele instituţiei, apare o anexă semnată în …ianuarie 2005 pentru o suplimentare de 60.000 l îm valoare de peste 97.000 euro. Asta în condiţiile în care, valoarea anexei nu avea voie să depăşească valoric jumătate din suma contractului iniţial. Ulterior, în toamna lui 2005, aeroportul se pregăteşte de iarna următoare şi în urma unei licitaţii cumpără tot de la Saero 100.000 litri de lichid degivrant pentru 183.260 euro plus TVA.

    UCM Reşiţa, reprezentată de naşul directorului Dan Idolu, a câştigat licitaţia pentru construirea de porţi de îmbarcare în zona aerogării de plecări externe, după ce s-a “războit” cu un singur contraofertant. Valoarea iniţială a afacerii – 330.681 euro plus TVA, iar durată de execuţie 5 luni. Ulterior termenul de finalizare s-a amânat de nu mai puţin de patru ori pe diverse motive „devierea canalizării pluviale şi menajere, modificarea unor elemente la scările metalice montate, acestea au fost redebitate pe şantier” sau „lucrări efectuate sub traficul de călători”. Conform tradiţiei, a apărut şi o anexă prin care s-au efectuat lucrări suplimentare de 159.489,75 euro.

    Un alt contract important primit de firma naşului de la finul director a fost cel de extindere aerogară curse interne, la licitaţie singura firma care s-a prezentat fiind UCM Reşiţa. A câştigat cu o ofertă de 484.140 euro. Se semnează, apoi, o anexă pentru lucrări suplimentare la contract în valoare de 237.073 euro- „datorită modificărilor proiectului tehnic”. Lucrările suplimentare au constat, printre altele, în construirea unei scări de acces pentru fluxul de pasageri de la etaj spre parter, în lateral, construirea de grupuri sanitare.

    Din 2004 şi până în 2008, Saero SRL a primit mai multe contracte de la Aeroportul Timişoara – în 2004 a livrat 7 cărucioare de platformă, în urma unei cereri de ofertă, pentru 23.596,76 euro şi 5 cărucioare pentru transportul bagajelor cu 7560 euro; în următorul an 5 cărucioare de platformă pentru 11.900 euro; în 2006 – 5 cărucioare platformă hand luggage pentru 9000 euro plus TVA. În 2005, aeroportul din Timişoara a achiziţionat o autospecială pentru stingerea incendiilor second hand de la Saero pentru 118.574 euro cu TVA, în 2006, în regim de urgenţă, un echipament de degivrare-antigivrare a aeronavelor” cu 65.000 euro şi în 2008 o staţie mobilă de distribuţie carburant cu 59.900 euro. Saero a semnat şi un contract service revizii periodice pentru cele 7 uşi glisante ale aeroportului în valoare de 8253 lei pentru tot anul 2006.
    2 Raspunsuri la Cum a semnat Aeroportul “Traian Vuia” un contract în ianuarie pentru care cerea ofertă de preţ în martie

    aburici de mehala 26/03/2010 – 8:55 PM

    Pai tot e bine. Necolaiciuc la CFR a cumparat barci si costume de scafandru, la pret de locomotive TGV.
    Dragos tu ai uitat ca in luna ianuarie sunt multe sarbatori. pai, si atunci normal ca dom director, “aburit” (dar nu de mehala, ci de alcool) a uitat sa ceara oferta de pret. A cerut-o si el intr-o doara, prin martie, doar ca sa existe la dosar o hartie. Doar nu s-a gandit ca cineva o sa se uite la asemenea “amanunte” cum ar fi datele sau sumele.
    Astia chiar nu mai au nici un pic de bun simt. Chiar si la noi, in Mehala, cand s-a construit catedrala pe banii regelui Carol s-a furat de o capela. Astia de astazi ar fi furat totul si n-am fi avut catedrala.

    MAI DRAGA IDOLUE NASUL TAu a focut un pic de puscarie poate iti da niste detaliiiiiii BOULE

    2.EXCLUSIV Taxa de securitate a Aeroportului Timişoara, pusă gaj pentru un contract câştigat de naşul fostului director Idolu
    19/03/2010 Investigaţii | Dragoş Boţa

    Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara a fost transformat în ultimii ani în sursă de profit pentru apropiaţii fostului director Dan Idolu, care a dan idolu pieşt, însă, bine la toate controalele efectuate în cele trei regimuri politice în care a supravieţuit. Din 2004 si pana in 2009, firmele Saero, patronata de Cristian Chebuţiu şi UCM Reşita, reprezentată în relaţia cu Aeroportul Internaţional Timişoara de Adrian Chebuţiu, naşul lui Idolu, au fost principalele contracte de investiţii. În această perioadă cele doua firme au încheiat cu aeroportul din Timişoara 17 contracte , de la achiziţii de soluţie de degivrare, echipamente, construcţii până la contractul de service pentru uşile glisante de la aeroport. Multe dintre acestea au fost încheiate în urma încredinţării directe sau prin licitaţii fără prea multă concurenţă.

    Unul dintre cele mai suspecte contracte s-a derulat în 2005, când a fost organizată licitaţia pentru achiziţionarea a două unităţi autopropulsante pentru degivrarea, protecţia aeronavelor la givrare, patru tractoare pentru tractarea trenului de bagaje, un tractor pentru tractarea trenului de bagaje a aeronavelor. La licitaţie participă Saero SRL şi o altă firmă, care a fost “mână moartă” şi în alte licitaţii. În mod ciudat, pentru acest contract, Aeroportul Timişoara a ales ca variantă de finanţare creditul financiar de tip credit furnizor. Altfel spus, aeroportul se angaja să garanteze pentru câştigător un credit prin care firma respectivă să poată să achiziţioneze utilajele, care urmau să fie, ulterior, vândute celor de la “Traian Vuia”. Practic, câştigătorului i se asigura o afacere de succes fără să investească nimic şi fără să-şi asigure nici un risc. Saero cu o ofertă de 1.536.491,6 euro din care 1.192.660 euro plus 343.831,6 euro cheltuieli de finanţare a fost declarată câştigătoare. Ulterior, între Aeroportul Internaţional Timişoara, Saero şi BRD au fost semnate o serie de contracte. În aceste documente, s-a precizat faptul că pe lângă utilaje, Aeroportul Timişoara a garantat creditul de 5.294.340 lei cu “gaj pe sume de bani viitoare provenind din incasările viitoare ale AIT în valoare de 1.400.000 euro reprezentând taxa de securitate de 7 euro pe pasager la un volum estimat de 200.000 pasageri pentru 2006”. De asemenea, banca îşi rezerva în orice moment dreptul de a retrage sumele din contul respectiv, dacă nu s-ar fi achitat ratele. Conform normelor Ministerului Transporturilor, taxa de securitate poate fi folosită exclusiv pentru asigurarea măsurilor de siguranţă, fiind interzisă orice altă destinaţie. Fostul director Dan Idolu nu a putut fi contactat pentru a explica motivele pentru care au fost scoase la ruleta rusească fondurile de securitate ale Aeroportului “Traian Vuia”.

    ITI MAI ADUCI AMINTE DL IDOULE…POATE SE INTERESEAZA SI ALTIIII SI BOTA BINEINTELES

    3Ce a uitat să spună ministrul Berceanu despre fostul director al aeroportului din Timişoara
    18/03/2010 Ştiri | Dragoş Boţa

    Ministrul Radu Berceanu a încercat, ieri, să salveze bâlbâielile de pe Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara aruncând aeroportul traian vuia timisoara ppisica spre “fostul director care tocmai şi-a dat demisia”. Referirea era la Dan Idolu, cel care a condus aeroportul din 2002 până în 2009. Instalat pe vremea PSD, Idolu a fost printre puţinii care a supravieţuit şi în timpul guvernării de dreapta din perioada 2004-2008, reuşind să intre în graţiile ministrului Ludovic Orban. După venirea la putere a PD-L, Idolu a reuşit să-l mulţumească şi pe ministrul Berceanu prin activitatea sa. Numai aşa se poate explica de ce după ce a demis toţi directorii care conduceau aeroporturile din subordinea Ministerului Transporturilor, Idolu a fost singurul repus în funcţie de Berceanu. Ulterior, l-a demis invocând o serie de nereguli care i-ar fi fost semnalate. În ciuda declaraţiilor războinice ale lui Radu Berceanu, în realitate nu s-a întâmplat nimic. Numit de o lună, noul director Alexandru Chirilă şi-a dat demisia, motivând că “am făcu acest gest din cauza situaţiei în care se găseşte instituţia. Sper sa nu fie chiar dezastru. Nu s-a facut o descărcare de gestiune de la fostul director. Nu a existat o predare-primire efectivă între mine şi fostul director. Nu vreau să comentez mai mult asupra situaţiei pe care am găsit-o”. Cu toate că a anunţat că a solicitat un control al Corpului de control al Ministerului Transporturilor, ancheta nu a mai avut loc. Chirilă a plecat fără să mai prezinte nici un document. În mod ciudat, absolut toate controalele efectuate în ultimii ani la aeroport, indiferent de culoarea regimului politic, nu au scos la iveală vreo problemă. Începând de mâine, PRESSALERT.ro va prezenta mai multe investigaţii legate despre modul în care s-au cheltuit banii publici, cine au fost principali beneficiari şi cum s-a ajuns până la situaţia în care aeroportul să garanteze un credit pentru un furnizor de echipamente, girând cu fondurile destinate securităţii principalei porţi aeriene din vestul ţării.

    4.Demiterea lui Idolu, grăbită de un sms pro PSD, trimis consilierei lui Berceanu
    15/12/2009 Ştiri | Dragoş Boţa

    Ministrul Radu Berceanu şi-a explicat, astăzi, graba de a-l demite, chiar în prima zi după prezidenţiale, pe Dan Idolu din funcţia de director al Aeroportului Internaţional “Traian Vuia” Timişoara- “am avut mai multe plângeri legate de activitatea de aici, sigur, ca de obicei, unele au fost mai întemeiate, altele mai puţin întemeiate. Cred că la un moment dat o schimbare şi un nou gospodar se impune”.

    constantin ostaficiuc si dan idolu

    Pe lângă motivele “tehnice” invocate de ministru există şi o altă explicaţie, mult mai…pământeană. În 6 decembrie, când Mircea Geoană şi Traian Băsescu erau în război total pentru fotoliul de la Cotroceni, de pe mobilul directorului Idolu au plecat mai multe mesaje prin care destinatarii erau invitaţi să-l voteze pe liderul social-democrat. Din greşeală, unul dintre SMS-uri a fost trimis consilierei ministrului democrat-liberal Radu Berceanu. Ulterior, Idolu a încercat să dreagă busuiocul susţinând că mobilul a ajuns la una dintre fiicele sale, care ar fi vrut să-i trimită unei alte prietene acel mesaj. În urmă cu un an, Dan Idolu a fost singurul director de aeroport repus în funcţie de Berceanu, după ce toţi directorii din minister au fot daţi afară. Acum nu s-a mai bucurat de aceiaşi susţinere nici la Bucureşti şi nici la Timişoara, unde Constantin Ostaficiuc avea propriul favorit – Alexandru Chirilă, actualul director de la “Traian Vuia”. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele auditului anunţat la aeroport şi dacă, la final, totul va fi vis şi armonie. Mai ales că multe dintre afacerile derulate pe aeroport în ultimii ani duc şi spre lideri democrat-liberali.
    Un raspuns la Demiterea lui Idolu, grăbită de un sms pro PSD, trimis consilierei lui Berceanu

    aburici de mehala 15/12/2009 – 3:53 PM

    In viata ca la gara. Ca la aerogara. (c’est la vie, come a la guerre)
    Daca n-ar fi fost SMS-ul s-ar fi gasit altceva. Era nevoie de schimbare, pentru a putea face unificarea cu Aradul. Ca pampalaii aia nu sunt in stare (n-au fost niciodata) sa faca ceva eficient. Norocul lor ca Gogu Falca (pentru vechii colegi din studentie – Matrafox) este finu’ lu’ Base si asa se mai directioneaza ceva fonduri la Arad, ca altfel ar fi morti de foame. Asa ca vor sa exporte modelul de succes (sa moara capra vecinului) spre alte meleaguri.
    Iar PD minus L local pune botu’.

    5. Misterul penal al contractelor secretizate
    Autor: MIRCEA OPRIS
    19 martie 2010 – 16:24
    Twitter
    Facebook
    Email
    Imprimă

    La aeroportul din Timişoara s-a deschis cutia Pandorei, tot mai multe dintre contractele ilegale încheiate de fostul director Dan Idolu cu societăţi ale unor prieteni sau apropiaţi fiind făcute publice. Aceasta în ciuda măsurii luate de ministrul Radu Berceanu, cel care a secretizat contractele comerciale din Aeroportul Traian Vuia şi diverse comapnii aeriene şi societăţi comerciale. Sumele care s-au scurs ilegal din conturile societăţii aeroportuare nu sunt cunoscute, dar estimările neoficiale făcute de foşti angajaţi avansează o fraudă de câteva milioane de euro.

    Jurnalul Naţional a prezentat deja contractul dintre aeroport şi compania low-cost Wizzair, prin care 1,6 milioane de euro au fost făcute efectiv cadou operatorului de curse internaţionale. Wizzair trebuia să plătească 2 milioane de euro, pentru anul trecut, pentru că operează pe Aeroportul Timişoara. În realitate, Wizzair a virat către aeroport doar 400.000 euro, iar restul de 1,6 milioane de euro i-a primit înapoi „cadou” din partea fostei conduceri a lui Dan Idolu, cu motivaţia incredibilă că Wizzair face publicitate aeroportului de aceşti bani.

    Verificările au dovedit însă că Wizzair îşi face de fapt reclamă propriilor zboruri din Timişoara pe vreo 70 de site-uri de internet, însă această operaţiune nu poate justifica suma de 1,6 milioane de euro. Mai mult, contractul încheiat în limba engleză a fost ţinut ascuns şi a apărut tradus cu multe greşeli abia în luna decembrie. Pus la colţ de investigaţiile şi dezvăluirile de presă, actualul director, Cornel Sâmărtinean, a recunoscut că există multe contracte care au adus pagube aeroportului, printre acestea fiind inlcusiv contracte cu centre de welness şi spa pentru relaxarea conducerii sau excursii la shopping în Dubai.

    „Conducerea aeroportului avea contracte la spa şi vizite la Dubai. Au fost multe datorii şi am reuşit să le scad negociind cu fiecare în parte. Voi organiza o conferinţă de presă în care voi spune toate aceste lucruri”, a declarat Cornel Sânmărtinean.

    FRĂŢIA CONTRACTELOR
    Mai multe contracte au fost încheiate cu firmele fraţilor Cristian şi Adrian Chebuţiu, acesta din urmă fiind naşul fostului director Dan Idolu şi director al UCM Reşiţa. Astfel, contractul pentru deszăpezire nu era semnat la 7 decembrie 2009, fiind ţinut „sub preş”, cu dedicaţie pentru firma SAERO SRL, controlată de Adrian Chebuţiu, director general al UCM Reşiţa, care este naşul fostului director, Daniel Idolu.

    La fel de controversată este şi semnarea unor contracte pentru diverse lucrări şi servicii tehnice, de securitate şi control cu UTI Group, firma omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Terminalul non-Schengen, care este încă în construcţie, a fost deja achitat integral, deşi lucrarea e departe de a fi recepţionată. Contractul este cu o firmă de construcţii din Arad.

    Tot de numele naşului lui Dan Idolu se leagă şi un contract extrem de important care se referă la siguranţa aeroportului. Între 2004 şi 2009, firma Saero, patronată de Cristian Chebuţiu, şi UCM Reşita, reprezentată prin naşul Adrian Chebuţiu, au primit nu mai puţin de 17 contracte de investiţii, de la construcţii, echipamente, achiziţii de soluţie de degivrare şi până la contractul de service pentru uşile automate ale clădirilor.

    În 2005 au apărut primele zvonuri despre contractele suspecte, când a fost organizată licitaţia pentru achiziţionarea a două unităţi autopropulsante pentru degivrarea, protecţia aeronavelor la givrare, patru tractoare pentru tractarea trenului de bagaje, un tractor pentru tractarea trenului de bagaje a aeronavelor. Din două firme, licitaţia a câştigat-o firma Saero SRL, cu o ofertă de 1.536.491,6 euro din care 1.192.660 euro plus 343.831,6 euro cheltuieli de finanţare a fost declarată câştigătoare.

    Prin contract, aeroportul garanta pentru câştigător un credit prin care firma să poată cumpăra utilajele, pentru ca, ulterior, acestea să fie vândute celor de la „Traian Vuia”. Pentru a demara, între Aeroportul Internaţional Timişoara, Saero SRL şi BRD au fost semnate mai multe contracte. Una dintre clauzele contractuale este aproape incredibilă, pentru că stipula că, pe lângă utilaje, Aeroportul Timişoara a garantat creditul de 5.294.340 lei cu „gaj pe sume de bani viitoare provenind din incasările viitoare ale AIT în valoare de 1.400.000 euro, reprezentând taxa de securitate de 7 euro pe pasager la un volum estimat de 200.000 de pasageri pentru 2006”.

    Mai mult, banca îşi rezerva dreptul de a retrage sumele din contul respectiv, dacă nu s-ar fi achitat ratele. Or, taxa de securitate poate fi folosită exclusiv pentru asigurarea măsurilor de siguranţă, fiind interzisă orice altă destinaţie, conform normativelor Ministerului Transporturilor.

    6.Naşul de la firmă şi finul de la aeroport au făcut afaceri cu echipamente pentru pistă

    21 martie 2010, 14:15 | Autor: Daniel Dancea | 1355 afişări

    Finul Dan Idolu (stânga) şi naşul Adrian Chebuţiu (dreapta)

    Timisoara
    Finul Dan Idolu (stânga) şi naşul Adrian Chebuţiu (dreapta)

    Relaţiile de cumetrie nu au împiedicat încheierea unor contracte la Aeroportul Timişoara. Fostul director al aeroportului, Dan Idolu şi naşul său Adrian Chebuţiu, în prezent director la UCM Reşiţa au făcut afaceri fructuoase.
    SC Saero SRL este o firmă producătoare de echipamente aeroportuare. Până în 2004, firma a fost deţinută de Adrian Chebuţiu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, care este şi naşul fostului director al Aeroportului Timişoara, Dan Idolu.
    Afacerea Naşul&Finul: aeroport utilat „în familie”
    Din 2004 Adrian Chebuţiu i-a cedat firma fratelui său, Cristian Chebuţiu. Saero a avut contracte cu aeroportul din Timişoara, furnizându-i un autobuz de platformă „Neoplan”, echipament acustic pentru îndepărtarea păsărilor, cărucioare de transport bagaje, tractoare pentru pentru trenul de bagaje, o autospecială pentru stingerea incendiilor, dar şi alte echipamente aeroportuare. Contractele sunt şi din perioada în care naşul Chebuţiu era patron. CLICK AICI pentru a vedea ce a livrat firma Saero aeroporturilor din Timişoara şi din ţară.

    „Dacă eşti bun, eşti bun”

    Contactat telefonic, Adrian Chebuţiu a confirmat că este naşul lui Dan Idolu, dar a spus că asta nu l-a împiedicat să participe la licitaţiile de la aeroport. „A gândi că dacă eşti naşul lui Dan Idolu nu poţi participa la licitaţii pe aeorportul la care Dan Idolu este vremelnic director mi se pare o mare greşeală. Suntem într-o societate democratică în care dacă eşti bun eşti bun”, a declarat Adrian Chebuţiu pentru Adevărul de Seară Timişoara.

    Acesta a mai spus că, deşi are o relaţie apropiată cu Dan Idolu, contractele sale nu au fost favorizate niciodată de acest lucru, iar lucrările mari nu au fost câştigate de el, deşi Idolu conducea aeroportul. „Spre exemplu extinderea actuală a aeroportului a fost câştigată de o firmă din Arad, iar Dan Idolu era director. Întodeauna Dan mi-a spus că dacă particip şi sunt ok bine, dacă nu asta e. Niciodată discuţiile mele nu au fost de altă natură. Cu atât mai puţin fratele meu care nu are o relaţie apropiată cu Dan”, a spus Chebuţiu.

    Dat afară din cauza unui SMS

    Dan Idolu are telefonul închis de o săptămână şi nu a putut fi contactat. Surse apropiate acestuia au spus că abonamentul telefonului era plătit de Ministerul Transporturilor şi că a fost tăiat în urmcă cu câteva zile. Potrivit aceloraşi surse, Idolu a fost demis la cererea ministrului Radu Berceanu după ce a trimis, din greşeală, un sms cu conţinut electoral secretarei ministrului. Mesajul era destinat fiicei lui Idolu, dar cum aceasta are acelaşi nume cu secretara lui Berceanu, Idolu a greşit destinatarul, iar sms-ul a ajuns la Ministerul Transporturilor.

    Pe siteul siteul pressalert.ro, jurnalistul independent, Dragoş Boţa susţine că în 2005, Saero şi Aeroportul Timişoara ar fi încheiat un contract prin care societatea ar fi livrat aeroportului mai multe echipamente, în valoare de peste un milion de euro, cumpărate printr-un credit girat chiar de aeroport. Potrivit aceleiaşi surse, creditul ar fi fost garantat cu viitoarea taxă de securitate de pe aeroport. Adrian Chebuţiu a declarat pentru „Adevărul de Seară Timişoara” că nu ştie nimic despre acest contract. „Habar nu am. Nu ştiu despre ce e vorba. În 2005 societatea era deja cedată fratelui meu, Cristi”, a mai spus Chebuţiu.

    7Afacerea Naşul&Finul: aeroport utilat „în familie”

    22 martie 2010, 12:19 | Autor: Oana Bejenariu, Daniel Dancea | 563 afişări

    Adrian Chebuţiu (stânga) i-a „utilat” aeroportul finului său, Dan Idolu

    Reşiţa
    Adrian Chebuţiu (stânga) i-a „utilat” aeroportul finului său, Dan Idolu
    Dan Idolu, fost şef de aeroport, şi Adrian Chebuţiu au făcut afaceri împreună. Astfel, naşul şi finul, au avut parte de o perioadă bună în 2004. Chebuţiu a câştigat licitaţii pentru servicii pe aeroportul condus de finul său.

    SC Saero SRL este o firmă producătoare de echipamente aeroportuare. Până în 2004, firma a fost deţinută de Adrian Chebuţiu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, care este şi naşul fostului director al Aeroportului Timişoara, Dan Idolu. Din 2004, Adrian Chebuţiu i-a cedat firma fratelui său, Cristian Chebuţiu. Saero a avut contracte cu aeroportul din Timişoara, furnizându-i mai multe servicii, de la un autobuz de platformă „Neoplan”, până la o autospecială pentru stingerea incendiilor.

    Contractele sunt şi din perioada în care naşul Chebuţiu era patron. Adrian Chebuţiu confirmă că este naşul lui Dan Idolu şi că asta nu l-a împiedicat să participe la licitaţiile de la aeroport. „Relaţiile de familie sunt una, iar afacerile sunt alta. Fratele meu chiar a contestat una dintre licitaţii, pe care le-au organizat cei de la Aeroportul «Traian Vuia», în perioada în care Dan era director. Mai mult, a şi pierdut procesul respectiv. Asta însemană să faci afaceri”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară” Reşiţa, Adrian Chebuţiu.

    Vile la Timişoara

    În urma materialului postat ieri pe resita.adevarul.ro, au apărut reacţii din partea cititorilor. „Aţi uitat să spuneţi că în 2002, NGF care avea contract de lucrări în aeroport, cu totul întâmplător, construia şi cele trei vile ale lui Idolu şi fraţilor Chebuţiu, în aceeaşi curte, în calea Urseni”, spune Denea. „Ştiu că fratele meu are demult o casă în construcţie la Timişoara, iar eu deţin una de foarte mult timp. Nu există combinaţii între mine şi Dan Idolu, la construcţia de case. Fiecare şi-a condus viaţa independent. NGF nu ştiu cine sunt”, a declarat Chebuţiu.

    IMPORTANTTTTTTTTT ATENTIE MAXIMA

    8 Expertize tehnice privind starea aeroportului din Timisoara, tinute secrete
    [ 0 ] 30 noiembrie 2010 | Sebi
    Două expertize tehnice privind starea reală a pistelor aeroportului din Timişoara au fost ţinute la secret timp de patru ani, iar unele date din Manualul de aerodrom au fost umflate.

    foto:romanianspotters.ro

    Administraţia Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara a dispus declanşarea unei anchete interne care vizează motivele ce au stat la baza blocării, timp de patru ani, de către foştii directori ai instituţiei, a unor expertize tehnice referitoare la gradul de siguranţă a pistelor de decolare, a căilor de rulare şi a platformelor de staţionare a avioanelor. Executate în 2005 şi 2006 de către institute de cercetare agreate de Ministerul Transporturilor, expertizele conţin date şi informaţii esenţiale pentru siguranţa celei mai importante porţi aeriene din vestul ţării, care ar fi trebuit comunicate de urgenţă companiilor aeriene, Autorităţii Aeronautice Române şi Ministerului Transporturilor.
    Din motive greu de explicat, fostul director general Dan Idolu şi directorul operaţional, Marian Chivu, au păstrat tăcerea asupra problemelor de infrastructură relevate de cele două expertize. Mai mult, în Manualul de aerodrom au inclus şi păstrat date tehnice nereale. „Este o chestiune extrem de gravă, pe care Codul Aerian o pedepseşte cu ani grei de închisoare! Spre exemplu, companiile aviatice trebuie să ştie foarte exact care este capacitatea portantă a pistei, altfel există riscul ca la aterizare o aeronavă mai grea să se înfunde în pistă. Cu aceşti indicatori nu se poate juca nimeni! În general, contează mărimea avionului, dar şi numărul de roţi. Este important cum este repartizată greutatea pe roţi, pentru a şti cum te raportezi la capacitatea portantă, la rezistenţa pistei. Nu ai voie să ascunzi datele reale şi să strecori în manualul de prezentare al aeroportului cifre umflate. Oricând se poate întâmpla un dezastru!”, ne-a declarat, sub anonimat, unul dintre foştii dispeceri de pe aeroport.
    În anul 2005, Institutul de Cercetări în Transporturi INCERTRANS, aparţinând ministerului de resort, a realizat un studiu detaliat al infrastructurii de trafic de pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Analiza de aproape 100 de pagini a fost urmată anul următor de o a doua expertiză, făcută de Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Aeriene IPTANA – SA Bucureşti.
    Cele două lucrări au fost predate conducerii de atunci a Aeroportului Timişoara, cu recomandarea expresă ca datele să fie comunicate operatorilor aerieni şi autorităţilor centrale. Acest lucru nu doar că nu s-a întâmplat, dar în Manualul de aerodrom au apărut alte date, mult îmbunătăţite. Spre exemplu, în cele două expertize capacitatea portantă a pistei de decolare/aterizare (PCN) a fost calculată la o valoare de 47 R/C/W/T pe tronsonul 0-2.500 m şi 32 R/C/W/T pe ultima porţiune, respectiv tronsonul 2.500-3.500 m. Paradoxal, în Manualul aeroportului, la capitolul „Caracteristici fizice ale aerodromului şi informaţii conexe”, pag. 24, apare o capacitate portantă puţin ajustată, respectiv 49 R/C/W/T. Cu alte cuvinte, rezistenţa pistei a fost îmbunătăţită, din pix, oferindu-se date nereale potenţialelor companii aviatice partenere. Practic, s-a deschis poarta spre aterizarea unor aparate de zbor mai grele, deşi rezistenţa pistei nu ar fi permis acest lucru.
    „A fost pusă în pericol viaţa a milioane de călători”.
    „M-am autosesizat şi am dispus o anchetă internă, pentru a vedea motivele financiare sau de altă natură care au dus la ascunderea celor două expertize şi la prezentarea unor date nereale în Manualul de aerodrom. După terminarea verificărilor, voi sesiza organele de urmărire penală. Timp de patru ani, prin dosirea celor două studii, s-au pus în pericol viaţa a milioane de călători, dar şi siguranţa avioanelor care au aterizat aici. Au fost induşi în eroare, prin tăinuirea de informaţii, atât operatorii aerieni, cât şi Autoritatea Aeronautică şi Ministerul Transporturilor”, ne-a declarat actualul director general al aeroportului, Cornel Sâmărtinean.
    De partea cealaltă, fostul director general Dan Idolu spune că în toţi anii cât a condus societatea a monitorizat foarte atent starea pistei de decolare/aterizare şi că s-a funcţionat în baza certificatelor de exploatare emise în fiecare an de Autoritatea Aeronautică. „Nu vreau să intru într-o polemică şi să întreb actuala conducere de ce şi-a amintit de starea necorespunzătoare a pistei acum, la aproape nouă luni de la instalare, când vine iarna. În aviaţie, se iau măsuri preventive, nu retroactive. Se tot vorbeşte de capacitatea portantă, dar puţini ştiu că pistele de la Timişoara şi Otopeni sunt cele mai groase din ţară, de aproximativ 40 de centimetri. În condiţiile în care pista face parte din proprietatea publică a statului, s-au tot aşteptat bani de la buget pentru reparaţii, însă, în ultimii ani, aceştia nu au venit”, ne-a declarat Dan Idolu.
    Conform Codului Aerian, art. 106, „Comunicarea de informaţii, ştiind că acestea sunt false, dacă prin acest fapt se periclitează siguranţa zborului, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani”.
    Incidentul din 2008
    Unul dintre cele mai grave incidente provocate de starea proastă a pistei s-a întâmplat în 2008, când o aeronavă a companiei low cost Wizzair a intrat într-o porţiune cu asfalt decapat şi şi-a distrus partea de rulare. „Era vorba despre o aeronavă aproape nouă, cu doar câteva zeci de ore de zbor la activ. Costa peste 200 milioane de euro. La aterizare a intrat într-o zonă cu asfaltul decapat şi şi-a distrus toată partea inferioară. Atunci, fostul comandant a dat telefon rapid la şeful de tură să nu dea nimic pe staţie, pentru a nu rămâne probe înregistrate. Până la urmă, au plătit asigurările, dar de atunci a început un întreg şir de facilităţi pentru Wizzair pe aeroportul din Timişoara. Dan Idolu s-a revanşat cu vârf şi îndesat”, ne-a dezvăluit unul dintre lucrătorii de pe aeroport, care a asistat la acel incident

    9.Mandatul de deputat al lui Daniel Idolu incinge spiritele in PSD Timis
    26 august, 2011 – 12:49 PM

    Prezent la mai toate actiunile cu tenta electorala organizate de PSD Timis, inclusiv strangerea gunoaielor de pe la periferia orasului, fostul director general al Aeroportului International Timisoara, Daniel Idolu, a devenit, treptat, unul dintre soldatii credinciosi ai stangii banatene.

    Nu se stie daca, doctrinar, Idolu se regaseste printre valorile programatice impartasite de Iliescu & co., insa, odata cu trecerea timpului, devine tot mai clara intentia fostului „aviator” sef de a se face atat de util partidului, incat, anul viitor, sa i se propuna condescendent sa ocupe un loc eligibil pe listele parlamentare ale pesedistilor timiseni.

    Acest scenariu bantuie, deja, imaginatia membrilor mai vechi de partid, care stau de ani buni la coada mandatelor parlamentare, motiv pentru care nu este exclus ca, in viitorul nu prea indepartat, sa asistam la o minirevolta impotriva „insurubarii” lui Idolu pe langa liderul maxim Titu Bojin.

    Ceea ce nu stiu contestatarii lui Idolu este faptul ca „micul Napoleon”, cum era numit prin ungherele aeroportului, are mare nevoie de un mandat de parlamentar, si pentru implinirea acestui vis ar contribui cu generozitate la pusculita partidului, in conditiile in care, la un moment dat, va trebui sa explice in termeni fiscali semnificatia unui contract de management platit din bani publici cu 1,7 milioane de euro pe an…

    MAI VREI …….CA AVEM DE UNDE

  30. Contactat telefonic pentru a comenta operaţiunea ilegală de supraveghere, Cornel Sămărtinean a spus “nu comentez, la revedere”.
    Ne vedem la Popa Sapca!Camera 101,chilotare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.