Muzicieni din Timişoara au cântat în Piaţa Operei, în semn de solidaritate...

Muzicieni din Timişoara au cântat în Piaţa Operei, în semn de solidaritate cu coriştii olandezi alungaţi de poliţiştii locali. Ce spune primarul Robu despre astfel de acţiuni culturale ad-hoc FOTO şi VIDEO

8
DISTRIBUIȚI

concert piata victoriei

Patru muzicieni timişoreni al Operei Române din Timişoara s-au solidarizat cu coriştii din Olanda, care au fost alungaţi din centrul oraşului, săptămâna trecută, de poliţiştii locali în timp ce susţineau un concert gratuit pentru timişoreni, pe motiv că nu au avut autorizaţie. Astfel, cvartetul de coarde timişorean Capricioso a susţinut un concert gratuit, timp de aproximativ 20 de minute, astăzi, în jurul orei 13.30, pe platoul din faţa Operei din Timişoara, iar trei perechi de dansatori au dansat în faţa trecătorilor. Zeci de timişoreni i-au aplaudat pe muzicieni, i-au fotografiat şi filmat, încântaţi fiind că au parte de un concert gratuit în aer liber.

Doi poliţişti locali au supravegheat de la aproximativ o sută de metri acţiunea, însă nu au intervenit, deşi ştiau că muzicienii nu au autorizaţie. „Totul este în regulă”, a spus un poliţist local, după ce a vorbit la telefon.

20150827_134140

„Am organizat această acţiune pentru a evidenţia libertatea manifestărilor culturale, mai ales în oraşul care doreşte a deveni capitală culturală europeană în 2021. De asemenea, am dorit să ne solidarizăm cu colegii noştri artişti din Olanda, care au fost opriţi în a-şi manifesta gratuit actul cultural în acest oraş. Probabil că, între timp, poliţiştii locali s-au pus şi ei la punct cu legislaţia. Există un articol în Legea activităţilor sportive care specifică faptul că pentru activităţi sportive, religioase, culturale, etc. nu este nevoie de nicio aprobare.


Probabil că au învăţat şi ei legea între timp”, a declarat iniţiatorul acţiunii, Paul Şaramet.

După nici cinci minute de la încheierea concertului, şi-a făcut prezenţa în faţa Operei şi primarul Robu, care a explicat că a avut treabă la rectoratul Politehnicii şi de aceea a venit de la primărie în centru, şi nu pentru acţiune. Nicolae Robu a recunoscut că, de data aceasta, poliţiştii locali l-au sunat să-l întrebe dacă îi lasă pe muzicieni să cânte sau nu.

20150827_135610

 

„Nu suntem într-o ţară a nimănui, ci într-o ţară cu legi. Orice eveniment în stradă, potrivit legii, pe domeniul public trebuie să aibă autorizaţie. Nu e chiar aşa că într-un oraş, într-o ţară civilizată fiecare face în stradă ce doreşte, e o lege care reglementează toate aceste lucruri. Noi suntem foarte deschişi şi evident că în momentul în care eu am fost sesizat am spus să fie lăsaţi să cânte. Nu-i amendează nimeni, nu suntem într-un oraş în care să se facă o pasiune din a amenda. Niciunde nu poate să meargă oricine şi să se apuce să cânte în stradă. Ce-ar fi dacă acum ar apărea cinci persoane şi s-ar apuca să cânte de capul lor, de unde ştii a priori că ei sunt artişti, că sunt bine intenţionaţi. De aceea se dau autorizaţii”, a declarat primarul Nicolae Robu.

8 COMENTARII

  1. Domnule Primar,
    Muzica buna nu ucide.
    Muzica buna nu spala creere.
    Muzica buna e o terapie
    Avem nevoie de muzica, de manifestari culturale, decente, de bun gust.
    Avem nevoie de cultura.

  2. Praga, Viena, Budapesta permit astfel de manifestatii…Si daca nu sunt legale, politia nu intra peste ei atata timp cat sunt civilizati. Mi se pare foarte fain cand merg dincolo sa vad diversi artisti care picteaza, canta sau fac alte activitati stradale. Ar trebui sa reconsiderati aceasta idee si sa incurajati aceste lucruri. Este senzatia aia care o ai intr-un oras nou, oras strain… Atata timp cat artistii nu sunt violenti, nu incurajeaza vandalismul, au bun simt… eu as zice sa fie lasati. Parerea mea ar fi ca ar trebui regandite aceste lucruri incat sa fie ok dpv legal si sa creeze si o senzatie boema a centrului. Mie mi-ar place!

  3. Asa,asa nu-i amendati, lasati manifestarile asta artistice in centru fara aprobari sa va vad ce faceti cand dau navala tiganii cu acordeoane sau te miri ce..sa vad ce le zic localii la aia.. Tara lu papura voda ce suntem..

  4. Nu ai ce și nici cui să ceri!!! Prostia locală venerata de „primatul ” noștru, nu e decât o turna de idioții bine dotați, bine plătiți, obedienți și prostii de dau în găuri!!! De unde cultură la prostia locală?! Prea prostii , prea ca la țară! Și din păcate inutili și fără autoritate, dar mai mulți cu 30 de exemplare ce se vor polițiști deși sunt numai impostori!!!

  5. Din legea adunarilor publice:
    Art. 3. – Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. in cazul in care organizatorii adunarilor publice nesupuse declararii prealabile detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ca ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite din timp primarilor, unitatilor de jandarmi competente teritorial si politiei locale sprijin de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.