Previziuni IT&C pentru 2013

Previziuni IT&C pentru 2013

0
DISTRIBUIȚI

2013 nu va fi bland deloc in IT&C, iar cei bogati si mari au doua variante: fie intra in “razboi total”, fie musca cu nerusinare Internet-Online-Businessdin feliile  de piata ale altora. Iar cei bogati sunt in numar de 5 : Google, Apple, Microsoft, Amazon si Facebook. Testing-ground este ca de obicei piata SUA/UK/Canada, iar primii pasi ai razboiului au fost facuti inca din ultimul semestru al 2012 de Microsoft – prin anuntarea unei tablete produse in totalitate de gigantul din Redmond, tinta fiind o felie din piata detinuta de Apple. Google a intrat si el in competitie cu producatorii de telefoane prin achizitia Motorola pe sfarsit de an – poate fi doar pentru patente, sau doar pentru a da un mic “boost” tabletei Google – Nexus , dar si in competitie cu furnizorii de servicii internet (broadband de 1GBps) si televiziune (streaming&producing youtube). Dar sa o luam pe rand

1 . Tabletele – cel mai “hot” gadget de anul trecut nu isi pierde atractivitatea nici in 2013. In primavara/vara este asteptata lansarea ultimului trend-setter, iPad 4. In functie de noutatile de pe el, in decurs de 2-3 luni vor curge cu lansari de tablete. iOS este sistemul de operare cel mai raspandit in lumea tabletelor media (vorbim de piata din SUA), urmat de Adroid si cu un scor mic, la inceputul luptei de Windows 8.


Local Evolio si AllView sunt producatori care au demonstrat ca pot crea un produs de calitate la un pret competitiv – iar anul acesta ar trebui sa vina confirmarea lor ca lideri pe piata de mobile si tablete la preturi medii/mici.

2. Mobile – Serviciile de voce si date se vor ieftini ca in fiecare an, la inceput la cererea UE iar apoi impuse de piata. Realitatea augmentata este insa departe de potentialul prevazut, interesul producatorilor si vanzatorilor in  promovarea si utilizarea de exemplu a QR Codes (care ar putea da un mic imbold contentului RA) – fiind aproape inexistent. Vanzarile de smartphone-uri sunt in continua crestere, comparatiile trimestriale de vanzari fata de anii trecuti avand cresteri de 35-40% / trimestru. Este o piata noua, diversificata care probabil in 2013 va primi mult mai multa atentie – va mai amintiti de 4sq ? Ei bine, ce ziceti daca dupa ce vizitati un lounge a treia oara vine ospatarul si va aduce gratuit comanda zilnica ?

Un alt sector al telefoanelor mobile care este in plina dezvoltare este mobipay – plata de servicii prin intermediul telefonului mobil. Nu va cunoaste un boom in 2013 dar cu siguranta 2018 va fi anul comertului retail offline cu plata prin telefonul mobil. OLED si tehnologiile de ultima ora ne promit de 2 ani de zile telefoane inteligente care se pot indoi, pune pe mana sau impacheta in buzunar. Si anul acesta vor ramane la nivel de promisiune, dar 2015 probabil va fi anul in care vanzarile de astfel de gadgeturi vor exploda.

3. Advertising – Bannerele sunt deja old history, ochii navigatorului pe internet fiind format sa ignore mesajele promotionale, fie ca vorbim de reclame text, imagine sau video. Solutia pentru marii jucatori pe piata mondiala este evidenta : producerea de content propriu. Iar aici pot veni cu un exemplu recent, saltul din atmosfera a austriacului Felix Baumgartner/Red Bull Stratos, un eveniment urmarit in direct pe internet (youtube.com) de peste 8 milioane de spectatori simultan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.