Jurnalistul de la El Pais care l-a interpelat pe Ponta pe tema...

Jurnalistul de la El Pais care l-a interpelat pe Ponta pe tema plagiatului vine la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

1363684465_Raul Sanchez

Arta iberică aduce tot ce are mai bun la Timişoara, până în 13 aprilie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Culturii Spaniole. Secţiunile la care pot participa toţi cei interesaţi de acest eveniment sunt film, pictură, literatură, muzică, jurnalism, gastronomie şi dans. Iar printre invitaţii speciali ai evenimentului se numără şi Raúl Sanchez, care i-a luat, vara trecută, un interviu lui Victor Ponta, atingând usturător tema plagiatului de care era acuzat premierul.

Managerul Via Rumania, Jose Miguel Vinals, cel care organizează pentru al doilea an acest proiect cultural, a declarat că doreşte să aducă Spania la Timişoara, iar în 2014 şi-a propus să organizeze, cu ajutorul consulatelor din Peninsula Iberică, un festival al culturii româneşti. Evenimentul a debutat cu proiecţia peliculei „Rec” (Spania, 2007). Cinefili pot în continuare să se bucure de capodoperele cinematografului spaniol până miercuri, 10 aprilie. Cele două drame „Los amantes del circulo polar” (1998) şi „Las 13 rosas” (2007) vor putea fi urmărite în fiecare zi de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Tudoran. Expoziţia de pictură „Sinergias – expoziţia cu o pictură altfel” este un performance în cadrul căruia pictorul va da viaţă pânzei, iar muză îi va fi o dansatoare de flamenco. Expoziţia porneşte de la conceptul de sinestezie şi se va deschide tot marţi, de la 18.30, la galeria Calpe şi va putea fi vizitată până vineri între orele 16.00-20.00, iar, sâmbăta, între 11.00-15.00.

La această ediţie, secţiunea de literatură are două reprezentante: Maribel Alvarez şi Araceli Estevez. Prima parte a zilei de joi, 11 aprilie, începe cu un curs de micro-poveşti, alături de scriitoarea Araceli Esteves, de la ora 9.40, urmată de un curs despre biografii feminine spaniole cu prezentatoarea TV Maribel Alvarez, de la ora 11.20.  Cele două se vor reîntâlni cu publicul la o dezbatere literară pe tema “Evoluția literaturii, de la dictatură la democrație în România și Spania. Paralelism și diferențe” în aceeaşi  zi, de la ora 18.30 în Sala Barocă a Muzeului de Artă.

Discuţii despre democraţie, în aburi de paella şi ritmuri de flamenco

Printre invitaţii de marcă din acest an, se numără şi jurnalistul Raúl Sanchez, fost bursier al Institutului Cultural Român în 2006, devenit celebru după publicarea interviului care a produs un scandal mediatic deoarece premierul Victor Ponta promitea că îşi va da demisia în cazul confirmării plagiatului tezei sale de doctorat.


Ibericul va susţine o conferinţă care vizează imaginea României în presa spaniolă în 10 aprilie, de la 18.30, în sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara.

Alt eveniment la care va participa jurnalistul de la El Pais este discuţia publică al cărei subiect vor fi lucrurile pozitive pe care România le are de oferit. Cei care simt că au ceva de spus pe această temă sau doresc să asculte ce spun alţii sunt aşteptaţi în 11 aprilie, la cafeneaua D’Arc, de la ora 20.30.  Sanchez a venit în România, în 2004, unde a fost corespondent El Pais şi bursier ICR în 2006. Are o experiență solidă în jurnalism, întrucât a fost corespondent pentru ziarul El Mundo (2004-2007) şi a lucrat și pentru agenția Xin Hua (China) și Radio Nederland (Olanda). În prezent, este corespondent al Agenţiei EFE şi redactor-şef Hotnews.es. 

Dansul flamenco, care a făcut furori şi la ediţia din anul anterior, va atrage din nou publicul amator cu o serie de cursuri de dans susţinute de Lucero Cárdenas  în 11-12 aprilie de la 18:30, la Just Dance Timisoara & Ritmuri de Societate, Pestalozzi, Nr.20. Costul de participare este de 40 lei. Festivalul se va încheia cu un spectacol de flamenco în aer liber,  pe ritmurile formaţiei “Sinergias” din care fac parte Julian Lorenzo,  Alberto Perez și Juan. Aceştia vor putea fi urmăriţi în 13 aprilie, de la ora 19.30, în Piaţa Unirii.

Gurmanzii pasionaţi de bucătărie iberică vor putea învăţa să gătească paella, gazpacho, empanada galleza şi tortilla de patatas, la cursul pe care master-cheful  Sonia Cejuela îl va susţine la restaurantul Burgund, în 11-12 aprilie, de la ora 18.00.  Participanţii trebuie să scoată din buzunar 30 de lei.

Una dintre cele mai importante secţiuni este concursul național de traducere a poeziei spaniole – Via Rumania, aflat la cea de-a treia ediție. Participanţii la concurs au tradus poeziile “Poeta Berria” de Mikel Lasa, “Nubes” de Juan Ramón Jiménez, “El Mar” şi “El Otoñado” de Juan Ramón Jiménez şi “El Agua lenta el camino lento” de César Moro. Premiul cel mare din acest an este  o excursie de trei zile la Barcelona care include un bilet de avion dus – întors, cu plecare din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova sau București în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2013. Tot în bugetul de 300 de euro alocat premiului întâi intră şi cele două nopţi de cazare 2 nopți la hotel, plus transferul de la  aeroport – hotel în data sosirii. Premiul al doilea constă într-o selecţie de titluri din literatura spaniolă în valoare de 75 de euro, iar al treilea este în valoare de 50 de euro. Din juriu vor face parte Ilinca Ilian, conferențiar de limba spaniolă la Universitatea de Vest din Timișoara, Adrian Bodnar – poet, Viorel Marineasa, prozator, eseist, publicist, editor. Jurizarea se va face în funcție de reușita traducerii literare și a gradului de stilizare a poeziilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.