Vârful Gugu din Munții Godeanu, unul dintre marile mistere ale României. De...

Vârful Gugu din Munții Godeanu, unul dintre marile mistere ale României. De ce este considerat muntele sfânt la dacilor și ce fenomene stranii se petrec acolo FOTO

6
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1902878571">

godeanu_0013

Unul dintre cele mai ciudate locuri din România, vârful Gugu din Munții Godeanu, mai este denumit și “muntele care se ascunde privirii”, un loc plin de mistere care în anumite ore din zi nu mai poate fi văzut. Legendele spun că pe Vârful Gugu și-ar fi făcut sălaș Zamolxe, zeul dacilor, și tocmai de aceea unii pasionați de istorie consideră că acesta este muntele sfânt al dacilor.

Vârful Gugu este cel mai înalt din Munții Godeanu, care se află în proximitatea Masivului Retezat, la o altitudine de 2.291 de metri, la hotarul Olteniei, Banatului și Ardealului. Pentru a ajunge pe “muntele care se ascunde privirii”, turiștii au nevoie de o condiție fizică bună, dar și de o inimă tare, și asta pentru că au fost observate o mulțime de fenomene stranii.

Pe Vârful Gugu se ajunge după o zi întreagă de mers pe jos. Traseul pornește din zona Câmpușel, către izvoarele Jiului de Vest, iar apoi se urcă panta spre Șaua Paltinul, vârful Paltinul, către Platoul Borăscu. Turiștii se pot întâlni pe acest traseu și cu căutători de comori care speră să descopere tezaurul ascuns de Decebal. Unele legende  spun că Decebal și-ar fi ascuns pe Muntele Gugu o bună parte din comoară, convins fiind că Zamolxe o va proteja.

Ceața care învăluie Muntele Godeanu

În anumite momente ale zilei, pe Vârful Gugu are loc un fenomen meteorologic complex care face ca acesta să dispară în ceață. Odată ajunși pe munte, turiștii au parte de o priveliște spectaculoasă formată din blocuri de granit dezagregate și roci prăvălite de climatul aspru ce formează Cracul Peșterii.

Această peșteră este considerată ca fiind refugiul lui Zamolxe, în care se petrece un alt fenomen neobișnuit. Din peșteră se poate studia cerul și ziua, nu doar noaptea, și asta pentru că există un fenomen de reflexie al razelor solare, care permite vizualizarea stelelor și ziua, așa cum se poate întâmpla și din fundul unei fântâni.

Ce fenomene stranii se petrec pe Vârful Gugu

Nu puțini sunt turiștii care spun că au văzut vârful cum dispare sau explozii de lumină care au țâșnit din munte, care sunt de fapt niște fulgere globulare. Mai mult, printre poveștile despre Vârful Gugu se numără și cea a unor cercetări care au dormit câteva nopți în Munții Godeanu, perioadă în care au traversat stări din cele mai ciudate, iar după ce au fost focalizate sute de cadre, aparatele de fotografiat și camere de filmat nu au înregistrat nimic.

Anual, Vârful Gugu este străbătut de turiști din întreaga Europă, care au aflat de fenomenele care se petrec pe munte și înarmați cu aparate de fotografiat încearcă să surprindă măcar o parte din ele.

 

6 COMENTARII

  1. iaca minune. am dormit si io coloshia sa vad „minunili” si spra giminiata am avut asa o vedenie cu lupu dac si m-o apucat cufureala ca am stat fo ora afara pana o curs toata zama aia puturoasa din mine. da io cred ca cufuriala o vinit de la shoncu mancat de cu seara nu de alta da si putzea o tzara da’ mio fo foame. asa ca asta-i cu minunile de la varvu gugu de care tot datz cu flianca numa prostii.

  2. Fenomenul de ceata ,care apare dintr-o data este un fenomen ce l-am vazut pe muntele Gibraltar.Desi clima dinprejurul muntelui este destul de uscat ,Gibraltarul beneficiaza de umiditatea atmosferica unde dinspre Africa sufla vintul spre Gibraltar .Sus pe culme la un anumit nivel temperatura scade brusc pe partea nordica a versantului,Astfel ca ciocnirea dintre cele doua parti(aer cald de Africa si aerul mai rece din partea nordica care da spre Spania)face ca aerul sa se condenseze brusc.Cand eram sus ma plimbam prin aburii care se formasera .De jos se vad ca fiind nori statici.Oricum acel fenomen de vizibilitate a stelelor ziua mi se pare fantastic .Nu am mai auzit asa ceva pana acum .Sper sa ajung cat de curand sa vizitez muntele.Articolul este excelent .

  3. Ceata este peste tot pe munti. Cine a umblat pe munte stie! Si ma intreb de unde aveti aceste poze minunate, daca nu se pot face poze pe-acolo (apropo de afirmatia ca aparatele de fotografiat nu au inregistrat nimic)? Deci va contraziceti singuri!
    In alta ordine de idei, Zamolxe sau Zamolxis a fost la fel de real ca zi zeii mitologiei grecesti, despre care stim ca sun doar pura imaginatie.
    Restul sunt pure speculatii. Speculatii pentru cei care cred in fantasme. Cei care nu cred vad pacaleala din spatele povestii!

  4. In astfel de locati nu toata lumea are percepti reale si nici trairi. De alfel persoanele care au astfel de trairi nu povestesc in detaliu , doar dau mici exemple nesemnificative pt a nu atrage persoanele dornice de o noua aventura, in aceste locuri doar anumite persoane ( precum Emil Strainu), care in prealabil au primit ingaduire pot acesa ceea ce este doar o iluzie pt ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.