Băile Calacea, locul care face MIRACOLE pentru sănătate. Cum vă puteți petrece...

Băile Calacea, locul care face MIRACOLE pentru sănătate. Cum vă puteți petrece un weekend relaxant cu bani puțini FOTO

7
DISTRIBUIȚI

calacea-parcUna dintre cele mai vechi aşezări ale judeţului Timiş, atestată încă din 1356 sub denumirea de Kalocha şi care reapare pe harta generalului Florimund de Mercy sub numele de Kalacs, este satul Călacea, care aparţine de comuna Orţişoara. Nu departe de acesta, la o altitudine de 117 metri deasupra mării, se află „Băile Călacea”. Staţiunea din câmpia bănăţeană se află la doar 25 de kilometri de Timişoara şi este cunoscută de mai bine de un veac. Apele termale care se găsesc aici au 38-40° şi sunt recomandate pentru boli ale aparatului locomotor, pentru sistemul nervos periferic, pentru afecţiuni reumatismale degenerative, precum şi pentru gastrite sau afecţiuni hepato-biliare. Există şi contraindicaţii ale băilor calde, pentru cei care au hipertensiune arterială sau suferinzii de tumori maligne, boli infecţioase, insuficienţă cardiacă, tuberculoză. Analizele arată că apa de la Băile Călacea conţine natriu, clor, brom şi acid carbonic iar aerul curat are un efect calmant asupra celor care aleg acest loc pentru a se trata.

Staţiunea, acum un veac

Băile Călacea, odinioară proprietate a familiei Keller, care a deţinut şi castelul din Carani construit de contele de Mercy, n-au atins niciodată faima celor de la Buziaş sau Herculane dar erau frecventate mai ales de locuitori ai comitatului iar după 1919, de cei ai judeţului. O trăsură cu arcuri petru opt persoane care fusese cumpărată la Budapesta de o familie din sat era folosită pentru transportul  călătorilor de la gară la băi. Aceştia erau mai numeroşi sâmbăta şi duminica şi atunci se făceau mai multe transporturi într-o zi. Cel mai vechi pavilion a fost construit în 1906 şi, ulterior, s-au construit şi altele. Între vilele şi căsuţele care străjuiesc aleea de la intrare se află şi o veche capelă iar în capătul acesteia a fost amenajată baza de tratament şi cantina-restaurant.

Băi termale şi fizioterapie

După naţionalizarea staţiunii de către regimul comunist s-a investit foarte puţin în amenajări iar degradarea staţiunii a continuat într-un ritm şi mai accelerat în ultimul deceniu al secolului trecut, ulterior fiind reluate tentativele de reamenajare a băilor. În baza de tratament, vizitatorii pot beneficia atât de băi cu apă termală cât şi de fizioterapie, respectiv tratamente precum kinetoterapia, electroterapia, terapie laser, împachetări cu parafină, diadinamice, masaj sau băi de lumină.

Pădure, lac cu nuferi, căprioare

La Băile Călacea a fost reamenajat şi ştrandul dotat cu un bazin olimpic cu apă termală construit în anii’80, în jurul căruia se află o plajă, iar pe terenurile special amenajate din preajma acestuia se pot practica diferite sporturi.


Pentru cei dornici doar de o promenadă frumoasă, o adevărată oază de aer curat şi linişte este parcul care se întinde pe aproape 15 hectare, cu o impresionantă pădure de salcâmi,  un lac acoperit cu nuferi albi şi mai multe specii vegetale deosebite. De mai mulţi ani au fost plantaţi şi peste 300 de molizi, pentru ca parcul să fie atrăgător şi pe timpul iernii. Tot aici a fost amenajată şi o mică grădină zoologică, în care, alături de câteva păsări şi iepuraşi, atracţia o reprezintă căprioarele extrem de blânde şi prietenoase. Deşi Băile Călacea necesită încă numeroase amenajări pentru a deveni cu adevărat atractivă, ele pot oferi, fie şi numai pentru o zi, câteva ore de destindere deplină, cu cheltuieli foarte mici.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.