Cămila care nu era cămilă. Misterul scheletului de animal descoperit sub Piața...

Cămila care nu era cămilă. Misterul scheletului de animal descoperit sub Piața Unirii a fost elucidat

0
DISTRIBUIȚI

10576753_781684368537299_963785764_o

„Descoperire de senzație. Scheletul unei cămile a fost găsit chiar în centrul Timișoarei”. Aceasta a fost știrea care a făcut înconjurul țării și a ridicat multe semne de întrebare în rândul oamenilor, legate de cum ar putea un animal exotic să ajungă în această zonă.

Se pare că această descoperire nu este atât de senzațională cum s-a crezut inițial, când s-a relatat despre găsirea rămășițelor unei cămile aflate la trei metri sub pământ. Mai mult, s-a specificat că osemintele (craniul, o parte din gât și osul bazinului) ar putea data de la sfârșitul secolului XVI când turcii făceau expediții militare în această zonă. Vedeta dezgropată chiar în fața Domului Catolic, de arheologii din Timișoara, este de fapt un banal animal domestic. Sunt rămășițele unui cal.

Arheologul Dragoș Diaconescu a declarat la vremea respectivă că nu este arheo-zoolog să se poată pronunța, însă în opinia sa nu este vorba despre un cal sau bovină, „ci în mod cert e cămilă”.


„Au fost găsite craniul, o parte din gât şi osul bazinului unui erbivor de talie mare, care nu e cal sau bovină, în mod cert e cămilă. Nu suntem arheo-zoologi aşa că determinarea va fi făcută de un arheo-zoolog”, declarase, pentru Mediafax, arheologul Dragoș Diaconescu, în 3 aprilie 2014.

Când s-a făcut descoperirea, arheologii au avut două ipoteze. Prima ipoteză vehiculată se referea la faptul că rămășițele ar fi ale unui cal, iar cea de a doua, că ar fi ale unui animal exotic, mai exact ale unei cămile. „Este cal. Am spus că ar putea să fie cal sau cămilă. Este un cap de cal și nu este singurul, între timp au mai apărut și altele. Dacă așteptăm vreo trei, patru săptămâni vom avea și arheo-zoologul care va face determinări și va da mai multe detalii. Arheologii au precizat că poate fi un animal erbivor de talie mare, care după craniu nu poate să fie decât cal sau cămilă. Acum știm sigur că este cal. Uneori în presă apar lucrurile mai zorit”, ne-a declarat o sursă din rândul celor care au participat la ridicarea osemintelor.

Diferențele dintre un craniu de cămila și un craniu de cal sunt vizibile. „În colajul de poze pe care l-am realizat se pot vedea diferențele. De exemplu poziția și forma foramenului infraorbital, creasta facială evidentă la cal, lungimea și forma osului temporal, deci nu se poate confunda cu o cămilă”, ne-a mai explicat Alex Rădac, un tânăr care studiază biologia.

În perioada următoare Primăria Timișoara va aloca fonduri pentru mai multe investigații și atunci se va putea spune totul despre cal, cu lux de amănunte. „Putem spune poate chiar și vârsta erbivorului”, a mai explicat sursa respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.