Decizii „ciudate” în Consiliul Local Timișoara, în beneficiul afacerii unei consiliere PSD....

Decizii „ciudate” în Consiliul Local Timișoara, în beneficiul afacerii unei consiliere PSD. Vezi cum s-au „jucat” aleșii locali cu legile

0
DISTRIBUIȚI

consiliul local timisoara juramant (29)

Terenul pe care se află „Friends Arena”, o cunoscută bază sportivă din Timişora, deţinută de Ramona Olteanu, fost consilier local PSD şi candidat al PSD la Senat, a fost subconcesionat în baza unei hotărâri de Consiliu Local asupra căreia există mari suspiciuni de ilegalitate. O anchetă adevarul.ro scoate la iveală faptul că, în ciuda legii care interzicea subconcesiunea, la propunerea fostului coleg de partid al Ramonei Olteanu, Radu Ţoancă, s-a aprobat o hotărâre de Consiliu Local care permite subconcesiunea, beneficiarul acestui HCL fiind firma Ramonei Olteanu.

Povestea terenului este, însă, mult mai veche, și dezvăluie o altă ilegalitate. În anii 1990, Primăria Timişoara îi concesionează omului de afaceri Gavril Câmpeanu, patron al Întreprinderii „Mica Aurora”, un teren de aproape şase hectare pentru amenajarea unei zone de agrement. În anul 2007, Ramona Olteanu începe, pe terenul concesionat de Gavril Câmpeanu de la primărie, amenajarea unei baze de agrement. Intrarea Ramonei Olteanu pe terenul concesionat de Câmpeanu s-a făcut în baza unui contract de asociere în participaţiune, iar în 2007, după ce pierde un proces prin care cere plata unei redevenţe de aproximativ 700 de milioane de lei vechi, Consiliul Local Timişoara aprobă concesiunea terenului pentru o perioadă de 49 de ani societăţii SC Aurora SRL.

La momentul aprobării acestei hotărâri, era în vigoare deja OUG 54/2006, care reglementează regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică și care spune că atribuirea prin negociere directă se poate face doar societăţilor sau regiilor de stat. Chiar dacă SC Aurora SRL nu se încadra în această excepţie, terenul i-a fost concesionat fără nicio licitaţie, contractul fiind atribuit prin „negociere directă”, notează sursa citată.

Proces verbal dispărut

Mai mult, în anul 2011 Curtea de Conturi descoperă că Aurora plăteşte concesiune de teren neconstruit pentru suprafeţe care sunt, în realitate, ocupate de construcţii, situație asemănătoare cu cea din „dosarul Heaven”. Pentru a clarifica situația suprafețelor, un proiectul de hotărâre privind modificarea contractului de concesiune intră în Consiliul Local în data de 28 iunie 2011. Consilier local la vremea respectivă, Ciprian Jichici observă o serie de nereguli în proiect, printre care neconcordanţa unor suprafeţe, dar şi numerotarea unor articole cu acelaşi număr „4”, iar primarul de la acea vreme, Gheorghe Ciuhandu, propune amânarea unei decizii pentru şedinţa următoare, cerându-le funcţionarilor să corecteze erorile. „Faceţi-vă treaba corect să nu se creadă că vrem să muşamalizăm aici”, spunea atunci Ciuhandu.

Proiectul care vizează modificarea contractului de concesiune reintră pe ordinea de zi o lună mai târziu. Preşedinte de şedinţă este Sorin Grindeanu (PSD), la vremea respectivă viceprimar al oraşului. La întrebarea lui Grindeanu dacă sunt amendamente, consilierul PSD Radu Ţoancă sare cu amendamentul. Consilierul local Corado Toader ia poziţie şi se opune subconcesiunii. Într-un final, amendamentul lui Ţoancă este supus la vot, trecând cu 16 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere. Discuţiile şi derularea evenimentelor reies din Procesul Verbal al şedinţei de Consiliu Local din 27 iulie 2011, proces verbal care ar fi trebuit să fie postat pe site-ul Primăriei Timişoara, după redactarea lui.


Ancheta Adevărul pe acest subiect a scos la iveală că pe site-ul Primăriei Timişoara a fost postat „din greşeală” un alt proces-verbal, documentul corect fiind afişat abia după sesizarea jurnaliștilor.

Hotărârea care permite subconcesiunea a fost adoptată, trecând şi de Prefectura Timiş, responsabilă de verificarea legalităţii hotărârilor de Consiliu Local. În urma hotărârii prin care s-a aprobat subcocensiunea, terenul de 5.500 de metri pătraţi, pe care este construită baza sportivă a fostei consiliere PSD a fost dezembrat, iar în iunie 2015 consiliul local a aprobat subconcesiunea către Ramona Olteanu.

Ce spun cei implicați

Contactată de jurnaliștii „Adevărul”, Ramona Olteanu susţine că la momentul aprobării amendamentului propus de Radu Ţoancă, prin care se permite subconcesiunea, ea nici nu era în PSD, iar dacă ar fi fost vreo ilegalitate în adoptarea hotărârii de Consiliu Local, Serviciul Juridic şi Prefectura ar fi trebuit să reacţioneze. Ramona Olteanu a admis, însă, că şi-a dorit mult să rezolve problema subconcesiunii terenului pentru că şi-ar dori ca în următoarea etapă să îl poată şi cumpăra, devenind astfel proprietară pe terenul de sub baza aflată acum în lucrări de extindere.

Prin decizia de subconcesionare a terenului Ramonei Olteanu, s-a deschis practic o cutie a Pandorei, conform sursei citate. Astfel, la sfârşitul lunii octombrie din acest an, Consiliul Local a aprobat din nou o hotărâre de dezmembrare a unor parcele ce urmează a fi subconcesionate. Una dintre parcelele dezmembrate ar urma să fie subconcesionată unei firme administrate de un actual consilier PSD, Ioan Mateescu. De altfel, în referatul privind ultima dezmembrare de la „Aurora”, oportunitatea subconcesiunii este invocată tocmai prin subconcesiunea de care a beneficiat deja firma Ramonei Olteanu. Şi în acest caz, conform sursei citate, următorul pas ar fi cumpărarea terenului.

Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a spus pentru adevarul.ro că nu mai ştie ce s-a întâmplat atunci, invocând perioada lungă de timp trecută, în timp ce Radu Ţoancă, plecat între timp din PSD şi ajuns director al Sport Club Municipal Timişoara, a declarat că a propus amendamentul referitor la subconcesiune, care prevede acordul Consiliului Local, în ideea unui control al consiliului local, „să nu poată subconcesiona Popescu sau Ionescu aşa cum vor ei”.

„Esenţa proiectului de hotărâre era că poate subconcesiona şi prin amendamentul meu am vrut să întărim controlul consiliului local. În spiritul acesta trebuie înţeles amendamentul meu, nicidecum ca şi permisivitate să se subconcesioneze. Amendamentul e foarte clar”, a declarat Radu Ţoancă pentru „Adevărul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.