Proiecţie specială în memoria lui Gabriel Mafa, liderul trupei Negură Bunget, în...

Proiecţie specială în memoria lui Gabriel Mafa, liderul trupei Negură Bunget, în cadrul caravanei Docuart

0
DISTRIBUIȚI
Melomanii timişoreni sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în memoria lui Gabriel Mafa, liderul trupei timişorene Negură Bunget, a documentarului 100 de Movile

Melomanii timişoreni sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în memoria lui Gabriel Mafa, liderul trupei timişorene Negură Bunget, a documentarului 100 de Movile realizat de Max T. Ciorbă, duminică 21 mai, la ora 19.00, la clubul Daos. Proiectul „100 de Movile” se axează pe spațiul cultural din Republica Moldova și România, spațiu în care folclorul este implementat din ce în ce mai activ în muzica modernă.

Documentarul este o călătorie antropologică, prin muzică. Filmul își propune să exploreze adevăratul folclor matur prin ochii unui muzician dintr-un spațiu cultural complet diferit, Stefan Haslebacher (Sha), din Elveția. Acesta încearcă să descopere autenticitatea mediului nostru cultural trecând prin viața cotidiană din Moldova și România, interacționând cu cei mai buni muzicieni și călătorind prin locuri pitorești – inclusiv legendarul loc „100 de movile”, situat la granița dintre Moldova și România, o locație necunoscută chiar și pentru mulți localnici din acea regiune. În acest documentar apare şi Gabriel Mafa, toboşarul şi unul dintre fondatorii formaţiei Negură Bunget, care a murit în 21 martie, la vârsta de 42 de ani.

Proiecţia are loc în cadrul caravanei Docuart,  un eveniment cinematografic care se întoarce pentru al 4-lea an consecutiv la Timișoara cu o radiografie a celor mai recente documentare românești. Proiecțiile vor avea loc pe parcursul a trei zile și o mare parte dintre regizori și protagoniști vor fi prezenți pentru discuții interactive cu publicul. Pe lângă filme, Caravana își propune să deschidă lumea documentarului și printr-o sesiune de master class susținută de filmologul Cristian Tudor Popescu: Subficțiunea documentară a ororii.


Lagărul și bomba atomică, sâmbătă, 20 mai, de la 14.30 la Ambasada.

Proiecțiile debutează vineri, 19 mai, începând cu ora 17.00, cu scurtmetrajul regizat de Alex Pintică, Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea, în care identitățile autorului și artistului se contopesc. Mai departe, un alt scurtmetraj studențesc prezintă cultura „Capoeira, dansul libertății” (R. Enxhi Rista). De la 17.45 începe un documentar hibrid scos din urban în regia lui Norbert Fodor, „Proiecționistul”, iar de 18:40 cadrul se schimbă cu o poveste dintr-un sat din Transilvania, a cărei protagonistă, Angela, se află la granița dintre familie, iubire și credință (R. Botond Püsök). O călătorie muzicală programată de la 19.30 aduce în atenție muzicienii români care păstrează folclorul ca element cheie al muzicii lor, indiferent că este jazz sau hip hop, prin „100 de movile” (R. Max T. Ciorbă). Seara se încheie cu documentarul interactiv „Cealaltă față” realizat de Cinty Ionescu și reprezintă un performance live care propune o explorare audio-vizuală a depresiei.

Ziua de sâmbătă aduce pentru cinefili master class-ul semnat de Cristian Tudor Popescu de la 14.30, iar de la ora 17.00 – ultimele proiecții de film. Din program fac parte producții care explorează lumea dincolo de granițele României, precum scurtmetrajul P„erfection is Forever” – o co-producție cu Marea Britanie semnată de Mara Trifu, „Stories in Tea Cups” – o felie de viață din China dezvăluită de frunzele de ceai (R. Mirona Radu) sau „10:34 to Belgrade”, un documentar care studiază personaje interesante ale Belgradului, în regia Ioanei Grigore. De la 18.30 va fi proiectată povestea fiului ilegitim al lui Constantin Brâncuși, „În căutarea tatălui pierdut” (R. Ionuț Teianu), iar finalul serii îl aduce în fața spectatorilor pe Rodion Ladislau Roșca, părintele muzicii electronice din anii ’70 în România, protagonistul filmului „Imagini din vis”  (R. Sorin Luca).

Caravana Docuart la Timișoara se desfășoară pentru al 3-lea an în cadrul festivalului studențesc StudentFest. Evenimentul aflat la a 4-a ediție are scopul de a promova producții de documentar exclusiv românești în mai multe orașe ale țării și reprezintă o extensie a festivalului București Docuart Fest, în cadrul căruia majoritatea filmelor incluse în program au fost premiate anul precedent.

Intrarea la evenimentele derulate sub umbrela Docuart este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.