Cum construieşti o capitală culturală europeană anulând evenimente cu tradiţie

Cum construieşti o capitală culturală europeană anulând evenimente cu tradiţie

3
DISTRIBUIȚI

Cum să construim o capitală culturală europeană? Aceasta e întrebarea cu care începe săptămâna. Răspunsul de la Primărie e simplu și surprinzător: mai întâi se anulează cât mai multe evenimente culturale cu tradiție. De exemplu, festivalul ”Timișoara, mica Vienă”.

artificii timisoara06_resize

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) și-a propus ca în următoarele luni să identifice conceptul candidaturii pentru acest statut, și în perspectivă, temele care vor fi dezvoltate în programul anului cultural 2021. În acest context, Asociația organizează la Timișoara un seminar de două zile, începând de azi.

Până când Timișoara va avea un program coerent de a atinge statutul de candidat cu șanse la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, singura idee a edililor a fost să anuleze evenimentele culturale cu tradiție. Așa se face că încă de anul trecut, când primăria a început să fie condusă de liberali (nominalizăm aici pe primarul Nicolae Robu și pe viceprimarul Dan Diaconu), unul dintre cele mai îndrăgite proiecte ale municipalității, ”Timișoara mica Vienă” a fost anulat. Motivul? Era ceva făcut de predecesori, deci nu era bun. Evident, oficial, edilii au alte explicații. ”Odată cu lansarea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană , municipalitatea timişoreană are propria viziune asupra proiectelor culturale”, explică Alina Pintile, directorul Direcției de Comunicare a municipalității de pe Bega.


Dan Diaconu, viceprimarul liberal al Timișoarei continuă ideea: “În evaluarea numărului de spectatori de anul trecut, am considerat că efortul financiar nu se justifica. (…) Aceasta este o decizie pe care ne-o asumăm, bugetul Casei de Cultura este unul limitat, el a fost împărțit pe propuneri și ulterior votat de către Consiliul Local, în formula propusă de executiv. (…) Vă rog să îmi acordați posibilitatea de a avea propria viziune asupra acestui proiect. El anima într-adevar zona de terase în Piața Unirii, dar spectatori în fața scenei nu au existat foarte mulți”.

Concret, s-a anulat un proiect realizat cu artiști locali exclusiv, care costa bugetul 100.000 de lei, pe motiv că e scump, dar s-au alocat fonduri mult mai mari pentru alte proiecte. ”Timișoara mica Vienă era o variantă ieftină de promovare a tinerilor artiști locali și de oferire de evenimente o perioadă îndelungata de timp. Practic din mai până în octombrie, începând cu anul 2005, Piața Unirii era animată”, spune consilierul local Flavius Boncea.

 Strassenfest se anulează din vina lui Robu

Sărbătoarea Străzii (Strassenfest), iniţiată în anul 2008 de scriitorul Daniel Vighi, preşedinte al Asociaţiei Culturale Ariergarda, nu va mai avea loc anul acesta. Vighi spune că nu riscă să politizeze evenimentul și mai ales nu vrea ca edilul Nicolae Robu să transforme sărbătoarea într-un nou moment de propaganda.

”Există această tendință de a anexa propagandistic orice manifestare. Or noi nu suntem de acord cu așa ceva. Îmi pare rău, nu mai fac anul acesta sărbătoarea. Şi din lipsă de fonduri, şi pentru că oraşul este în mâna unor autorităţi inculte care mai au şi instinctul acesta de a transforma totul în propagandă”, a declarat prof. Daniel Vighi.

Preşedintele Ariergarda promite că nu abandonează proiectul, dar că-l va face sub formă de seminarii, dezbateri și colocvii în stradă, astfel încât tot ce va avea nevoie de la primărie să fie o aprobare. Strassenfest ar fi trebuit să aibă loc în prima sâmbătă a lunii Octombrie. În 2008, Daniel Vighi a organizat prima ediţie, cu strada Emanoil Ungureanu  sau PiaristenStrasse, cum se  numea în veacul al XIX-lea, urmat de zilele străzilor Florimund Mercy sau Augustin Pacha, locuri pline de istorie. Pe strada Pacha se găsește imobilul unde a înnoptat ultima data pe pământ românesc domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul spre exil.

 

 

3 COMENTARII

  1. municipalitatea nu a avut si nu are nici o viziune culturala, ci doar o incompetenta crasa, dublata de interese – are doar oamenii sai in care impinge bani, care in schimb fac servicii politice mascate. asa s-a inceput pe vremea lui Ciuhandu si s-a amplificat pe vremea lui Robu sub pretextul capitalei culturale europene.

    foarte bine fac cei care nu accepta sa participe la CULTURA OFICIALA care este impusa de Primarie!

    pana cand nu va exista o viziune autentica, o selectare exclusiv pe impact si competenta nu avem nici o sansa sa ne dezvoltam, nici gand de Capitala Culturala…

  2. „Pe strada Pacha se găsește imobilul unde a înnoptat ultima data pe pământ românesc domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul spre exil. Timisoara (Temesvar de fapt…) „Pamant românesc” în 1866? Come on! Mai puneti mana pe carte si mai renuntati la istoria „a la familia Giurescu”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.