Povestea unui fost torţionar, în Studioul „Uţu Sturgari”

Povestea unui fost torţionar, în Studioul „Uţu Sturgari”

0
DISTRIBUIȚI

Inainte-de-pensionare-5-Copy

Studioul „Uţu Strugari” găzduieşte astăzi, de la ora 19.00, o piesă de teatru ce prezintă povestea realistă şi metaforică, poetică şi dură, a unui fost torţionar. Spectacolul „Înainte de pensionare”  surprinde nostalgia faţă de un trecut „bolnav” şi care reduce conceptul de totalitarism în interiorul unei familii. Judecător respectat, Rudolf  Höller este un fost torţionar care  sărbătorește în fiecare an, în secret, ziua de naştere a mentorului său din perioada regimului nazist. Relaţia dintre acesta şi cele două surori ale sale este plină de ură şi resentimente, care ies la suprafaţă prin intermediul negocierilor bolnăvicioase. Relaţiile dintre cei trei stau sub semnul furiei şi al adoraţiei până la incest, culminând cu o atmosferă încărcată şi plină de represiuni. Judecătorul Höller și sora lui luptă pentru a justifica înfrumuseţarea imaginii odioase pe care o are tăcerea acuzatoare a mezinei, singura sa formă de rezistență, pe care aceasta le-o pune în faţă.

“Înainte de pensionare” este scrisă de dramaturgul Thomas Bernhard (1931 – 1989) a cărui operă se caracterizează prin împletirea unui sarcasm brutal cu o sensibilitate specială și un umor aspru. Este considerat una dintre cele mai incomode, dar şi mai importante voci din teatrul de limbă germană postbelic.  Critica afirmă despre acesta că a reuşit să ilustreze oglinda  „societăţii în care trăia, ştiind prea bine că şi el face parte din ea”. Stilul său unic poate fi recunoscut în texte celebre şi în România, cum ar fi „Creatorul de teatru” sau „Puterea obișnuinței”, „Tăietorul de lemne” sau „Immanuel Kant”.


Germanul  propune un teatru al introspecţiei incomode, în care personajul principal îl constituie Conştiinţa.

Spectacolul poartă semnătura lui Christian Papke, născut în 1974 în Elveţia. Regizorul a locuit în Brazilia, Germania și Austria, unde a urmat studii teatrale, film, media, germanistică, filosofie şi management în universităţi. S-a stabilit în Austria, unde montează în teatre importante din Viena, dar şi pe alte scene din Austria (Judenburg, Klagenfurt, Graz), Italia, Serbia, Bosnia sau Albania. Din 2004 conduce, ca reprezentant al PEN-Club Austria, proiectul TalkingAboutBorders – concurs de dramaturgie destinat realităților Europei de Est, lansat la inițiativa sa. În 2006 a devenit cel mai tânăr membru al PEN-Club Austria, iar între 2007 și 2011 a făcut parte din conducerea acestei organizaţii.

Spectacolul „Înainte de pensionare” face parte din programul „Faţă în Faţă” al TNT derulat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac. Prin intermediul acestui program se doreşte dezvoltarea unui teatru care să aibă la bază dialogul artistic şi interacţiunea între public şi actori. Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi într-o atmosferă plină de intimitate, construită pe o legătura care se formează între actor şi spectator.

Din  distribuţie fac parte actorii Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif şi Sabina Bijan. Decorul şi costumele îi aparţin lui Alois Gallé. Coregrafia este semnată de Carmen Cojocaru, muzica este compusă de Georg Luksch, iar proiecţiile video sunt realizate de Lucian Matei şi light design-ul de Lucian Moga.

Biletele pot fi procurate de la agenţia de bilete, de marţi până duminică între orele 11.00 – 19.00, sau la agenţia de bilete „Sala 2” – Parcul Civic, în acelaşi interval orar. Biletele pot fi achiziționate cu plata în numerar sau cu card şi în reţeaua eventim.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.