Începe sărbătoarea dovleacului la Kikinda, în Serbia

Începe sărbătoarea dovleacului la Kikinda, în Serbia

0
DISTRIBUIȚI

DSC_0090

În fiecare an, la mijlocul lunii octombrie, Kikinda devine, pentru câteva zile, o aşezare aflată în centrul atenţiei, cu prilejul unei manifestări foarte populare şi deja cu o lungă tradiţie, consacrată sărbătoririi dovleacului, când localnicii şi nu numai concurează pentru alegerea celui mai lung, celui mai mare şi celui mai dur dovleac din întreaga Serbie. Totul a început cu aproape trei decenii în urmă, când, pentru a sugera cât de plată este regiunea în care se află aşezarea, oamenii obişnuiau să spună: „Te urci pe dovleac şi vezi întreaga Kikindă”.

În acest an, cea de-a 28-a ediţie a „Zilelor dovleacului, se desfăşoară între 10 şi 13 octombrie iar organizatorii s-au străduit să pregătească un bogat program cultural pentru cele patru zile ale sărbătorii. Ziua de vineri va fi dedicată copiilor, care, îmbrăcaţi în haine realizate din păpuşoi de porumb, saci de cânepă şi decoraţi cu alte roade ale toamnei vor participa în număr foarte mare la un carnaval care va străbate oraşul iar la muzeul popular va fi organizată o expoziţie de pictură naivă iar lucrări artistice şi literare ale elevilor vor fi premiate.


Sâmbătă va fi organizat un târg al micilor întreprinzători din mai multe oraşe, în timp ce în centru gospodinele vor pregăti o masă cu mâncăruri tradiţionale pe bază de dovleac, specifice zonei. Aceasta este, de altfel, ziua sărbătorii oficiale, când are loc şi cântărirea dovlecilor, care ating dimensiuni şi greutăţi impresionante. Un juriu special constituit va hotărî cine este fericitul posesor al celui mai mare şi mai greu dovleac. În analele sărbătorii, campion absolut a fost deţinătorul unui dovleac de 2,66 metri iar cel mai greu dovleac cântărit până acum la Kikinda a fost cel de anul trecut, care a avut 288,3 kilograme. Ziua de duminică va fi dedicată sportului, vor fi organizate diferite jocuri şi concursuri cu dovleacul şi vor fi realizate măşti din dovleac dar şi din alte produse agricole şi legumicole de sezon. Unul din numeroasele concerte care vor avea loc va fi susţinut de orchestra de tamburaşi din Timişoara. Un alt punct de atracţie pentru turişti este şi muzeul local, unde se află scheletul unui mamut descoperit în urmă cu peste 500.000 de ani. Kikinda este cunoscută şi pentru că aici vieţuiesc cele mai numeroase bufniţe din Europa.

Pe an ce trece, „Zilele dovleacului” adună tot mai mulţi  oaspeţi din Serbia şi din străinătate. Cu acest prilej, începând de vineri, timp de trei zile, între orele 9,00-19,00, pentru timişeni va fi deschis punctul de frontieră Lunga-Nakovo, drumul până la Kikinda fiind astfel scurtat cu 17 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.