Dezbatere la Timișoara: „Corectitudinea politică aruncă Europa în criză”. Când are loc

Dezbatere la Timișoara: „Corectitudinea politică aruncă Europa în criză”. Când are loc

0
DISTRIBUIȚI

13043711_1737130576505680_5014731512287945632_n

Deja, după publicul numeros care la prima ediție a făcut spațiul neîncăpător, lumea se întreabă ce va ieși din duelul dintre Liviu Mihaiu și Emanuel Copilaș care va avea loc la Timișoara peste câteva zile. Nu se bat cu lopata, ci dezbat o temă mai mult decât actuală: Corectitudinea politică aruncă Europa în criză.

„În România, dezbaterea privind corectitudinea politică antrenează două extreme (extreme ce sunt diferite de zonele sulfuroase ale extremismului). Prima susține că identitatea culturală (ca european, occidental, balcanic etc.) este alterată. Spre exemplu, ar spune unii, noi nu putem avea icoane în școli, dar musulmanii își pot întinde covorașul pentru rugăciune oriunde. În cealaltă extremă sunt cei care consideră că nu se face destul pentru diferite minorități sau grupuri dezavantajate. De pildă, o feministă înfocată va considera că nimic nu este suficient pentru a îndrepta cultura (dictatura) falocentrică în care am trăit și trăim. Încadrate de cele două extreme, sunt diverse poziții mai mult sau mai puțin moderate (…)”, dezvăluie inițiatorii poriectului.

Asociația Culturală Contrasens anunță a doua temă a proiectului cultural Idei din Mansardă, pe 26 aprilie 2016, ora 18.00 la Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2 Timișoara). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Proiectul este realizat cu spijin financiar din partea CJT, CLT și PMT.

Liviu Mihaiu Liviu Mihaiu este membru fondator al săptămânalului „Cațavencu”, acționar al „Grupului de Presă Cațavencu”, redactor-șef adjunct „Academia Cațavencu”. Ocupă funcția de director editorial și inițiator al postului „Radio Guerrilla”. Președintele organizației guvernamentale „Salvați Dunărea și Delta”, Fost Guvernator al Deltei Dunării. Realizator al emisiunii TVR1 „Între Bine și Rău” și „Asta la Revista Mesei, Nene” pentru Radio Guerrilla. El va fi în tabăra „pro”. Iată ce spune: „Corectitudinea politică imi sugerează a fi un fel de agriculltură intensivă cu organisme modificate genetic, in care brazda trebuie să fie adâncă de 80 de cm, buruienile stropite bine și abuziv pentru a nu incurca producţia ideală de porumb la hectar. Porumbul este «dogma», buruiana mi se pare «abaterea». O nouă formă de religie laică «soft» in care un derivat al ideologiei umaniste anglo-saxone ia treptat locul codului moral, lexical sau penal tinde să devină un new age oficial al mondializării omului de către om.


Malaxorul civilizaţiei si progresului pe repede inainte, meltingpotuirea intru universalizarea omului rade diferenţa, suprimă abaterea. «Băi, ţigane, cântă una de inimă albastră!» se transformă prin normarea politicilor corecte in «Cetăţene rrom, aveţi posibilitatea și disponibilitatea de a cânta ceva pentru o inimă, indiferent de culoare, religie sau sex!!!?»”.

13052625_10204946380139489_1752334729_o

Emanuel Copilaș e asistent doctor la departamentul de Științe Politice al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest, Timișoara. Domenii majore de interes: teoria relațiilor internaționale, ideologii politice, istorie politică, teorii ale totalitarismului. Cursuri predate: Geostrategie și Geopolitică, Introducere în Economie Politică, Negociere și Conflict în Organizații. Publică frecvent în „CriticAtac”. ”În ultimul timp, sensul corectitudinii politice a fost recuperat din perspectivă conservatoare, accentul sintagmei punându-se pe așa-zisa exacerbare a drepturilor minorităților în prezumtivul detriment al majorității din cadrul unei societăți. Numai că situația este mult mai complexă și mai complicată. Acceptarea corectitudinii politice dintr-o perspectivă unilaterală nu face decât să contribuie la erodarea societăților în care trăim”, spune Copilaș, care va reprezenta tabăra „contra”.

„În speranța de a promova dezbaterea publică în România, proiectul Idei din mansardă propune, în ultima sâmbătă a fiecărei luni din perioada martie – decembrie 2016, câte o dezbatere culturală, și nu numai, care pune față în față personalități din Timișoara și din țară. Folosind formatul de dezbatere adoptat de © Intelligence Squared, Idei din mansardă prezintă o temă aprinsă din lumea contemporană pe care apoi o disecă împreună cu invitații speciali și cu publicul larg. Astfel, dezbaterile sunt organizate în patru discursuri, câte două pentru fiecare tabără, afirmatoare și negatoare, urmate de întrebări din public și de vot. Publicul votează atât la începutul dezbaterilor, cât și la sfârșitul lor, iar totul va fi transmis online ulterior. Cele două discursuri din fiecare tabără sunt susținute, unul, de către un membru al echipei de organizare, care schițează poziția argumentativă a echipei sale, iar celălalt de către un invitat special din lumea culturală timișoreană sau națională”, transmit organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.