Aparatele care depistează mai rapid tuberculoza zac nefolosite. De ce nu sunt...

Aparatele care depistează mai rapid tuberculoza zac nefolosite. De ce nu sunt utilizate echipamentele cumpărate cu bani de la Banca Mondială

0
DISTRIBUIȚI

IMG_2371

Bolnavii de tuberculoză din vestul țării riscă să transmită această maladie și la alți oameni cu care intră în contact din cauza Ministerului Sănătății, care îi ignoră.

La Timișoara, pacienții află dacă sunt sau nu diagnosticați cu această boală abia după ce au trecut două luni de la prelevarea analizelor, astfel că în această perioadă nu pot lua niciun tratament care să țină boala sub control. Asta deși la Dispensarul TBC din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” există aparate care ar putea da rezultate mult mai rapide, în maxim două săptămâni, dar zac nefolosite. Motivul? Reprezentanții ministerului nu alocă bani pentru achiziționarea materialelor cu care se pot realiza astfel de analize.

Adriana Socaci, coordonatorul Dispensarului TBC din Timișoara, este nemulțumită de finanțarea proastă din partea Ministerului Sănătății.


Medicul pneumolog povestește că există două aparate performante, în valoare de 7.000 de euro, achiziționate acum opt ani cu ajutorul Băncii Mondiale, dar care au fost folosite doar la început, atâta timp cât a existat sprijin financiar din afara țării.

„Este vorba despre un aparat pentru investigație bacteriologică în mediul lichid și un alt aparat pentru determinarea rapidă a rezultatelor. Kiturile necesare pentru analize sunt foarte scumpe și de aceea nu ne putem permite să facem nicio investigație, cel puțin anul acesta. După ce nu am mai primit finanțare din afară, Ministerul Sănătății a dat bani pentru achiziționarea de materiale pe care le puteam folosi la investigații medicale pentru cel mult 200 de pacienți. Aceștia erau selectați, iar cei care aveau probabilitatea cea mai mare de a avea tuberculoză, dar nu se putea dovedi prin tehnicile obișnuite, erau supuși la astfel de investigații”, povestește Adriana Socaci.

Potrivit medicului timișorean, un kit de materiale pentru aparatele achiziționate prin intermediul Băncii Mondiale costă 4.000 de euro pentru diagnosticarea a 100 de pacienți, în timp ce prin metoda clasică, cu acești bani sunt investigați 1.000 de bolnavi. De doi ani, se produc aparate care pot depista tuberculoza în doar trei ore, dar acestea costă aproape 20.000 de euro. Un aparat la care pneumologul Adriana Socaci nici nu visează, mai ales că și kiturile sunt extrem de scumpe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.