A trecut epoca în care doar femeile mergeau la cosmetică: gomaj și...

A trecut epoca în care doar femeile mergeau la cosmetică: gomaj și peeling pentru fațadele clădirilor Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI
Fațadele clădirilor din Timișoara se curăță ca la cosmetică, prin gomaj și peeling
Fațadele clădirilor din Timișoara se curăță ca la cosmetică, prin gomaj și peeling

Avem patrimoniu. Cum procedăm? Aceasta este întrebarea la care mai mulți specialiști și-au propus să răspundă punctual. Cu girul Direcției Județene pentru Cultură Timiș și al Registrului Urbaniștilor, Asociația Expose Architecture demarează o serie de cursuri de specializare în reabilitarea responsabilă a fațadelor clădirilor (istorice) din Timișoara.

Intervenția pe fațade seamănă, cel puțin prin analogia termenilor, cu vizita unei doamne la cosmetică, fațadelor li se face peeling sau gomaj pentru a reveni la frumusețea inițială.

„Curățarea fațadelor și a ornamentelor adiacente nu este simplă. Acest curs e unul de informare cu tendință spre formarea unor specialiști. Vrem să creăm profesioniști care săs e ocupe de aceste lucrări”, spune Sevastian Susaru, de la Asociația Expose Architecture.

Cel mai adesea, fațadele clădirilor din Timișoara sunt afectate de depuneri de praf sau fum, colonii de mușchi, rugină, graffiti, excrementele de păsări, săruri și eflorescențe, substanțe chimice, grpsimi, pete de alimente, cafea, resturi de materiale de construcții.


Asupra lor se intervine prin mai multe tehnici, de la gomajul sau peeling-ul de care aminteam, până la manevre care folosesc alice sau bicarbonat de sodiu.

„Timișoara se poate lăuda cu un număr impresionant de clădiri istorice. Din păcate, cifrele arată sumbru atunci când vine vorba despre condiția în care acestea se află. Dintre cele peste 14.000 de imobile situate în zone istorice, doar un numar foarte mic, undeva la mai puțin de 5 procente, au beneficiat de lucrări de restaurare. În plus, peste 10% din totalul clădirilor de patrimoniu sunt distruse iremediabil. Dincolo de problema fondurilor pentru acțiuni de reparații sau restaurare, o problemă stringentă este cea a lipsei personalului instruit, dar și a oportunităţilor de informare, formare şi specializare interdisciplinară în domeniu, la nivel regional. Discrepanţele majore între provocările curente şi oportunităţile concrete de formare în domeniul restaurării, comunicarea deficitară între instituţii, legislaţia şi reglementările incomplete conduc la un număr mic de profesionişti cu expertiză şi experienţă, mână de lucru neinstruită, programe de analiză şi control ineficiente şi intervenţii neconforme cu standardele. Rezultatul – este alterarea calităţii şi valorii patrimoniului construit, până la distrugere iremediabilă, cu consecinţe asupra identităţii culturale naţionale”, arată arhitecta Doina Antoniuc   de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Seria de cursuri „(re)Start practici de restaurare” va începe pe 26 iunie. Prima sesiune cu titlul „Metode, tehnici și proceduri de curățare ale fațadelor la clădiri vechi și monumente istorice” va fi compusă din 2 module.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.