Fostul vameş „Nelu Motor” Chincea la finalul dosarului său de corupţie: „Nu...

Fostul vameş „Nelu Motor” Chincea la finalul dosarului său de corupţie: „Nu merit să fac închisoare”

13
DISTRIBUIȚI

chincea ion

Avocaţii fostului vameş Ioan Chincea au încercat, la termenul de astăzi, să facă orice pentru a prelungi judecarea dosarului în care DNA l-a trimis în judecată pe „Nelu Motor” pentru luare de mită în formă continuată. Lupta s-a dat în jurul cererii procurorului deconfiscare extinsă a averii nejustificate acumulată de Chincea în ultimii cinci ani. Nici ultimele precizări venite de la expertul contabil nu i-au mulţumit pe apărătorii inculpatului care au solicitat un nou supliment de expertiză, cerere care a fost respinsă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cererea de audiere a doi noi martori.

La judecarea pe fond a dosarului, procurorul DNA a cerut pentru Chincea condamnarea la închisoare cu executare, motivând solicitarea prin faptul că „recunoaşterea acuzaţiilor de către inculpat nu este de natură de a schimba imaginea asupra persoanei inculpatului.


Acesta ca purtător al autorităţii statului şi-a negociat-o în interes personal. O pedeapsă cu suspendare nu ar reflecta gravitatea faptelor comise în calitate de inspector vamal”. De asemenea, acuzarea a solicitat confiscarea sumei de 19.545 euro care nu pot fi justificaţi, susţinându-se că „s-au făcut calculele în baza unor date statistice. S-a calculat în baza coşului zilnic, care reprezintă cheltuielile unei familii modeste. Nu se mai pot dovedi acum alte sume, dar expertul contabil a stabilit situaţia veniturilor şi cheltuielilor familiei Chincea”. Apărarea a cerut instanţei să ţină cont de faptul că Ioan Chincea a recunoscut faptele şi „a dat dovadă de bună credinţă pe toată perioada procesului. Nu are antecedente penale, are un nivel superior de pregătire profesională. Nu mai lucrează în Vamă, este cadru universitar. Obţine venituri din muncă”. De asemenea, avocaţii au cerut respingerea cererii de confiscare extinsă a averii. În ultimul său cuvânt, „Nelu Motor” a declarat că „nu prea mă pricep eu la legi că sunt inginer. Am recunoscut pe 320 săvârşirea faptelor, dar vă rog să vă uitaţi în dosar că nu sunt probe – nu au găsit bani, nu m-au prins în flagrantr. Declaraţiile unor martori din dosar sunt tendenţioase. Am încercat să-mi fac datoria cât mai bine. Nu merit să fac închisoare”. Tribunalul Timiş a decis amânarea pronunţarea sentinţei pentru două săptămâni.

13 COMENTARII

  1. gunoiul dracului, cind am venit din canada cu avionul m-ai chemat in birou sa imi numeri banii pe care ii aveam trimisi de cineva de acolo pt rude. ai fost foarte dezamagit cind ai vazut ca plicul era lipit si sigilat, ca nu ai putut sa incasezi cu tupeu comision…

    in anii ce au urmat am citit cu atentia regulamentul vamal si am dat raspunsuri pe masura tupeului vostru, la intrebarea daca am bani am raspuns ca suma de bani este sub pragul care trebuie declarat. Am fost intrebat din nou si am spus ca am sub 10,000 de euro. Dupa ce am mai raspuns ca nu am bunuri destinate comercializarii, ca sint doar cadouri si bunuri persoanale, ca nu am obiecte de arta pe care sa doresc sa le scot din tara ulterior, gunoaiele de vamesi m-au lasat in pace si au cautat pe altcineva sa jecmaneasca.

    atit timp cit e „bataie” pe posturile din vami inseamna ca acei angajati sint corupti.

  2. Corect DNA !!!”Nu are antecedente penale, are un nivel superior de pregătire profesională. Nu mai lucrează în Vamă, este cadru universitar”=PREMEDITAREA FAPTELOR !!!

  3. „Cu alte ocazii investigatorul sub acoperire a înregistrat-o pe Cumpănăşoiu, implicată activ în colectarea mitei pentru ţigările de contrabandă. Mai târziu, poliţistul de frontieră Ştefan Marc i-a dezvăluit chiar ofiţerului sub acoperire că Ana Cumpănăşoiu „…îi şi de caşcaval, îi de … o lucrat pe la aeroport, îi curvită, nu-i proastă…[…]… o duce capu’”.

  4. Nelu: – Dacă preţul la care tu aduci, vreau să fac o combinaţie cu tine, … am pe cineva în Italia care are foarte multe magazine, şi dă cadouri Nokia, astea cum ai adus tu de 10 aşa mai…
    Nelu: – Dacă-i convine preţu’, să-ţi pui şi tu ceva, aş face comandă şi de 2-3000, dacă nu, mănâncă şi gura mea ceva, îţi spun prieteneşte.

    Nelu: – Şi facem contract cu ăla şi-ţi ia, direct 2-3000 de telefoane îi aduci, ai priceput, prin tine?! Faci un bănuţ. încă nu pui 3 euro, dacă pui 2 euro, îţi dai seama cât câştigi 3000, 4000, mâine deja îl sun şi vorbesc cu el. Şi-i trimit modelu’ şi preţu’. Tu-mi zici cu cât i le poţi da alea care le-ai luat cu 12, să zicem, îţi dau un exemplu. Tu-mi zici mâine, după ce facem forme, bă’ asta s-ar, pot să-ţi dau astea cu atât. Eu trimit pe fax în Italia şi-mi spune, bă’ atâtea vreau la preţu’ ăsta. Ai înţeles? şi ne apucăm de treabă.

    Nelu: – împart şi eu, ştii? nu iau totu’, înţelegi? Acuma l-am sunat pe directoru’ să dea drumu’ la, la aia. Îţi dai seama că de acolo mancă şi el o „ciorbă”.

    Nelu: – Aşa se lucrează. Ştii că toţi oamenii-s puşi politic, toţi trebe să trăiască în p… mea, toţi?!

  5. Probele strânse de anchetatori au scos la iveală faptul că şpaga cerută cu tupeu de vameş era “taxă de ciumeg” pentru că nu era nici un fel de problemă cu telefoanele mobile importate din SUA. Acestea au fost verificate, conform procedurilor, şi erau produse originale. După ce l-a strâns cu uşa pe reprezentantul firmei pentru a-i da “dreptul”, Chincea a devenit extrem debinevoitor. Pentru următorul transport de telefoane mobile, care urma să fie adus de peste ocean, în valoare de 50.000 euro, vameşul l-a anunţat pe importator că nu trebuie să se împrumute pe la alţii ca să-i dea şpaga, ci va avea răbdare să-l aştepte cu banii.

  6. @dani, noi nu ne bucuram de necazul unui gunoi, ne bucuram de tentativa de a face primavara cu o floare…

    nu dispare coruptia din romania cind ajunge la bulau un gunoi dar macar celelalte gunoaie mai au o frica in tara asta, ca indiferent la ce nivel sint, justitia mai infunda pe cite unu’….

  7. @vali, vezi ca poate dna iti bate la usa…

    gunoaiele de vamesi de la aeroport nu cereau spaga pt a trece cu vederea o ilegalitate sau pt ca pasagerii incalcau codul vamal. pretindeau ca ar trebui platit vama pt bunurile din bagaj. cereau spaga pt pachetul de cafea. intrebau de bijuterii personale. intrebau de electronice. nicunul dintre aceste bunuri invocate nu trebuiau vamuite daca erau bunuri personale SI NEDESTINTATE COMERCIALIZARII.
    hartuiau pasagerii si profitau de lipsa de informare a celor care veneau de peste ocean, majoritate pensionari care au fost in vizita la copii. speriati de aceste bestii ei ofereau spagi.
    in ultimii ani au gasit tot mai putin fraieri, de aceea cumpanasoiu s-a mutat la vama cu sirbii iar nelu mercedes clasa E la vama pt firme.
    cind am facut o greseala minora de circulatie am fost oprit de politisti care stateau la pinda. cind mi-au sugerat in modul cel mai evident ca amenda e mare si ca sint dispusi sa nu scrie procesul verbal oare mi-au cistigat respectul sau scirba? cei prinsi de dna cu spaga in buzunar merita mila?

  8. Daca intra Chincea,…de exemplu,.multi altii ar trebui sa ia triplu…vezi de ex Ana Cumpanasoiu,..insa…..totul este functie de interese…..cred ca Nelu a tintit functia cuiva tare,..si trage consecintele.

  9. in aceste vremuri tulburi cu aderarea la spatiul schengen ar trebui precautie la cererea si primirea de spagi… dar cine s-a invatat sa nu traiasca din salariu e greu sa se abtina

  10. pt. rumburak

    auzi cunoscatorule care esti…. de ce nu scri si despre zecile de masini -mult mai tari si mult mai scumpe ale vamesilor facute pe spaga, camata, hotii si te iei de Nelu cu un amarat de mercedes

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.