Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016, iar pentru a ajuta alegătorii să ia decizia corectă, Academia de Advocacy a organizat o dezbatere publică importantă transmisă şi pe Youtube. Au dat curs invitaţiei de a-şi expune ideile Simona Tiriteu candidatul BUN, Ilare Bordeaşu de la ALDE, Cosmin Trif de la PPuSL, Molnar Zsolt de la UDMR, Florin Bîrsăşteanu de la PSD, independentul Adrian Orza, Marius Dugulescu candidatul PMP şi Liviu Băcana, candidatul PRU. Au absentat de la dezbatere primarul în funcție Nicolae Robu de la PNL și Petrică Folică, din partea PND, care este încă consilier local din partea PNL Timiș.
Candidații au răspuns la trei întrebări pe care le-au primit în avans, iar spre finalul dezbaterii fiecare candidat a extras o întebare adresată de un jurnalist din Timişoara. Timpul de răspuns a fost de două minute pentru fiecare întrebare. În mare, candidaţii s-au remarcat prin planuri şi idei şi nu au criticat aproape deloc scăpările actualei administraţii.
Cum veţi convinge juriul că Timişoara merită să fie Capitală Culturală Europeană?
Aşa a sunat prima întrebare la care candidaţii au răspuns. În vreme ce Cosmin Trif a menţionat că ar pune în valoare multiculturalitatea şi patrimoniul Timişoarei, Liviu Băcana a comentat că implicarea cetăţenilor în viaţa oraşului va creşte gradul de cultură. Adrian Orza a fost de părere că oamenii trebuie încurajaţi să simtă spiritul oraşului, în vreme ce Molnar Zsolt a precizat că primarul trebuie să conducă oraşul de asemenea manieră încât acesta să merite acest titlu. Ilare Bordeaşu a pariat şi el pe multiculturalitate, în vreme ce Florin Bîrsăşteanu a lăudat Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, dar a criticat lipsa de implicare a primăriei. Simona Tiriteu a avut în mare parte aceeaşi opinie ca şi Bîrsăşteanu, în vreme ce Dugulescu a cerut dezvoltarea turismului şi stoparea abuzurilor.
Dotarea Spitalului Clinic Municipal cu aparatură şi rezolvarea problemei spaţiilor dispersate
Aşa a sunat cea de-a doua întrebare, care a stârnit un consens între candidaţi.
În mare parte aceştia au fost de acord că Timişoara are nevoie de o clinică de Oncologie nouă, că e nevoie de investiţii masive în infrastructura spitalelor şi că de preferinţă ar fi bine ca autorităţile să renunţe la reabilitări pentru a investi în construcţia unor aripi noi la standrdele actuale.
Ce veţi face din postura de primar pentru fluidizarea traficului din Timişoara?
A fost ultima întrebare venită din partea organizatorilor şi unde candidaţii s-au văzut nevoiţi să repete promisiunile din campania electorală din 2012, făcute de primarul Nicolae Robu. Cosmin Trif a promis investiţii în parcări, infrastructură rutieră şi dezvoltarea plăţilor informatizate pentru a reduce necesitatea deplasărilor, în vreme ce Liviu Băcana a susţinut necesitatea mutării liniilor de cale ferată care tranzitează Timişoara în afara oraşului. Adrian Orza a făcut referire la proiectul Timişoara Vision 2030 care prevede restructurarea traficului din oraş şi Molnar Zsolt a fost de părere că este nevoie de parcări la mijlocul distanţei dintre periferia şi centrul oraşului şi de încurajarea oamenilor să meargă cu autobuzul. Bordeaşu a promis că va munci în folosul comunităţii înconjurat de specialişti, iar Dugulescu a spus că este nevoie ca oamenii să fie încurajaţi să renunţe la maşini, dar a subliniat că este nevoie ca pe vehiculele RATT oamenii să fie în siguranţă şi să aibă parte de condiţii de decente. Tiriteu a promis un pod în Zona Feridorf şi unul peste Bega şi a comentat că este nevoie de semaforizare inteligentă care să permită un trafic la viteză constantă.
Ce întrebare a şocat audienţa
Întrebările jurnaliştilor au fost legate de corupţie, finanţarea echipelor de sport au prevenirea abandonului şcolar. În vreme ce Cosmin Trif a promis că va conduce primăria în mod transparent, Molnar Zsolt a prezis desfiinţarea echipei ACS Poli după alegeri, iar Bîrsăşteanu a comentat că este nevoie ca materiile din şcoli să fie adaptate la necesităţile de pe piaţa de muncă. Adrian Orza a avut partea de cea ma incomodă întrebare din partea unui reprezentant al unei publicații, fiind nevoit să răspundă cum va civiliza locuitorii din sudul ţării care au venit să muncească la Timişoara. Orza a punctat că lipsa de educţie şi de civism sunt caracteristice și unor oameni născuţi în Timişoara şi că este nevoie ca oamenii să fie încurajaţi să îşi iubească oraşul, pentru a-l respecta.