ALEGERI LOCALE 2016 Cine candidează în Arad și care sunt principalii favoriți

ALEGERI LOCALE 2016 Cine candidează în Arad și care sunt principalii favoriți

0
DISTRIBUIȚI
lansare candidati pnl timis locale 2016 (18) falca popoviciu
Gheorghe Falcă (stânga), actualul primar al Aradului, candidează din nou. Foto: Adrian Pîclișan

Depunerile de candidaturi şi validarea acestora pentru alegerile locale din Arad s-au încheiat, iar PRESSALERT.ro vă prezintă candidaţii pentru funcţia de primar, partidele ale căror liste au fost validate pentru alegerile consilierilor locali şi judeţeni, precum şi independenţii care candidează pentru funcţia de primar şi cea de consilier local.

Sebastian Bulumac, principalul contracandidat al primarului Falcă

Sebastian Bulumac, principalul contracandidat al actualului primar, Gheorghe Falcă, candidează ca independent, fiind susţinut de mai multe organizaţii civice dar şi de principalul partid de opoziţie, PSD. În vârstă de 38 de ani, Sebastian Bulumac este arădean, absolvent al facultăţii de matematică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, este căsătorit şi are un copil. De 13 ani este manager general la o firma străină din domeniul Automotive şi s-a implicat în diferite acţiuni civice de peste zece ani.

În ziua depunerii candidaturii sale, Dan Cancel, unul din primii candidaţi independenţi intraţi în cursa pentru primăria Aradului, a anunţat public că, deşi avea toate semnăturile necesare, a ales să se retragă şi să-l susţină pe Sebastian Bulumac, pentru a da un semnal de unitate, prin spijinul acordat candidatului care are cele mai mari şanse de a-l învinge pe Gheorghe Falcă. Ambii au subliniat că scopul principal este acela de a schimba modul în care se face administraţie în Arad şi principala condiţie a succesului este ca oraşul să nu mai fie dezbinat şi să se ţină cont doar de interesele acestuia şi ale arădenilor. Sebastian Bulumac, care se bucură deja de o largă susţinere publică din partea societăţii civile, a multor personalităţi şi oameni de cultură ai Aradului, propune alegătorilor un dialog deschis, pentru a crea premizele unei schimbări reale în administraţia oraşului.

Dan Cancel și Sebastian Bulumac
Dan Cancel și Sebastian Bulumac

Falcă încearcă din nou

Actualul primar, Gheorghe Falcă, fost preşedinte al filialei arădene a PDL, devenit preşedinte unic al noului PNL, care se află la al treilea mandat de primar, şi-a depus, la rândul lui, candidatura pentru un nou mandat. El susţine că are proiecte importante şi utile arădenilor, proiecte care vizează trei direcţii. Prima ar fi aceea de regenerare urbană care are în vedere parcări, spaţii verzi şi trotuare, a doua se referă la investiţii în cultură şi educaţie, unde sunt menţionate renovarea Palatului Cultural – deja începută – şi cea a teatrului „Ioan Slavici”, care se va face cu fonduri europene, cu aceeaşi sursă de finanţare dorindu-se şi izolarea termică a jumătate din numărul şcolilor, iar a treia, cea mai importantă în optica sa, e orientată spre sport, respectiv finalizarea stadionului „ Francisc Neumann” şi construcţia altor unităţi sportive.

Primar al Aradului din 2004, Falcă a reuşit să nemulţumească şi să irite tot mai mulţi arădeni pentru multe rezultate nesatisfăcătoare cum ar fi datoriile CET şi sumele imense plătite pentru căldură sau pentru taxele şi impozitele locale majorate exagerat în 2016, în timp ce preţurile multor achiziţii nu se justifică. Pentru lucrările de canalizare din cartierele Gai, Bujac şi Sânnicolau Mic, finanţate printr-un împrumut luat de la Banca Mondială în 2008, s-a plătit cu 14 milioane de euro mai mult de la bugetul local, termenele de dare în folosinţă a lucrărilor, care trebuiau finalizate în 2010, s-au prelungit, implicând costuri suplimentare, iar canalizarea din Gai nu funcţionează nici astăzi.

Alte decizii, precum locul ales pentru amplasarea pe lacul Pădurice a monumentului Marii Uniri, ridicat pentru sărbătorirea centenarului înfăptuirii acestui act istoric, sau încercarea, deocamdată nereuşită, de distrugere a parcurilor oraşului i-au iritat, de asemenea, pe arădeni. În ciuda promisiunilor de extindere a spaţiilor verzi, tot sub administraţia sa, ştrandul, atât de drag arădenilor şi consierat a fi unul dintre cele mai frumoase din ţară a ajuns în stare de faliment. Finul lui Traian Băsescu a fost anchetat şi judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu dar a fost achitat de ÎCCJ. În momentul de faţă, Falcă se află în conflict de interese, deoarece firma soţiei sale, Pro Arhitectura, în care a devenit şi el acţionar, a executat documentaţia pentru numeroase lucrări edilitare ale primăriei, din care familia sa a obţinut foloase materiale.

11 candidaţi pentru fotoliul de primar

Pentru primăria Aradului au mai fost admise candidaturile independenţilor Marin Lupaş, Viorica Elvira Pop, Dorin Eugen Filip şi Ciprian Florin Luca, susţinut de Alianţa pentru Arad (formată din filialele PRU şi UCDR) şi de PSRO Arad, Levente Grigorie Bognar, viceprimar din anul 2000 din partea UDMR, Samuel Adrian Iosif Caba din partea PMP, Ionel Ciupe, susţinut de ALDE, Adrian Wiener, reprezentant al M10 şi Gabriel Călin Costea, care reprezintă Partidul Mândri că Suntem Arădeni.


Candidatura reprezentantului PPUsl, Lia Ardelean, fost deputat conservator şi fost candidat al USL la primăria Arad în 2012, a fost respinsă.

calin costea (3)
Călin Costea (Mândri că suntem arădeni)

Zece liste de partid şi trei candidaturi independente pentru consiliul municipal

Gheorghe Falcă, alături de 29 de candidaţi la consiliul municipal din partea noului PNL şi-au depus candidaturile pentru alegerile locale municipale iar PSD a depus, de asemenea, liste pentru consiliul local, care cuprinde multe nume noi, consilierii PSD urmând să-l susţină pe Sebastian Bulumac dacă acesta va câştiga fotoliul de primar. Au mai fost admise listele ALDE, UDMR, PMP şi M10, UNPR, Alternativa de Vest (ADV), Alianţa pentru Arad (APAR), Mândri că suntem arădeni, şi candidaturile independenţilor Marin Lupaş, Dorin Eugen Filip şi Daniela Arieta Săbău.

Şapte liste pentru consiliul judeţean

Pentru Consiliul Judeţean Arad, propunerea noului PNL este Iustin Cionca, despre care s-a spus că ar fi intermediat o înţelegere între Falcă şi direcorul companiei de apă Gheorghe Bănăţean pentru ca acesta din urmă să susţină financiar campania electorală pentru alegerile locale. Lista consilierilor e deschisă de Iustin Cionca şi cuprinde 42 de candidaţi, printre cele mai cunoscute nume fiind Claudia Boghicevici, fost ministru în guvernul Boc, Aurel Ardelean, fost rector al universităţii „Vasile Goldiş” şi fost senator PRM, sau Adrian Ţolea, preşedinte interimar al CJ Arad din august 2015.

Numele fostului preşedinte al CJA, Nicolae Ioţcu, acuzat de luare de mită după organizarea unui flagrant şi care se află acum sub control judiciar, nu se mai regăseşte pe lista consilierilor judeţeni. PSD Arad a depus o listă în fruntea căreia se află Dorel Căprar, în prezent deputat. Pentru CJA au mai fost admise listele ALDE, UDMR, PMP, Alianţa pentru Arad APAR (PRU-UCDR) şi UNPR şi au fost respinse listele Asociaţiei Partida Românilor pro Europa şi a Partidului Naţional Democrat, care nu au adunat numărul suficient de semnături.

Surse foto: ziare.com, aradon.ro, specialarad.ro, europeanul.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.