SPECIAL Invenţia cu care un timişorean poate câştiga o excursie în SPAŢIU....

SPECIAL Invenţia cu care un timişorean poate câştiga o excursie în SPAŢIU. Cum îi ajută pe biciclişti pentru a se plimba doar prin zone mai puţin poluate FOTO

0
DISTRIBUIȚI

uradmonitor

Radu Motişan, un tânăr din Timişoara, a realizat o invenţie foarte utilă pentru biciclişti, şi nu numai. Este vorba de Uradmonitor, un aparat care detectează poluarea, cu care timişoreanul a câştigat marele premiu la Târgul Regional de Inovare organizat de ADR Vest la Arad, săptămâna trecută.

Proiectul inovativ al bărbatului, programator de meserie, este apreciat şi la nivel internaţional. Astfel, monitorul de mediu portabil a fost selectat printre primele zece finaliste, dintr-o mie de proiecte, în cadrul unui concurs organizat la San Francisco. În cazul în care va câştiga marele premiu, Radu Motişan va primi un cadou inedit, o excursie în spaţiu.

Timişoreanul explică faptul că Uradmonitor este un dispozitiv electronic portabil, care monitorizează şapte parametri de mediu şi sincronizează datele prin Internet, la un server central. “Este vorba de un detector pentru poluare, aparatul are în spate şi o reţea. Nu vrem doar să ţinem aparatul în buzunar şi să-l folosim doar pentru noi, ci vrem să folosim o întreagă hartă pe care utilizatorii interesaţi pot să verifice anumite locaţii şi să ia anumite măsuri. Este aer poluat în intersecţia cutare? Atunci am să fac plimbarea pe o rută alternativă. De asemenea, aparatul monitorizează mulţi alţi parametri care sunt de interes general”, a declarat Radu Motişan.

radu motisan

Inventatorul timişorean a explicat faptul că acest aparat este foarte util mai ales bicicliştilor care îşi doresc să se plimbe prin zone mai puţin poluate.


“Mă gândesc la biciclişti pentru că ei îşi doresc să aibă parte de un mediu curat, le place aerul proaspăt, nu le place poluarea, au o problemă cu maşinile multe. Şi atunci m-am gândit că s-ar putea împăca foarte bine şi cu ideea de a face o hartă cât mai exactă a unui oraş şi a poluării din locaţiile pe unde se plimbă ei”, a mai precizat Radu Motişan.

Aparatul pentru biciclişti ar urma să fie un pic mai mic decât cel clasic, într-o carcasă rezistentă la ploaie şi va avea un modul de GPS pentru a se putea înregistra locaţiile prin care iubitorii mersului pe două roţi se plimbă şi valorile înregistrate de aparat. Timişoreanul a explicat că monitorul de mediu portabil va ajunge pe piaţă în viitorul apropiat şi va costa câteva sute de euro. Însă varianta pentru biciclişti se va vinde cu aproximativ 30 dolari.

“Prototipul este înscris şi într-o competiţie internaţională, este finalist la două categorii. Premiul este foarte important, deoarece câştigătorul primeşte o excursie în spaţiu. Deci, va lua o rachetă, va ieşi din atmosferă şi va vedea Pământul de unde se poate mai bine. Finala concursului are loc în San Francisco în luna noiembrie. Eu sunt programator, dar am avut mereu un hobby pentru electronică”, a mai povestit Radu Motişan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.