Expoziție adusă de la Muzeul Brukenthal: Cumpăna dintre secolele XIX și XX,...

Expoziție adusă de la Muzeul Brukenthal: Cumpăna dintre secolele XIX și XX, sub pensula artiștilor sași

0
DISTRIBUIȚI

sibiu

După ce iubitorii de artă din Timişoara au putut viziona, în cursul anului trecut, lucrări de artă ale saşilor transilvăneni din secolele XVIII-XIX, în cadrul unui proiect expoziţional realizat în parteneriat cu muzeul Brukenthal din Sibiu, o nouă expoziţie temporară, intitulată „Arta germanilor din Transilvania în secolul XX”, va fi vernisată joi, ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timişoara.

Expoziţia cuprinde lucrări de pictură şi grafică din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, care deţine cel mai însemnat fond alcătuit din opere ale germanilor din Transilvania.


Expoziţia prezintă cei mai notabili artişti saşi ai zonei şi cele mai reprezentative opere ale acestora, dar şi lucrări remarcabile ale unor artişti mai puţin cunoscuţi, bogăţia colecţiei permiţând o prezentare complexă, evolutivă, a artiştilor saşi, a specificului artei locale, precum şi a influenţelor receptate din arta europeană. Tematica expoziţiei fixează ca punct de pornire primele semne de înnoire, de modernitate, marcate prin lucrări ale artiştilor de la cumpăna secolelor XIX-XX, printre cei mai cunoscuţi numărându-se Arthur Coulin, Arnold Sigmund, Robert Wellmann, Fritz Schullerus, Anna Dörschlag sau Lotte Goldschmidt. Remarcabil este momentul spectaculos marcat de lucrările pictorilor şi graficienilor influenţaţi de simbolism şi expresionismul german de la începutul secolului trecut, printre care se remarcă Hans Eder, Karl Hübner, Grete Csaki-Copony, Margarete Depner. Revenirea la tradiţionalism, în grilă realistă, se regăseşte în operele lui Hans Hermann, Trude Schullerus sau Heinrich Schunn. Expoziţia, îngrijită de curatorul dr. Iulia Mesea de la muzeul Brukenthal şi de comisarul Marius Cornea, de la Muzeul de Artă Timişoara, va fi deschisă publicului până în data de 6 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.