Şeful vămilor din vest, Aurel Mătiuţ, verifica şpăgile strânse-n Moraviţa

Şeful vămilor din vest, Aurel Mătiuţ, verifica şpăgile strânse-n Moraviţa

1
DISTRIBUIȚI

Directorul Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, a fost denunţat, în declaraţiile date în timpul anchetării şpăgarilor de aurel matiut 3 pla vama Moraviţa, de faptul că supraveghea îndeaproape traficul ilegal cu ţigări şi primea o mare parte din mita adunată de subordonaţi de la contrabandişti. De altfel, imediat după arestările masive din vămi, Mătiuţ s-a internat brusc în spital şi a refuzat să comenteze acuzaţiile unui patron din Ploieşti potrivit căruia şeful vămilor din vest a cerut şpagă pentru el şi pentru şeful ANAF, Sorin Blejnar, ca să asigure protecţia unor transporturi de uleiuri minerale. La momentul descinderilor DNA şi DGA, Mătiuţ, numit în funcţie cu sprijinul PD-L Arad, declara nonşalant că „nu am avut semnalări despre astfel de probleme”.

Vameşul Gheorghe Verdeţ, care a ajuns în vama Moraviţa după ce a fost şeful echipajelor mobile, a declarat în faţa anchetatorilor că „în virtutea relaţiilor mele anterioare cu şeful Biroului Vamal Moraviţa( Ştefan Prisecariu, n.a.) şi cu directorul de regională Mateuţ Aurel, aceştia mi-au solicitat să verific ce sume se încasează ca mită de la traficanţii de ţigări deoarece mare parte din aceşti bani le erau remise lor, iar în ultima perioadă constataseră că primesc mai puţini bani.


(…)menţionez că le comunicam câte maşini cu ţigări de contrabandă treceau prin vamă în timpul unei ture, iar pe baza informaţiilor mele aceştia puteau face un calcul aproximativ cu privire la sumele de bani colectate ca mită”. De asemenea,  acesta a acuzat că 60% din şpăgile strânse de vameşii de la Moraviţa ajungeau la şeful biroului vamal Prisecariu care „îşi oprea 10% şi restul îi dădea directorului regionalei vamale”. Verdeţ a dezvăluit şi că „din câte ştiu, un post de şef de tură se plăteşte cu 10.000 euro, bani care i se remit directorului Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Mateuţ Aurel, care la rândul său dă o parte din aceşti bani şeful ANAF, Sorin Blejnar”. Aurel Mătiuţ nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material pentru a-şi spune punctul de vedere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.