Pneumolog timișorean: „Suntem expuși la un risc extraordinar, am colegi care au...

Pneumolog timișorean: „Suntem expuși la un risc extraordinar, am colegi care au luat tuberculoză de la pacienți”. Cine e de vină

0
DISTRIBUIȚI

tuberculoza

Cei șapte medici pneumologi care lucrează în Dispensarul TBC din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara se expun la riscuri mari, care le pot pune viața în pericol.

În fiecare zi, zeci de pacienți din vestul țării trec pragul dispensarului, unii dintre ei bolnavi cu tuberculoză în forma cea mai severă. În condițiile în care nu există nicio măsură de protecție, medicii și asistentele ajung în situația dramatică de a nu-i mai putea trata pe bolnavi și pot, în orice moment, să devină chiar ei pacienți care luptă cu această maladie, pentru că tuberculoza se transmite pe cale respiratorie.

Adriana Socaci, medic pneumolog și coordonatorul Dispensarului TBC, ne-a declarat că există, în acest moment, mai mulți medici și asistente care s-au îmbolnăvit de tuberculoză în timpul serviciului, luând boala de la pacienți.


„În județul Timiș pot spune că avem acoperită toată zona, sunt suficienți medici, dar sunt nemotivați, cu atât mai mult într-o specialitate care implică un risc extrem. Încadrarea de bază pentru medici este execrabilă, sunt medici care au plecat dincolo, chiar și din specialitatea noastră. În rândul medicilor pneumologi și personalului medical care lucrează în astfel de secții, riscul este extraordinar. Avem colegi care, din păcate, au făcut și boala, au luat tuberculoză de la pacienți”, povestește îngrijorată Adriana Socaci.

Medicul timișorean este de părere că există soluții astfel încât personalul medical să nu mai fie expus la astfel de riscuri, însă din cauza subfinanțării din partea Ministerului Sănătății nu se pot asigura condiții optime pentru reducerea riscurilor la maxim. La Dispensarul TBC din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara lucrează 22 angajați. Șapte dintre aceștia sunt medici, care își pun viața în pericol atunci când îi consultă pe pacienți, pentru un salariu lunar de aproape 4.000 de lei. Anul trecut, au fost depistați, la Dispensarul TBC, 632 de pacienți bolnavi de tuberculoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.