INEDIT Elevi de la liceul „C.D. Loga” din Timişoara au realizat o...

INEDIT Elevi de la liceul „C.D. Loga” din Timişoara au realizat o replică în culori vii a Columnei lui Traian. Unde va fi expusă în urbea de pe Bega FOTO

24
DISTRIBUIȚI

scenele desfasurate pe calculator

O echipă de liceeni de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara, coordonată de profesorul de fizică dr. Sandu Golcea şi de artistul plastic Sorin Scurtulescu, profesor de educaţie vizuală la colegiu, a realizat şi în acest an un proiect cu totul deosebit pentru „Săptămâna altfel”, desfăşurată între 6 şi 10 aprilie.

Columna lui Traian, pictată în culori vii

Ideea acestui proiect s-a născut în urma unor discuţii purtate de cei doi dascăli despre culorile sculpturilor din antichitate. Aflat anul trecut la un congres la Vatican, profesorul Sandu Golcea a avut prilejul de a vedea sculpturi antice colorate şi monumentul Ara Pacis ridicat în vremea împăratului Octavian Augustus, reconstituit cu ajutorul laserului. Împreună cu Sorin Scurtulescu şi-a propus ca elevii selectaţi în acest proiect să participe la colorarea unui  fragment al Columnei lui Traian, singurul monument rămas în picioare din cel mai mare for al Romei imperiale.  Faimoasa columnă inaugurată în 12 mai 113, care înfăţişează istoria celor două războaie daco-romane, conţine 155 de tablouri cu peste 2.500 de figuri în relief, iniţial pictate în culori vii, aşa cum au demonstrat testele şi fotografiile în lumină fluorescentă.

Documentare şi reconstituire în Atelierul Logart

Echipa s-a constituit pe bază de voluntariat şi cu toate că peste o sută de elevi ar fi dorit să participe la acest experiment inedit, nu au putut fi selectaţi decât 36 de liceeni, în limita locurilor impuse de proiect. Profesorul Golcea povesteşte că s-a făcut o documentare foarte serioasă legată de culorile folosite în antichitatea romană, s-au preluat măsurători de spectroscopie Raman, analize de retroîmprăştiere de raze X şi imagini privind fluorescenţa de raze X din literatura de specialitate, care a reprezentat prima etapă a proiectului. Au fost identificaţi apoi pigmenţii naturali – culori minerale şi oxizi – care se foloseau în antichitate. Fragmentul ales de pe fusul columnei pentru a fi colorat cuprinde câteva scene de la sfârşitul celui de-al doilea război. Acestea înfăţişează câţiva călăreţi romani care îl urmăresc pe regele Decebal, un atac asupra unui grup de fugari daci, sinuciderea regelui dac ajuns din urmă de cavaleria romană, capturarea unor daci de către soldaţii romani şi transformarea lor în prizonieri şi momentul în care soldaţii romani îi prezintă împăratului Traian, pe un scut, capul şi mâna dreaptă a lui Decebal. Sorin Scurtulescu a coordonat partea artistică şi vizuală a proiectului, şi anume colorarea digitală a scenelor de pe columnă. Reconstituirea, într-o manieră cât mai apropiată de culorile originale, s-a realizat în „Logart Atelier & Galerie”, fondat de artistul vizual Sorin Scurtulescu în cadrul liceului în urmă cu aproape doi ani, acest spaţiu experimental şi multimedia fiind primul atelier şi prima galerie de artă înfiinţate într-un colegiu naţional din România. După colorarea pe calculator a scenelor selectate, s-a realizat un banner care oferă imaginea unui fragment al columnei, aşa cum trebuie să fi arătat ea odinioară.

Bannerul – material didactic într-un atelier al muzeului naţional

Proiectul a inclus şi o colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, singurul în care se află o replică a columnei, expusă pe fragmente. Bannerul în care sunt reconstituite scenele pictate a fost realizat, la cererea muzeului, la scara 1/1 şi are o lungime de 11,5 / 1,60 metri, respectând întocmai dimensiunile reale ale fragmentului de columnă reconstituit.  Întreaga echipă care a realizat proiectul a plecat săptămâna trecută la Bucureşti, momentul culminant al programului fiind cel al desfăşurării bannerului pe treptele muzeului de istorie, spre surprinderea şi admiraţia trecătorilor. Elevii au făcut numeroase fotografii, realizând astfel şi calupul vizual al proiectului. Bannerul a fost apoi donat muzeului pe baza unui protocol şi va fi expus într-o sală atelier a acestuia, ca material didactic. „Săptămâna altfel” desfăşurată integral la Bucureşti şi de a cărei bună organizare a răspuns Dragan Popovici, laborant al colegiului, care a reuşit să surmonteze cu succes toate dificultăţile biroctratice legate de deplasare, nu s-a rezumat doar la expunerea şi donarea bannerului ci a dorit să ofere elevilor un bogat  program interdisciplinar, menit să le completeze cunoştinţele de istorie, fizică, ştiinţă, viaţă instituţională, identitate şi cultură generală.


În cele patru zile petrecute în capitală, au vizitat Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” şi Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Palatul Parlamentului, au fost la teatru şi la concert. La muzeul de istorie au avut prilejul de a vedea basoreliefurile cu toate scenele reprezentate pe columnă care le-au fost prezentate în detaliu, cu accent pe cele reproduse pe banner, tezaurul cu valoroase piese de aur şi pietre preţioase  din preistorie până în epoca regalităţii şi o expoziţie de arme.

O replică pentru 24 de ore în faţa operei timişorene

Echipa colegiului Loga se va înscrie cu proiectul extraşcolar pregătit pentru „Săptămâna altfel” din acest an la competiţia naţională – secţiunea „Cultural”. Pentru activităţile înscrise în competiţie va fi deschisă o platformă de votare pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, proiectele urmând să fie apreciate şi de un juriu. În paralel cu perioada de evaluare a proiectelor, o replică în mărime naturală a tamburului columnei cu fragmentul reconstituit de echipa colegiului Loga se doreşte a fi montat pentru 24 de ore în faţa operei din Timişoara.

Anul trecut, proiectul „Ad sidera” realizat de elevii colegiului C.D. Loga, coordonaţi de profesorul Sandu Golcea, care a constat în construirea şi lansarea unui minisatelit de tip CanSat pentru obţinerea mai multor informaţii cu ajutorul unor senzori, s-a clasat pe primul loc la nivel naţional la secţiunea „Ştiinţific”, în timp ce la secţiunea „Cultural” locul I pe ţară a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic din Buziaş, cu proiectul „Păpuşa buzieşeană”.

Foto: prof. Sorin Scurtulescu

 

24 COMENTARII

  1. Un proiect minunat, unic si din care am avut cu totii cate ceva de invatat. Ma bucur ca am avut ocazia sa particip la aceasta activitate.

  2. Mă bucur că am petrecut o săptămână în care școala a fost „altfel”. Pe lângă experiență de lucru în echipă pe care am dobândit-o ,cu toții ne-am simțit foarte bine.
    Cât despre activitatea în sine, o idee aşa originală nu putea duce decât la realizarea unui proiect de nota 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.