Tratamentul fără interferon face MINUNI pentru bolnavii de hepatita C din Timiș:...

Tratamentul fără interferon face MINUNI pentru bolnavii de hepatita C din Timiș: 53.000 euro investiți de stat pentru salvarea unui singur pacient. Câți oameni s-au vindecat și ce ne recomandă un medic timișorean

0
DISTRIBUIȚI
hepatita c
Tratamentul fără interferon, introdus și în România.

Sute de bolnavi de hepatita C din județul Timiș au primit o nouă șansă la viață. La sfârșitul anului trecut, în România a fost introdusă terapia fără interferon, care chiar face minuni pentru oamenii care suferă de această boală. Aproximativ 53.000 euro costă tratamentul timp de trei luni pentru o singură persoană, banii fiind decontați integral de statul român, dar rezultatele sunt fabuloase. Toți bolnavii din județul Timiș care au beneficiat de această terapie s-au vindecat. Asta în condițiile în care șansele de vindecare în cazul tratamentului cu interferon erau de doar 50%, interferonul fiind o soluție injectabilă care are numeroase efecte adverse.

Bolnavii cu ciroză, primii beneficiari ai terapiei fără interferon

„România are rata de prevalență cea mai crescută a hepatitei C din Europa. Tratamentul fără interferon este un produs american. Înainte de a ajunge pe piață, firma producătoare a realizat mai multe studii clinice în Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, România și Georgia. Interesant este faptul că firma producătoare a oferit Georgiei acest tratament gratuit și a fost realizat, tot pe banii firmei, un screening al populației pentru depistarea hepatitei C. Reprezentanții firmei au spus că au făcut acest lucru în Georgia, și nu în România, pentru că Georgia s-a arătat pregătită să facă acest screening”, ne-a declarat Manuela Curescu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

manuela curescu medic infectionist
Manuela Curescu, medic primar boli infecțioase.

În condițiile în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decis ca în prima etapă să beneficieze de acest tratament fără interferon doar 5.000 de români, au fost stabilite o serie de criterii de eligibilitate.


Astfel, primii care beneficiază de această terapie sunt pacienții cu ciroză, în stadii avansate ale bolii, majoritatea persoane vârstnice. „143 de pacienți aflați în evidența mea au început tratamentul, dintre care 43 au încheiat toate procedurile, le-au fost realizate analizele medicale la trei luni de la finalizarea terapiei, toți s-au vindecat. Ar fi bine să existe bani astfel încât să-i tratăm pe toți cei care suferă de hepatita C, indiferent de stadiu. Mai ales că tinerii cu hepatita C nu suferă și de alte boli și atunci tratamentul fără interferon nu intră în interacțiune cu alte medicamente. În total, bolnavii iau șase pastile pe zi, iar reacțiile adverse aproape nu există, doar puțină mâncărime de piele”, a declarat Manuela Curescu.

Medicul timișorean spune că viața celor care s-au vindecat de hepatita C s-a schimbat radical. Oamenii sunt mult mai fericiți, femeile se machiază, iar bărbații se aranjează mai mult, pentru că scapă de starea de depresie provocată de boală. Medicul Manuela Curescu atrage atenția asupra faptului că zilnic diagnostichează, în medie, doi bolnavi de hepatita C și 2-3 de hepatita B. Majoritatea află că suferă de aceste boli din întâmplare. Tocmai de aceea, medicul timișorean ne recomandă ca măcar o dată la doi ani să realizăm o banală analiză de sânge care costă cel mult 50 lei, pentru a afla dacă suferim de hepatită.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, peste 400 de dosare au fost depuse de bolnavii de hepatita C pentru a beneficia de tratamentul fără interferon, însă aproximativ 380 au fost aprobate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.