Drama unei şahiste de performanţă, care luptă cu o boală gravă ce...

Drama unei şahiste de performanţă, care luptă cu o boală gravă ce i-a răpit șansa la o viață normală. Cum o poţi ajuta

0
DISTRIBUIȚI

DSCN7483

Gabriela Olăraşu este unul dintre oamenii cu care România se mândrește. A reuşit să se impună ca şahistă, sport în care a devenit vicecampioană europeană la junioare la vârsta de 20 de ani. Acum, femeia duce o altă luptă, cu viaţa. Are 49 de ani şi învaţă din nou să trăiască, după ce în vara anului trecut a suferit un infarct. Se pregătea să deschidă un mare club de şah la Timişoara ca să popularizeze acest sport în şcoli şi grădiniţe şi să antreneze copii talentaţi, însă din senin, pe 17 iunie, femeia nu a mai putut să respire. După ce a fost resuscitată timp de peste zece minute, medicii au reuşit să o readucă la viaţă şi să o stabilizeze. Femeia a suferit un infarct miocardic acut urmat de un stop cardio-respirator. A trecut aproape un an de la tragedie, însă Gabriela nu şi-a revenit nici acum. Şahista a luptat ca o adevărată campioană şi după trei săptămâni în comă de gradul trei a început să respire singură şi a deschis ochii.

De la Spitalul Municipal din Timişoara a fost transferată la Spitalul Judeţean, unde a continuat să progreseze, a început să-şi mişte picioarele, avea momente de bucurie şi tristeţe şi părea că recunoaşte vocile din jurul ei.


După încă o lună de spitalizare, Gabriela a fost externată în speranţa că îşi va reveni dacă se va afla alături de cei dragi. Medicii au trecut pe scrisoarea de externare diagnosticul de „stare vegetativă”, adică un creier afectat de lipsa de oxigenare din momentul stopului cardiac.

Însă, după doar patru zile acasă, starea de sănătate a Gabrielei s-a agravat. După trei luni în trei spitale, perioadă în care familia a cumpărat majoritatea medicamentelor şi consumabilelor de care era nevoie, medicii au descoperit că totul s-a întâmplat din cauza unei boli de sânge de natură canceroasă. Această boală poate fi stopată, însă cu medicamente. Gabriela ia aproximativ 30 de pastile în fiecare zi. Familia face eforturi uriaşe ca să o ţină pe femeie în viaţă, costurile lunare ridicându-se la aproape 3.000 de euro. Gabriela luptă de aproape un an pentru viaţa ei, ştie să spună cum o cheamă, câţi ani are fata ei, semn că percepe lumea din jurul ei.

Gabriela poate să-şi revină fiind ajutată de metode de ultimă generaţie, care se găsesc la o clinică din străinătate, dar costurile sunt uriaşe. Fundaţia „Mereu Aproape” a lansat o campanie de strângere de fonduri, care va dura doar câteva zile, până vineri, 24 mai. Oamenii cu suflet mare care doresc să o ajute pe Gabriela să redevină un om normal pot trimite un sms la 848, fără text, prin care doneză 2 euro, număr apelabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote. De asemenea, donațiile prin Romtelecom se pot face apelând 0 900 900 301  – 10 euro, 0 900 900 303 – 3 euro sau 0 900 900 305 – 5 euro. Mai multe informaţii despre starea Gabrielei se află pe site-ul www.gabrielaolarasu.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.