Operațiune de proporții a Parchetului General împotriva mafiei diplomelor universitare. Cum ajungeau...

Operațiune de proporții a Parchetului General împotriva mafiei diplomelor universitare. Cum ajungeau străinii să fie absolvenți fără să știe măcar limba română

0
DISTRIBUIȚI

 

Operațiune de proporții declanșată în această dimineață de Parchetul General în județele Timiș și Arad – polițiști și luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei au descins în 106 locații, sedii de firmă și locuințele unor suspecți. Conform primelor informații, ancheta vizează fapte de evaziune fiscală și corupție. Printre locuințele unde s-a descins este și casa unui celebru medic din Timișoara, profesorul Emil Urtilă.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Universitățile arădene ”Aurel Vlaicu” și ”Vasile Goldiș” sunt pecheziționate în aceste momente.


Din anchetă a reieșit că în cadrul acestor instituții de învățământ s-au constituit ”rețele infracționale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor. De asemenea, în acest mecanism, studenți care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alți colegi”.

Investigațiile au scos la iveală faptul că banii oferiți în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsați la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice. Cadrele didactice  sunt acuzate că ar fi pretins și primit bani și bunuri de la studenți pentru a le oferi lucrări de licență deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenți străini, înscriși la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceștia să înțeleagă limba. Totodată, informaticienii instituțiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidența situațiilor școlare și ar fi modificat rezultatele obținute de unii dintre studenți ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

36 de persoane urmează să fie duse la audieri, printre acestea aflându-se și doi decani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.