SFIDARE De pe plaja de la Mamaia, primarul Robu le dă cu...

SFIDARE De pe plaja de la Mamaia, primarul Robu le dă cu flit timişorenilor care circulă cu tramvaiele saună. Vezi ce le-a transmis pe Facebook UPDATE Replica lui Orza

10
DISTRIBUIȚI

robu instalare primar 1

Edilul şef Nicolae Robu le-a răspuns celor care călătoresc cu tramvaiul şi exasperaţi de sauna pe care se văd nevoiţi să o facă zilnic i-au scris o scrisoare pe Facebook.  Pe scurt,edilul le cere timişorenilor să îşi pună pofta în cui cu privire la noile tramvaie care „nu sunt o priorite”. Şi, pentru că tot s-au plâns de   căldură, timişorenii au primit, la finalul epistolei de pe Facebook, un salut călduros de pe plaja din Mamaia.  Redăm în continuare textul integral postat de edilul şef.

“Stimati utilizatori ai tramvaiului semnatari ai scrisorii deschise catre Primar,
1. Apreciez preocuparea dv pt starea tramvaielor Timisoarei.
2. As fi apreciat-o si mai mult daca as fi putut-o remarca si de-a lungul multilor ani anteriori in care problema nu a fost rezolvata. Dar, dincolo de problema in sine -reala, fara-ndoiala-, este evident izul politic, chiar politicianist al demersului dv. Trecem, insa, peste asta.
3. Da, din pacate, timisorenii utilizatori ai tramvaiului trebuie sa suporte conditiile cumplite pe care le-ati descris dv. De ce?
a. Pentru ca si daca as fi declansat procesul de achizitie de tramvaie in prima zi de mandat, pana la ora actuala nu am fi putut avea niciun tramvai nou! La Cluj -daca tot va place sa elogiati Clujul, din motive strident de evidente- licitatia de achizitie a 12 tramvaie a fost lansata cand dl. Emil Boc era Prim Ministru, iar in prezent Clujul are abia 2 tramvaie noi -aratoase, e drept, dar… departe de ce mi-as dori eu pt Timisoara-.
b. Pt ca, o spun cu toata sinceritatea, achizitia de tramvaie noi nu poate fi o prioritate pt Timisoara, inca. Si asta nu pt ca nu mi-ar placea mie sa fie, ci pt ca pur si simplu nu poate fi. Un tramvai nou costa minimum minimorum 1.5 milioane euro (dar mai degraba 2 milioane). In Timisoara avem la un moment dat pe traseu cca 60 tramvaie. O innoire cat de cat serioasa ar necesita macar 30 tramvaie noi. 30 tramvaie noi costa 45 – 60 milioane euro. Costul creditului aferent -pt ca, evident, nu dispunem de acesti bani- ar ridica totalul costurilor la 90-120 milioane euro, ceea ce doar un iresponsabil ar putea asuma.
4. Care este proiectul Robu privitor la tramvaie:
a. Reabilitarea radicala a 20 de tramvaie vechi,
astfel incat acestea sa devina ca noi, avand totul nou, conceptual si fizic, in afara de partea de metal greu (sasiu-boghiuri), care se preteaza la reconditionare, fiind cea mai scumpa si avand durata de viata 100 de ani. Costul estimat al unei asemenea reabilitari este de cca 300 mii euro, costul exact rezultand prin licitatie. Caietul de sarcini tocmai s-a finaluzat, urmeaza publicarea sa pe SEAP.
b. Achizitia cu fonduri europene nerambursabile a cca 30-40 tramvaie noi, printr-un proiect pe exercitiul programatic 2014-2020 (conform informatiilor de care dispunem acum, se vor putea achizitiona tramvaie doar in cadrul unor proiecte complexe de reabilitare / extindere linii, in functie de nr de Km de linii reabilitate / create).
5.


De ce am reorientat creditul perfectat de dl Ciuhandu cu Banca Mondiala-IFC:
In proiectul Robu pt Timisoara -proiect cu care am castigat alegerile obtinand peste 55 mii de voturi, sensibil mai multe decat USL, apropo se discutia cine pt cine a fost locomotiva-, prioritate absoluta o are realizarea / largirea de subpasaje, reabilitarea / largirea de carosabile si trotuare, managementul inteligent al traficului, reabilitarea centrului istoric, retehnologizarea COLTERM, etc. Si asta, pe cat posibil, cu fonduri europene nerambursabile. Toate aceste proiecte trebuie sustinute financiar in 2013-2014 cu multe zeci de milioane de euro avansate ca ele sa poata fi implementate, iar abia apoi banii vor putea fi rambursati, prin 2015. Ei, ca sa pot asigura aceste zeci de milioane de euro, am reorientat creditul de 25 milioane euro de la achizitia de tramvaie la sustinerea proiectelor europene si l-am suplimentat la 35 milioane euro. In lipsa acestei decizii, Primaria Timisoara ar fi ajuns ca celelalte titulare de proiecte din Romania si ca Romania in ansamblul ei, cu multe proiecte castigate si contractate si cu sub 10% implementate. Rata mica de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania are drept cauza tocmai incapacitatea de sustinere financiara prealabila a proiectelor astfel incat ele sa poata fi implementate in conditiile si termenele asumate.
Cu respect si urari de bine,
Nicolae Robu
Primarul Timisoarei
(de pe superba plaja a superbei statiuni Mamaia)”

UPDATE  Consilierul PNŢCD Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei, i-a replicat edilului şef Nicolae Robu tocmai pe Facebook, platforma sa preferată de comunicare. Mai mult, Orza punctează şi paşii făcuţi de fosta administraţie pentru achiziţionarea de noi tramvaie. Redăm integral textul postat de ţărănist ca reacţie la anunţul făcut de Robu de pe plaja din Mamaia.

“NU e un argument faptul ca nu sunt bani pt inlocuirea in TOTALITATE a parcului de tramvaie, pt a considera ca nu poate deveni o prioritate, inlocuirea lor succesiva. In frond, nici drumurile financiar nu pot fi reparate toate dintr-un buget pe un an de zile si totusi reparam partial anumite strazi. Transformarea transportului public intr-unul care sa ofere conditii civilizate de trafic chiar e o prioriate. Cosmetizarea celor vechi( „care vor fi ca noi”) costa suficient de mult incat sa nu devina ea insasi o prioriate in comparatie cu innoirea efectiva a parcului de tramvaie al RATT.
Administratia din care am facut parte a facut pasi importanti in asigurarea unui transport public civilizat(nominalizez doar cativa):
1. Inlocuirea totala a autobuzelor si troleibuzelor cu unele noi, la standarde europene
2. Inlocuirea liniei cale de tramvai in lungime de 40km si pregatirea proiectelor pentru alti km de tronson
3. Proiectul de management al traficului cu finantare europeana.
4. Obtinerea unei fianantari pt achizionarea primei transe de minim 15 tramvaie noi, ultramoderne”.

 

 

10 COMENTARII

  1. Daca pe traseu este necesar concomitent un numar de 60 tramvaie, de ce reabilitati doar 20 tramvaie? Ce rezolvati cu asta? Si macar astea 20 cand vor fi pe traseu? Banuiesc ca pe parcurs vor fi si alte 20 tramvaie , apoi alte 20 de tramvaie? Ca sa fie calculul complect.

  2. E corect ce spune: inlocuirea tramvaielor cu unele noi nu este o prioritate pentru Timisoara. Tot ce s-a facut in acest oras in ultimii ani a avut legatura RATT-ul. S-au cheltuit o multime de bani in acest scop. E timpul sa se mai faca si altele.

  3. asa primar asa tramvaie…auzi redirectioneaza banii obtinuti de fostul primar pt proiectele cu bani europeni…pai banii pt acele proiecte d-le primar nu sant nerambursabili? voi pe ce cheltuiti banii de tramvaie? pe studii de fezabilitate obtinute de firmele USL …ca nu se vad si daca nu se implementeaza nu-i nimic…pe terenurile pe care le-ati dat la schimb pt acvariu…imi pare rau ca v-am votat pt ca dvs nu circulati cu tramvaiele care dupa ce ca sant asa cum sant…circula foarte rar,doar cu un vagon ,sant arhipline …mai ales cu pensionari ca le-ati dat gratis abonamente ca sa va voteze…si sant supraincalzite !

  4. Eu nu il plac personal pe domnul primar, nu l-am votat si nu il voi vota pe viitor, DAR, apreciez, ca desi pe plaja la Mamaia, omul si-a facut timp sa raspunda la treaba asta. Sincer sa fiu, nu sunt convins ca liniile de tramvai sunt suficient de performante pentru a sustine tramvaie mai noi, etc. Asa ca eu cred ca discutia trebuie purtata altfel, si totodata cred ca sunt multe alte probleme mai importante si mai putin costisitoare care trebuie adresate. (tigani, tencuiala si alte cladiri, planuri urbanistice si de estetica generala, mentinerea sau chiar cresterea spatiilor verzi, o centura care sa lege zona Sagului, etc de Lipovei, eventual undeva in spatele garii de nord, samd.).

  5. Sa nu-i vari lui Robu un palmier in fund, asa, Tepes style? Individul traieste pe alta lume.
    Alo, neica Robu, megalomania nu salveaza Romania.
    Oare ar fi prea tarziu sa-l dam afara din primarie pe nomenclaturistul asta patat?

  6. Carcoteala e la ordinea zilei! Raspunsul Primarului e unul de bun simnt, de loc sfidator, poate chiar nemeritat pentru cei ce cauta nod in papura si invoca tot felul de prioritati dupa cum ii taie capul. Cine are nostalgia vechi conduceri a Primariei poate ar fi cazul sa-i injure pe ei pentru tot ce n-au facut in atata amar de vreme, decat sa o critice pe cea noaua, care incearca si chiar face cate ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.