Încep Zilele Enescu-Bartók la Filarmonica Banatul din Timișoara. Când va avea loc...

Încep Zilele Enescu-Bartók la Filarmonica Banatul din Timișoara. Când va avea loc primul concert

0
DISTRIBUIȚI

banner 12 sept Y

Vineri, 12 septembrie, de la ora 19,00, pe scena Filarmonicii Banatul are loc primul concert din seria dedicată Zilelor Enescu-Bartók. Acesta va fi dirijat de maestrul Radu Popa. Vom asculta patru lieduri de George Enescu, Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră, op.3 de Dinu Lipatti şi L`ascension, 4 meditaţii pentru orchestră de Olivier Messiaen.

”Am aflat de la maestrul Radu Popa că nu este vorba despre binecunoscutul ciclu de cântece compus în 1908 pe versuri de Clément Marot op.15 şi orchestrat de Theodor Grigoriu, ci de patru lieduri înmănunchiate şi orchestrate de Erich Bergel. În interpretarea tenorului Marius Budoiu vom asculta trei lieduri compuse în anul 1898 la Paris şi un lied compus la Bucureşti, în octombrie 1902. Le Désert este pe versuri de Jules Lemaitre, Le Galop şi Soupir (suspinul) sunt pe versuri de Sully Prudhomme. Toate trei au fost dedicate Mathildei Colonne. Al patrulea cântec se numeşte De la flaut la corn, după un poem de Fernand Gregh şi a fost dedicat lui Edgar dall`Orso.


Concertul de deschidere al Filarmonicii din Bucureşti, stagiunea 1939-1940, l-a avut ca solist pe Dinu Lipatti, care a prezentat pentru prima dată Suita în stil clasic, pe care mai târziu o va denumi Concertino în stil clasic. Lucrarea concertantă, dedicată profesoarei lui, Florica Musicescu, ne dezvăluie un tânăr compozitor de 19 ani, care tratează pianul în stilul lui Scarlatti şi Bach, dar cu un conţinut armonic destul de modern. Acest Concertino op.3 va fi interpretat în concertul de vineri de pianistul Mihai Ungureanu”, explică Mircea Tătaru., concertmaestrul Filarmonicii Banatul.

Mai trebuie știut că Olivier Messiaen (1908 – 1992) a fost unul dintre cei mai mediatizaţi compozitori ai vremii sale. În timpul Primului Război Mondial, a fost pe front unde a căzut prizonier, fiind închis într-un lagăr din Silezia. Acolo a compus una dintre cele mai populare lucrări ale sale — Cvartetul pentru sfârşitul timpului. Mai apoi a devenit profesor la Conservatorul din Paris şi organist la biserica La Trinité. În Statele Unite s-a remarcat datorită uriaşei sale Simfonii „Turangalîla” comandată de Filarmonica din Boston, care durează o oră şi jumătate. ”L`ascension, 4 meditaţii pentru orchestră ne vorbeşte despre ascensiunea lui Isus Christos spre ceruri. Pasajele din Scriptură şi poetica mistică ne oferă o muzică luxuriantă, plină de culori şi atmosferă extatică”, mai spune Mircea Tătaru. Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.