Cine sunt cei patru extremiști maghiari care au primit interdicție în România

Cine sunt cei patru extremiști maghiari care au primit interdicție în România

0
DISTRIBUIȚI

jobbik

Patru cetățeni unguri au primi interdicție de a mai călca pe teritoriul României, ca urmare a comportamentului extremist „demonstrat împotriva României”. Aceștia sunt membri și simpatizanți din cadrul unor organizaţii naţionaliste radicale ungureşti ca Jobbik, „Mişcarea de Tineret 64 de judeţe”, Betyarsereg şi Noua Gardă, după cum a anunțat, ieri, Ministerul de Interne.

job1

Decizia autorităților române nu a rămas fără ecou la Budapesta, primul care a reacționat fiind parlamentarul Istvan Szavay, care s-a  ”revoltat” și a spus că el consideră că există mai multe implicații politice interne din partea României, între care neînțelegerile între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, iar partidul Jobbik  a devenit o victimă colaterală. Acesta susține că mișcarea are ca scop intimidarea maghiarilor din Transilvania. De asemenea, mai mulți reprezentanți Jobbik au anunțat că nu acceptă o astfel de decizie din partea României.

Cine sunt acești indezirabili și ce au făcut pentru a atrage oprobiul autorităților române? Istvan Szavay este membru Jobbik şi deputat în Parlamentul ungar. El are 33 de ani și este profesor de istorie şi politolog. Colegul său de partid și de Parlament declarat de asemenea indezirabil, György Gyula Zagyva, are 37 de ani, și este de asemenea membru al Mișcării de Tineret din cele 64 de Comitate. El a fost  și liderul acestei mișcări și e cunoscut pentru acțiunile lui extremist.


Din aceeași cauză, în urmă cu cinci ani ( în 2009), autoritățile de la Belgrad i-au interzis accesul pe teritoriul Serbiei, timp de doi ani. Sârbii menționau că acesta ar fi desfășurat acțiuni extremiste într-o provincie sârbă în care locuiește un număr important de maghiari.

job2

Mikola Bela, şeful Gărzii Maghiare din Ardeal o organizație de extremă dreapta din Ungaria, fondată de partidul Jobbik în 2007, este acuzat că a avut manifestări xenofobe, antisemite şi că a desfăşurat activităţi împotriva ordinii constituţionale. Mikola Bela locuieşte în Târgu Mureş din 2011, și a primit, conform presei, drept de ședere pe cinci ani.  În ultima perioadă el a lansat mai multe pentru declaraţii de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Garda Maghiară a fost scoasă în afara legii încă din anul 2008, de către Tribunalul Budapesta. Decizia a fost ulterior confirmată în mod definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009. Asta nu i-a împiedicat, însă, pe militanții Gărzii Maghiare să înființeze și în România o organizație, încă din anul 2007, sub conducerea lui Csibi Barna, organizație care este cunoscută la noi sub denumirea de Pluton Secuiesc. Aceștia s-au făcut remarcați odată cu scandalul iscat în anul 2009, când au manifestat de Ziua Națională a României, purtând însemne ale Ungariei mari.

job3

Declarațiile acestora au șocat, nu de puține ori, opinia publică. Zsolt Tyirityán, unul din fondatorii Oștii Haiducilor, în prezent membru în organizație, spunea de Ziua Ungariei în 2012, conform presei maghiare, că în țara sa se duce un război rasist și că Adolf Hitler a fost un „politician de mare influență și de calibru european, care  nu a fost încă apreciat la justa valoare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.