Ministru ecuadorian: Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador. SUA: Snowden nu...

Ministru ecuadorian: Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador. SUA: Snowden nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria

0
DISTRIBUIȚI

edward-snowden-charged-under-the-espionage-act

Ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe Ricardo Patino a anunţat, ieri, faptul că Edward Snowden, fost consultant al CIA acuzat de spionaj de către Washington, a solicitat azil în Ecuador, transmite AFP, citat de Mediafax. Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru că a dezvăluit operaţiuni de supraveghere informatică americane şi sosit duminică la Moscova, „nu trebuie să fie autorizat să continue să călătorească”, a declarat astăzi Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, transmite AFP.

Purtătoarea de cuvânt, care îl însoţeşte în India pe secretarul de stat american John Kerry, a confirmat că paşaportul lui Snowden a fost revocat din cauza emiterii „mandatelor de arestare”, conform acesteia.


„Guvernul Ecuadorului a primit o cerere de azil din partea lui Edward Snowden”, a declarat liderul diplomaţiei ecuadoriene pe contul său de Twitter. Patino a făcut publică cererea lui Snowden din Vietnam, unde se afla duminică într-o vizită oficială. Snowden, căutat de justiţia din Statele Unite după ce a livrat mai multe informaţii despre operaţiunile americane de supraveghere electronică, a părăsit duminică Hong Kong, unde se refugiase. Acesta a sosit la Moscova cu un zbor al companiei ruse Aeroflot.

Presa rusă a indicat că ar putea fi în tranzit către Caracas via Havana. Site-ul WikiLeaks a afirmat într-un comunicat că „este în drum spre republica Ecuador”. Snowden, a cărui extrădare Statele Unite au solicitat-o în zadar Hong Kong-ului, s-a evaporat după sosirea la Moscova. Acesta nu se afla printre pasagerii care au trecut prin controlul paşapoartelor la terminalul F al aeroportului Moscova-Şeremetievo, conform unei jurnaliste AFP.

Jurnaliştii AFP au văzut o maşină diplomatică purtând un steag ecuadorian în faţa terminalului însoţită de un 4×4. Postul de televiziune publică Rusia 24 a apreciat că Edward Snowden ar putea să îşi petreacă noaptea la o ambasadă a unei ţări sud-americane din Moscova.

Ecuadorul a acordat deja azil politic la 16 august fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care este de asemenea căutat de Statele Unite pentru că a dezvăluit numeroase mesaje diplomatice. Cibermilitantul australian s-a refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a evita o extrădare în Suedia pentru o acuzaţie de viol pe care acesta o neagă, temându-se că va fi transferat ulterior în Statele Unite unde riscă închisoare pe viaţă. În ultimele zile, Assange şi-a declarat public susţinerea pentru Edward Snowden, a cărui inculpare pentru spionaj de către justiţia americană a denunţat-o sâmbătă, făcând apel la „statele curajoase” să se ofere voluntare pentru a îi acorda azil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.