Constructorul Centrului de tratare a cancerului de la Spitalul Județean Timișoara “îngrașă...

Constructorul Centrului de tratare a cancerului de la Spitalul Județean Timișoara “îngrașă porcul în ajun”: în ce stare e clădire ce trebuie inaugurată în câteva zile

3
DISTRIBUIȚI

IMG_2336

Zece zile – atât mai are la dispoziție firma care va realiza unicul Centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din sud-estul Europei să finalizeze lucrările. Totuși, zona din preajma Spitalului Județean Timișoara, în care clădirea s-a construit, pare mai degrabă un șantier. Muncitorii se folosesc de o macara pentru că mai au de făcut retușuri la ultimul etaj al centrului, iar pe terenul din fața clădirii sunt depozitate containere și materiale de construcții.


Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Județean Timișoara, spune însă că firma care realizează lucrările “e musai să le finalizeze până la sfârșitul lunii, pentru că 31 ianuarie e termenul limită la care centrul trebuie inaugurat. Am primit și echipamentele cu care vom dota institutul și cred că vom fi în grafic”.

Lucrările la Centrul de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului au început în decembrie 2012 și ar fi trebuit să fie finalizate în luna mai a anului trecut. Totuși, conducerea Spitalului Județean Timișoara a reușit să convingă Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică să prelungească termenul limită cu încă opt luni, pe motiv că au apărut niște probleme tehnice. Proiectul în valoare de 55 de milioane de lei este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În acest centru vor fi folosite, pentru prima dată în sud-estul Europei, terapiile celulare, considerate “medicamentul secolului XXI”. 35 de specialiști timișoreni vor realiza diferite cercetări pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. Mai mult, se vor putea face și testări pe oameni, în cadrul unei “camere albe”, unică în România, ce va permite dezvoltarea acestor celule avansate și folosirea lor în terapii umane. Centrul construit lângă Spitalul Județean are patru etaje, plus parter, obiectivul proiectului este înlocuirea metodelor clasice de tratament anti-tumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest.

 

3 COMENTARII

  1. Pai asta este o cladire de 10 plus milioane de Euro ????????
    Se ciordeste la maxim din fondurile europene . Pentru constructia acestei cladiri sa cheltuit un maxim de 3 milione de Euro si nimic mai mult , iar restul din bani au fost furati . Punct .

  2. Nu stiu daca au furat sau nu, dar in pretul asta e inclus si echipamentul de cercetare care poate fi de multe ori mai scump decat cladirea in sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.