RETROSPECTIVĂ 2016 Politehnica Timișoara, în sfârșit și surprinzător pe scena continentală la...

RETROSPECTIVĂ 2016 Politehnica Timișoara, în sfârșit și surprinzător pe scena continentală la handbal. Prin ce schimbări majore a trecut clubul alb-violet

0
DISTRIBUIȚI
SCM Politehnica a luat contact cu Europa

Sezon de sezon obiectivul de a ajunge în Europa se repeta obsedant la clubul de handbal alb-violet. ”Minunea” s-a întâmplat în cele din urmă în primăvară, când, în condiții mai vitrege pentru jucători, CH CSU Politehnica a câștigat un loc 3 național. Poziția din preliminariile Cupei EHF a fost fructificată de Poli într-o nouă formulă, via SCM, salvatoare în condițiile crizei financiare, iar până la un punct elevii lui Pero Milosevic s-au descurcat excelent.

Anul a început sub vechea denumire de CH CSU Politehnica pentru echipa alb-violetă de handbal masculin, precum și cu problemele financiare aferente blocajului financiar instituit de Curtea de Conturi. Cu datorii către jucători discuțiile legate de cupele europene în al doilea an cu Pero Milosevic la timonă păreau de domeniul SF-ului. Mai ales că echipa încheiase anul 2015, la fel ca acum, la limită pe poziție de play-off. La nivel de conducere se vorbea deja de mutarea pe SCM-ul autorităților.

Pe parchet Poli a început bine, cu o serie de victorii consecutive care i-a asigurat și prezența în primele opt echipe, cu patru runde înainte de finalul sezonului regulat. Timofte și compania s-au oprit la șapte succese una după alta după ce au fost învinși de Dinamo. Aceeași echipă avea să o stopeze și mai târziu. În ciuda parcursului bun veștile îngrijorătoare apăreau în privința jucătorilor care au dus greul. Sătui să-și aștepte banii unii dintre ei ajungeau deja la înțelegeri cu alte cluburi pentru următorul sezon.

Glorie în plină austeritate

Play-off-ul i-a adus lui SCM Poli un duel aspru în sferturi, împotriva Stelei. De la 0-1 la general alb-violeții au revenit și s-au impus aproape nesperat. A fost un 24-23 dramatic în meciul 3. Unul după care clubul bănățean revenea practic în Europa. Cu aceeași rotație scurtă trupa lui Pero Milosevic părea apoi victimă sigură cu Dinamo București. Semifinala a început tot cu eșec, într-un joc în care pe final, din lipsă de soluții, au fost utilizați și mezinii lotului. Meciul 2 avea însă să fie unul ”de poveste”, chiar dacă a fost pierdut! Cu sala alături, jucătorii neplătiți și loviți au încercat să facă față trupei care avea să devină apoi campioană. Nu au putut, dar au fost aplaudați la scenă deschisă pentru efort. Lupta pentru bronz avea să se dea chiar și sub spectrul amenințării jucătorilor cu greva. Perioadă în care era clar că nume precum cele ale golgheterului Demis Grigoraș ori Iulian Halcă, nu vor mai fi pe foaia Politehnicii din vară. Ultimul, de altfel, a decis să nu mai intre pe teren în finala mică contra Turdei, acuzând probleme medicale. Cu Potaissa, cei rămași au mai făcut o mică minune și s-au impus în două manșe. Un loc 3 care ducea echipa în preliminariile Cupei EHF prin succesul dinamoviștilor din finala mare. A fost cea mai bună performanță pentru handbalul bănățean de club din ultimii 25 de ani!

Vacanța nu a fost însă una menită să aducă liniște în fief-ul clubului. Imediat au început grijile legate de condițiile de participare în cupele europene. Până la urmă lucrurile s-au rezolvat pozitiv. FRH și EHF acceptând că noua structură, SCM Politehnica, se va achita de mai multe obligații. ”Gaura” era de 3 milioane de lei în condițiile în care nici milionul votat de autorități pentru club nu putea fi accesat decât în condițiile legii. Conducerea clubului a fost nevoită să ajungă la înțelegeri, în parte onorate, cu foștii jucători către care existau datorii. Printre artizanii performanței din primăvară care au părăsit echipa s-au numărat Mihai Timofte, Demis Grigoraș, Irakli Chikovani și Iulian Halcă.


Căpitanul Cristian Fenici semnase și el cu o altă formație, Dobrogea Sud Constanța, dar la fel ca în alte ocazii apelul sentimental a înclinat până la urmă înapoi balanța și acesta a rămas pentru ”rereconstrucție”.

Lider doar la remize

Scăpată cât de cât de amenințările financiare imediate ”noua” SCM Poli a început să realizeze transferuri interesante. Filip Marjanovic, Filip Lazarov, Adam Savic, Marko Simovic (ex-CSM București) și Vuk Milosevic (fiul tehnicianului Pero Milosevic) au fost printre cele mai sonore nume aduse în vară pentru campania continentală. Deși în teste totul părea în ordine, alb-violeții nu au avut însă și startul de sezon așteptat în campionat.

În ciuda unui start al ediției 2016-17 cu victorie la Constanța au urmat eșecuri consecutive și multe remize, unele dintre ele cu adevărat nescontate, precum cea cu modesta CSM Focșani. Campionatul intern, redenumit ”Liga Zimbrilor”, a continuat în același stil cu meciuri parcă prea aprinse, cel puțin în cazul lui Poli, și prea puțini oameni în bătrâna ”Olimpia”. Crize de nervi ale ”principalului” muntenegrean, laitmotivul arbitrajelor proaste – unele dintre ele într-adevăr sub orice critică, dar peste toate e evoluția sub așteptări ale unora dintre cei care trebuiau să rupă gura târgului, au ”piperat” sezonul de toamnă. De prea multe ori Poli a depins de același Cristi Fenici și din păcate alb-violeții au migrat în a doua jumătate a clasamentului. Succesul cu Vaslui pe final de an, a făcut ca echipa să prindă un loc 8 pentru pauza de iarnă, cu 23 de puncte, la mustață în fața Sucevei, 21 puncte.

Ribnica, capăt de drum în EHF

Aventura europeană frumoasă, oprită subit în Slovenia

Parcursul modest din campionat a fost salvat, în bună măsură, de cea mai notabilă evoluție a echipei de handbal alb-violete în competițiile europene. SCM Poli a trecut mai întâi de estonienii de la Polva Serviti în primul tur preliminar al Cupei EHF. Au fost înregistrate apoi tot victorii, ambele la un gol diferență, în fața celor de la Arendal, grupare dintr-un campionat puternic, cel al Norvegiei. A urmat turul 3 preliminar, practic anticamera grupelor celei de-a doua competiții continentale. Totul decurgea perfect pentru bănățeni, încă de la tragerea la sorți, acolo unde au fost evitați adversari din Franța, Spania ori Germania, pentru ca drumul timișorenilor să ajungă în inima împădurită a Sloveniei. Turul cu Riko Ribnica, nume mai puțin impozant, a fost ideal pentru Poli, învingătoare cu 27-22. Milosevic și compania păreau stăpâni pe situație, dar s-au lovite de surpriza unui retur năucitor. Câteva zeci de suporteri au trăit pe viu deziluzia de la sud de capitala Ljubljana, acolo unde în micuța localitate cu iz medieval Ribnica alb-violeții au fost pur și simplu năuciți. 19-30 și o ieșire dezamăgitoare după șirul de cinci victorii europene, unul de asemenea nemaiîntâlnit până acum la clubul de handbal de pe Bega. Un merit care nu îi va putea fi luat ”vulcanicului” Pero Milosevic.

„Cu siguranță, cel mai frumos moment a fost finala mică cu Potaissa Turda, care ne-a adus medalia de bronz. Am avut momente frumoase și în cupele europene, unde am reușit cinci victorii consecutive. Cu siguranță ne-am dorit cu toții foarte mult să ajungem în grupe. Dar important e să ne întoarcem acolo”, a declarat Pero Milosevic la final de an.

Tot la încheierea lui 2016 diriguitorii clubului au vorbit despre achitarea unei bune părți din datorii și bugetul viitor al echipei, unul cifrat la peste un milion de euro în condiții de performanță.

Linia de clasament a lui SCM Poli în sezonul actual al ”Ligii Zimbrilor”:

Locul 8  16           6              5              5              419-396                23 puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.