Stare de catastrofă națională în Filipine: echipe de salvare şi ajutoare sosesc...

Stare de catastrofă națională în Filipine: echipe de salvare şi ajutoare sosesc din lumea întreagă în ţara devastată de taifunul Haiyan

0
DISTRIBUIȚI

filipine_taifun

Echipele de salvare se luptau să transporte ajutoare în centrul Filipinelor, distruse de unul dintre cele mai puternice taifunuri care a atins uscatul, în timp ce disperarea creşte în rândul supravieţuitorilor înfometaţi, constrânşi să recurgă la jafuri. Starea de catastrofă naţională a fost declarată, iar amploarea pagubelor se conturează puţin câte puţin, la patru zile de la trecerea lui Haiyan, care autorităţile se tem că ar fi provocat moartea a mii de persoane, potrivit Mediafax. Vântul a depăşit 300 de kilometri pe oră, iar o succesiune de valuri gigantice a devastat zone întregi, în special pe insulele Leyte şi Samar.

Naţiunile Unite au afirmat luni că este posibil un bilanţ de peste 10.000 de morţi doar în oraşul Tacloban şi a prevenit că trebuie „aşteptat ce e mai rău” de la bilanţul definitiv. ONU a transmis iniţial un bilanţ estimativ de 10.000 de morţi în total. „Totul este distrus”, a descris pur şi simplu generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula Leyte cu aproimativ 90 de puşcaşi marini şi două avioane C-130 pline cu provizii şi materiale, avangarda unui ajutor american care ar trebui să includă în jur de 15 aparate, printre care MV-22 Osprey, aparate hibride care permit decolarea la fel ca un elicopter şi pot astfel atinge zone greu accesibile.

Pentagonul a ordonat de asemenea portavionului George-Washington şi altor nave americane să se îndrepte spre Filipine pentru a acorda asistenţă. Portavionul, care „transportă 5.000 de militari şi peste 80 de aeronave se află în prezent la Hong Kong”.Această navă va fi însoţită de două crucişătoare, USS Antietam şi USS Cowpens, şi un distrugător, USS Mustin, echipate cu elicoptere.


Acestea se vor întâlni în zonă cu un alt distrugător, USS Lassen, şi o navă de aprovizionare, USNS Charles-Drew, care sunt deja pe drum. Alţi 90 de militari americani au părăsit luni baza Marinei de la Futenma, pe insula Okinawa (Japonia) cu destinaţia zonelor sinistrate.

Washingtonul a anunţat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari. Marea Britanie va trimite la rândul ei un distrugător şi un avion de transport militar pentru a participa la operaţiunile de salvare, a anunţat luni premierul britanic David Cameron. Londra va debloca de asemenea 10 milioane de lire (12 milioane de euro) ca ajutor, a adăugat el. Echipele de salvare caută să transporte corturi, alimente şi provizii medicale la Tacloban, capitala insulei Leyte şi oraş de coastă cu 220.000 de locuitori care este acum doar un câmp acoperit cu dărâmături şi cadavre unde mirosul descompunerii se simte în aer. Însă munca echipelor de salvare este îngreunată de jafuri şi nervozitatea extremă a locuitorilor înfometaţi, privaţi de apă potabilă şi electricitate. Magazine de alimente şi un convoi al Crucii Roşii au fost atacate. Confrom Unicef, până la 4 milioane de copii filipinezi ar putea fi afectaţi de consecinţele taifunului. „Ne grăbim să trimitem proviziile esenţiale copiilor, care sunt primele victime ale acestei crize”, a declarat reprezentantul din Filipine al agenţiei ONU pentru copii, Tomoo Hozumi. „Însă accesul în zonele cele mai afectate este foarte dificil. Lucrăm 24 de ore din 24”.

Numărul morţilor rămânea luni dificil de determinat din cauza haosului provocat de furtună şi de izolarea mai multor zone, de la care nu există încă veşti. Un înalt oficial al poliţiei din Tacloban, Elmer Soria, a evocat duminică cifra de 10.000 de morţi pe insula Leyte. Guvernatorul Samar, prima zonă afectată de taifun, a confirmat moartea a 433 de persoane, un bilanţ probabil mult subestimat. Zeci de morţi au fost de asemenea raportaţi în alte oraşe şi provincii distruse de taifunul care avansează pe un front de 600 de kilometri. Această situaţie l-a făcut luni pe preşedintele Benigno Aquino să anunţe starea de catastrofă naţională, care permite impunerea controlului asupra preţurilor şi accelerarea deblocării fondurilor.

Haiyan este considerat a fi unul dintre cele mai puternice taifunuri care a atins vreodată uscatul. Încadrat la categoria 5 când a lovit Filipine vineri în zori, intensitatea sa a scăzut la categoria 1 la sosirea în Vietnam, luni dimineaţă. Cu toate acestea, autorităţile vietnameze au evacuat peste 600.000 de persoane înainte de sosirea sa, care a provocat ploi torenţiale inclusiv în capitala Hanoi. Trei persoane au fost date dispărute.

Foto: www.salon.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.