Cristian Litera, fostul bodyguard al omului de afaceri Alin Simota, a fost...

Cristian Litera, fostul bodyguard al omului de afaceri Alin Simota, a fost condamnat într-un dosar de înșelăciune de 1 milion de lei. Ce sentință dură a primit

0
DISTRIBUIȚI

litera

Cristian Litera, fostul bodyguard al omului de afaceri Alin Simota, ambii arestați într-un dosaar de trafic de persoane, a primit o condamnare într-un alt dosar, de înșelăciune, la 20 ani de închisoare cu executare. Litera a fost trimis în judecată în urmă cu trei ani, în acest caz. Sentința a fost pronunțată astăzi de Tribunalul Hunedoara. Nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Procurorii au stabilit că Litera a racolat două persoane și le-a pus adminstratori la o firmă. În numele acestei firme, rețeaua cumpăra materiale de construcții și utilaje de la alte societăți comerciale, pe care le achita cu cecuri fără acoperire. În momentul în care cumpăra produsele, Litera avea deja clienți pentru acestea, pe care le vindea la negru. Atunci când furnizorii încercau să încaseze cecurile emise, constatau că erau false, însă utilajele erau deja vândute. Prin această metodă, rețeaua a înșelat 20 de firme, iar prejudiciul se ridică la un milion de lei.  Alături de Litera, au mai fost condamnate trei persoane în acest dosar. Două dintre ele au primit sentințe de închisoare cu executare la cinci și șase ani, iar a treia, trei ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de șase ani.

În luna mai, Litera, împreună cu alte cinci persoane, a fost reținut și apoi arestat într-un dosar de trafic de persoane, în urma unei acțiuni a DIICOT Alba Iulia. Anchetatorii au descoperit că suspecții dădeau bani cu camătă unor oameni de afaceri, iar recuperarea datoriilor însemna nu doar folosirea violenței, ci și trimiterea forțată a unor victime la muncă în Libia.


Suma o obținută de suspecți se ridică la 800.000 de euro. “În cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din  acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de  10 – 20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi. Unele  părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate”, arătau procurorii. În plus, membrii grupării înșelau firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a  primelor de asigurare.

Peste o lună, omul de afaceri Alin Simota, consilier local PNL la Petroşani și fost patron al echipei Jiul Petroșani, şi alte trei persoane şi suspectată au fost reţinuți și apoi arestați în același dosar de cămătărie, înşelăciune şi şantaj. Potrivit anchetatorilor, Alin Simota era liderul unei grupări care şantaja oameni de afaceri din Hunedoara, la cererea lui fiind executate acte de violenţă şi răpiri, astfel încât acestea să divulge adresele celor de la care avea de recuperat bani. Printre victimele sale s-a aflat şi un candidat la funcţia de consilier local. Gruparea infracţională era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, fiind suspectată de acte de violenţă, şantaj, cămătărie şi înşelaciune, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. Din probele aflate la dosar rezultă că liderul grupării era Alin Simota, care transmitea ordinele către inculpatul Constantin Cristian Litera, iar acesta le executa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.