Legea dării în plată scade prețurile locuințelor din Timișoara. Cât de mare...

Legea dării în plată scade prețurile locuințelor din Timișoara. Cât de mare este impactul

0
DISTRIBUIȚI
Piata Traian
Piata Traian

Legea dării în plată aduce primele scăderi de preț pe piața imobiliară din Timișoara care, în ultimele șase luni, până la intrarea în vigoare a actului normativ, a crescut.

Dacă în orașul de pe Bega, până la aplicarea legii, locuințele se tranzacționau cu prețuri de peste 1.000 de euro metrul pătrat, acestea au scăzut sub ceea ce specialiștii imobiliari numesc „pragul psihologic”. Piața imobiliară timișoreană a consemnat un recul de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins luna trecută. Totuși, valoarea actuală, de 993 de euro pe metru pătrat, este cu 13,5% mai mare decât cea valabilă în urmă cu un an, când locuințele se tranzacționau la un preț mediu de 875 euro pe metru pătrat.

Tendința descendentă a prețurilor, arată analiștii imobiliari, a fost dictată exclusiv de apartamentele vechi.


Mai exact, acestea s-au ieftinit cu 1,2%, de la 1.003 la 991 de euro pe metru pătrat. După o creștere de 2,1% (de la 985 la 1.006 euro pe metru pătrat), locuințele noi au depășit însă pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat.

„Intrată în vigoare la data de 13 mai, legea dării în plată și-a făcut simțite efectele asupra prețurilor luna trecută. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național (noi și vechi) a scăzut cu 1,4% în mai, până la 1.002 euro pe metru pătrat util – față de 1.016 euro pe metru pătrat la finele lui aprilie. Nivelul actual se situează cu 8% peste cel din perioada similară a anului trecut (928 de euro pe metru pătrat)”, informează Daniel Crainic, de la imobiliare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.