Tinerii basarabeni din Timișoara acuză un departament al MAE de incompetență. Ce...

Tinerii basarabeni din Timișoara acuză un departament al MAE de incompetență. Ce i-a nemulțumit pe studenți

0
DISTRIBUIȚI

organizatia studentilor basarebeni

Studenții basarabeni din Timișoara acuză Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni de neseriozitate și incompetență instituțională. Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara (OSB Timișoara) este nemulțumită de modul de gestiune a acțiunilor proprii întreprinse de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), structură a Ministerului Afacerilor Externe.

La sfârșitul lunii ianuarie, DPRRP a dat startul unei sesiuni de finanțare a proiectelor destinate sprijinirii activității românilor de pretutindeni, prin care dorea să încurajeze și să susțină proiectele organizate de diverse organizații care, prin activitățile lor, se adresează românilor din afara granițelor. Pe 7 aprilie s-a afișat lista finală a evaluării proiectelor depuse și au fost anunțate organizațiile cărora le-au fost aprobate proiectele.

Trei săptămâni mai târziu, DPRRP a afișat pe site-ul propriu un mesaj prin care anunța reluarea procesului de evaluare, din cauza „numărului mare de contestații și a reacției din partea societății civile și mass-mediei”, fără să precizeze numărul de contestații sau motivele sesizate de acestea care au dus la anularea rezultatelor evaluării inițiale.


După aproximativ o lună de la afișarea listei inițiale a proiectelor aprobate, a fost publicată o nouă listă a proiectelor evaluate, însă au existat diferențe majore între cele două liste.

„Cu toate că a existat un ghid de finanțare care descria procesul de organizare și desfășurare a sesiunii de finanțare, acesta nu a fost respectat de DPRRP, a doua sesiune de evaluare fiind făcută după bunul plac al instituției publice și fără vreo acoperire metodologică. Deși ghidul prevedea inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor evaluării de către o organizație aplicantă, DPRRP a preferat să ignore propriile reguli stabilite pentru organizarea sesiunii de finanțare și să adauge unele noi, chiar în timpul desfășurării sesiunii de evaluare și la trei săptămâni după afișarea unor așa numite «rezultate finale». Această neseriozitate și lipsă de coerență a DPRRP a pus multe organizații care se preocupă de starea românilor din afara graniței în situația în care, după ce au început demersurile pentru organizarea unor proiecte de care au fost înștiințați că au fost acceptate, să fie nevoite fie să renunțe la proiecte și să găsească surse alternative de finanțare care să acopere cheltuielile deja făcute”, au transmis membrii OSB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.