Conacul Gudenus din Timiș, locul de o frumusețe înspăimântătoare care a devenit...

Conacul Gudenus din Timiș, locul de o frumusețe înspăimântătoare care a devenit o ruină, „vânat” și de căutătorii de comori. Cum ajungi la el FOTO

0
DISTRIBUIȚI

conacul gudenus

Un monument istoric valoros din județul Timiș a devenit o ruină. Este vorba de conacul Gudenus de o frumusețe înspăimântătoare, unul dintre multele locuri din Banat care au fost lăsate în voia sorții. Acum, conacul este vizitat de turiști pasionați să admire locuri încărcate de istorie, dar și de vânătorii de comori.

Conacul Gudenus datează de la începutul secolului al XIX-lea și se găsește în localitatea timișeană Gad, comuna Ghilad. Clădirea a fost construită în stil baroc, cu subsol, parter și etaj. Se spune că, după ce Banatul a fost eliberat de sub dominația turcă și a trecut sub administrație austriacă, satul Gad ar fi fost cumpărat de familia nobilă Fodor. Această familie ar fi ridicat și conacul Gudenus. Ultimii proprietari ai conacului au fost soții Hugo și Bela Gudenus, de la care a rămas și denumirea monumentului istoric.

conacul gudenus

Potrivit localnicilor, conacul din satul Gad ar fi adăpostit și o închisoare, în trecut, și nu puțini deținuți au murit între zidurile reci.


O legendă spune că în curtea conacului ar fi fost ascunse lăzi cu aur. Acesta este motivul pentru care căutătorii de comori ajung în acest loc din județul Timiș în speranța că vor găsi bogăția ascunsă.

Câțiva ani, conacul Gudenus a servit ca loc pentru școala din sat, iar apoi a fost abandonat, astfel că acum este o ruină. Conacul se află în proprietatea Primăriei Ghilad.

La conacul Gudenus se poate ajunge cu maşina din Timişoara, urmând traseul Parţa – Peciu Nou – Cebza – Ciacova – Ghilad – Gad.

Foto: prinbanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.