MĂCEL pe traseele montane din vestul ţării. Peste 600 de oi au...

MĂCEL pe traseele montane din vestul ţării. Peste 600 de oi au fost găsite moarte. Măsură EXTREMĂ pentru protejarea turiştilor

3
DISTRIBUIȚI

oi1Peste 600 de oi au fost găsite moarte în apropierea a două stâne situate în zone greu accesibile în Munţii Retezat, 400 dintre ele într-o prăpastie unde au căzut după ce turma a fost atacată de urşi, iar alte 200 trăsnite, iar un traseu montan a fost închis pentru a-i feri pe turişti de ricul de îmbolnăvire şi de fiarele sălbatice atrase de leşuri.

„La stâna din zona Pleşa s-a constatat prezenţa a aproximativ 200 de leşuri de oi, dispuse pe versantul opus traseului turistic Şaua Piule – Pleşa – Vîrful Pleşa – Câmpu lui Neag. Animalele au murit ca urmare a faptului că au fost lovite de un trăsnet. Dintre cele 200 de leşuri unul a fost mâncat de urs, celelalte fiind intacte, fiind într-o fază incipientă de putrefacţie ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean Hunedoara pentru Situaţii de Urgenţă, căpitanul Nicolae Răducu.

Potrivit acestuia, la celaltă stână, care aparţine unui composesorat din localitatea Pianu, judeţul Alba, ciobanii le-au povestit că, în timp ce se se întorceau cu oile de la păscut, din zona Scocul Drăgşanului, în condiţii de ceaţă şi vizibilitate redusă, turma de oi a fost atacată de un urs, incident în urma căruia oile s-au speriat şi au căzut într-o vale, călcându-se în picioare, fapt care s-a soldat cu moartea şi rănirea unui număr de aproximativ 400 de oi.

„Ulterior, ciobanii au reuşit să recupereze în jur de 100 de oi, dintre cele căzute în râpă. Salvatorii montani au descoperit într-o vale abruptă, fără apă, cu vegetaţie abundentă de jneapăn leşurile oilor. Cadavrele se află la o distanţă de aproximativ 300 de metri faţă de traseul montan Drăgşanu – Moara Dracilor – Vf. Piule. Valea este greu accesibilă, iar multe dintre cadavre au fost târâte în jnepeniş de către urşi”, a mai spus căpitanul Răducu.

„Comitetului Judeţean Hunedoara pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit sâmbătă în şedinţă de lucru la convocarea Prefectului, iar opiniile exprimate de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului au arătat că este interzisă intervenţia umană pentru dezinsecţia zonei unde se află cadavrele oilor trăznite, în zona stânei Pleşa, întrucât aceasta se află în zona cu regim special a Parcului Naţional Retezat.


Având în vedere aspectele prezentate şi propunerile specialiştilor, CJSU a hotărât ca zona respectivă să fie ecarisată în mod natural şi a aprobat propunerea Administraţiei PNR ca traseul turistic Pârâul Pleşii – Vîrful Pleşa – Vârful Piula – Cabana Buta să fie închis temporar pentru protejarea turiştilor de eventuale boli dar şi de fiarele sălbatice atrase de leşiuri”, a mai spus Răducu.

În prezent, echipele de jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi rangeri  desfăşoară activităţi preventive de informare a turiştilor pentru a evita să se deplaseze pe traseele montane din zonele în care se află cadavrele animalelor, atât în mod direct prin discuţii personale, cât şi prin montarea unor panouri de avertizare şi informare.

3 COMENTARII

  1. Trasnet?????200 de oi oadata.oare acel teasnet nu face parte din asigurare?????iar celelalte 400 oare saracele cit au fos evaluate la ãsigurare???¿? Vraja de adormit copii!!¡

  2. „…specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului au arătat că este interzisă intervenţia umană pentru dezinsecţia zonei”.

    Care va să zică este permisă intervenţia umană când aceasta umple zona de cadavre de oi, dar este interzisă intervenţia umană pentru eventuala înlărurare a acestora. Undeva este o ruptură în logica specialiştilor. Adică ori e zonă protejată şi n-ai ce căuta cu oile acolo, ori nu e şi atunci ce te opreşte să strângi gunoiiul după ciobani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.