Atacul din Nairobi: autorităţile au preluat controlul asupra centrului comercial. Mai mulţi...

Atacul din Nairobi: autorităţile au preluat controlul asupra centrului comercial. Mai mulţi americani şi o britanică, printre atacatori

0
DISTRIBUIȚI

nairobi

Forţele speciale kenyene verificau, noaptea trecută, cu atenţie fiecare etaj în parte al centrului comercial Westgate de la Nairobi, atacat sâmbătă de un comando islamist, asupra căruia au preluat controlul, potrivit Ministerului de Interne, scrie Mediafax. Asedierea clădirii, sediul unuia dintre cele mai luxoase centre comerciale din capitala kenyană, a început sâmbătă la prânz, cu un asalt cu grenade şi arme automate al unui grup de islamişti afiliaţi insurgenţilor somalezi shebab. În decurs de 60 de ore, cel puţin 62 de persoane au fost ucise, tot pe atâtea au fost date dispărute, iar alte aproape 200 au fost rănite.

Potrivit autorităţilor kenyene, trei atacatori au fost ucişi ieri. Dar situaţia celorlalţi membri ai grupului, de diverse naţionalităţi, era în continuare necunoscută imediat după miezul nopţii. De asemenea, nu se ştia dacă au minat sau nu clădirea. „Deţinem controlul asupra Westgate”, a anunţat ministerul pe contul său de Twitter, cu puţin înainte de miezul nopţii.


„Forţele noastre verifică foarte atent etajele, unul după altul, în căutarea unor persoane care (eventual) au fost uitate” înăuntru, a adăugat ministerul. „Credem că toţi ostaticii au fost eliberaţi”, se mai arată în mesaj.

Un pic mai înainte, Manoah Esipisu, un purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că forţele speciale nu mai întâlnesc nicio „rezistenţă” în clădire. Totuşi „statutul elementelor ostile rămâne să fie confirmat”, a anunţat la rândul său Centrul kenyan de Gestionarea Crizelor.

Doi sau trei americani şi o britanică s-au aflat printre persoanele care au atacat centrul comercial Westgate, la Nairobi, omorând cel puţin 60 de persoane, a declarat ieri ministrul kenyan de Externe Amina Mohamed pentru postul public american de televiziune PSB. Ministrul, care a fost întrebată în acest sens de către televiziunea publică americană în cursul reuniunii Adunării Generale a ONU, la New York, a confirmat informaţii de presă potrivit cărora americani şi britanici s-au aflat printre cei care au comis carnagiul. „Potrivit informaţiilor pe care le avem, există doi sau trei americani, iar pentru moment am auzit vorbindu-se despre o britanică”, a declarat ea pentru PSB.

Ministrul a declarat că britanica a comis deja acte de terorism similare „în numeroase rânduri”. În ceea ce îi priveşte pe americani, a continuat ea, aceştia sunt „bărbaţi tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani (…), de origine somaleză sau arabă, dar care trăiesc în Statele Unite, în Minnesota şi într-un alt loc”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.