Timișoara, ca Amsterdamul. Cum se vede orașul prin ochii unei studente din...

Timișoara, ca Amsterdamul. Cum se vede orașul prin ochii unei studente din celălalt capăt al continentului

2
DISTRIBUIȚI

diana portugheza (2)

A venit tocmai din Portugalia ca să studieze la noi în țară. Dintre Spania și Italia a preferat România, mai exact Timișoara, și a ajuns aici prin programul european Erasmus, care le oferă tinerilor posibilitatea de a experimenta stilul de viață și de a studia în țările din Uniunea Europeană. Diana Pissarra are 22 de ani și studiază jurnalismul în cadrul Institutului Universitar din Maia „ISMAI”, una din cele mai cunoscute universități private din Portugalia. Diana a ales să facă ultimul an de studii la Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, secția Jurnalism.

„Am ales să studiez în altă parte în ultimul an de facultate pentru că trebuia să știu ce presupune acest domeniu, să am o bază de cunoștințe în ceea ce privește jurnalismul. De asemenea, am vrut să cunosc altă cultură, limbă și totodată să îmi îmbunătățesc limba engleză”.

Primul contact cu România l-a avut la 12 ani, când a auzit cunoscuta piesă a trupei O-Zone, „Dragostea din tei”. „Am auzit melodia la radio. Toată lumea asculta pe vremea aceea O-Zone, dar nimeni nu înțelegea versurile. Părinții mei au cumpărat inclusiv un CD și ascultau încontinuu pentru că le plăcea ritmul. În cluburi, în baruri, la televizor, peste tot auzeam O-Zone”, a povestit Diana, care și acum știe să reproducă versurile melodiei.

Tânăra a mai spus că în Portugalia țara noastră este vestită pentru numărul mare de țigani care cer bani la colțul străzii și pentru numărul mare de oameni fără adăpost. „Asta așteptam să găsesc în România. Părinții mei au fost îngrijorați când au auzit că am ales să studiez aici, dar am prieteni care s-au îndrăgostit de România, și mai ales de Timișoara. Am avut încredere în ei și asta m-a ajutat în luarea deciziei mele”, a mărturisit Diana.

„Mă simt mai în siguranță în Timișoara decât în Portugalia”

A ajuns în Timișoara noaptea și a fost puțin speriată, pentru că drumul de la aeroport până în Complexul Studențesc, spune ea, nu este prea luminat. Când s-a trezit a doua zi, a plecat să viziteze împrejurimile. „Am fost să îmi cumpăr lucruri. Față de Portugalia, în Timișoara cel puțin, am văzut oameni liniștiți, care nu produc gălăgie. Nu este un oraș zgomotos, iar asta mi-a plăcut foarte mult, și am văzut mulți oameni civilizați”, a spus studenta.

O problemă cu care s-a confruntat este legată de limba engleză. În magazine, pe stradă sau în diferite zone i-a fost foarte greu să discute cu românii, pentru că nu cunosc limba engleză, iar când un străin le cere ajutorul preferă să se dea bătuți. „Când mergi într-un magazin și ceri ajutor, iar vânzătorul nu cunoaște limba engleză sau portugheză este foarte greu. Nu știi ce să faci. Parcă nici nu încearcă să ajute, iar din punctul acesta de vedere a fost puțin cam dificil. Acum m-am obișnuit”, a spus studenta portugheză.

Pentru ea Timișoara este un oraș în care te poți simți în siguranță ca om, pentru că străzile sunt pline de polițiști sau de jandarmi.


Diana ne-a explicat că în Portugalia durează minute bune, sau chiar ore, până când polițiștii ajung la fața locului și este foarte periculos să te plimbi pe străzi după ora 22.00. „Ei nu selectează problemele, merg peste tot, iar din cauza asta se întâmplă ca oamenii să moară pentru că polițiștii nu ajung să rezolve problema. La orice eveniment neplăcut sunt chemați polițiștii. Și dacă un om este blocat într-un copac, vine poliția. Dacă e trecut de ora 22.00, iar eu nu am ajuns acasă, părinții mei se îngrijorează și mă sună des”, a povestit tânăra.

Diana Pissarra are o altă concepție despre România. Acceptă că este o țară săracă, dar ea nu a văzut diferența dintre clasele sociale și, mai mult decât atât, nu a întâlnit niciun țigan care să îi ceară bani pe stradă, deși la asta se aștepta. „Nu am văzut niciun țigan pe stradă. Nimeni nu a venit la mine să îmi ceară bani sau mâncare sau altceva. Am altă concepție despre România acum. În Portugalia îi găsești la tot pasul, iar de fiecare dată când vorbesc cu părinții mă întreabă în glumă dacă mi-am pus dinți de aur. Țiganii de acolo au dinți de aur”, a spus tânăra.

„Timișoara îmi amintește de Turcia sau de Amsterdam”

A rămas împresionată de arhitectura Timișoarei, de Opera din Piața Victoriei, de Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, dar și de multitudinea de flori care o trimit cu gândul la Amsterdam, capitala Olandei. „Este un oraș colorat și asta îmi amintește de Turcia. În schimb, florile și bicicletele mă duc cu gândul la Amsterdam. Pare a fi un mix între mai multe orașe sau țări. Este foarte frumos”, ne-a spus Diana.

Chiar dacă în camera de cămin nu are la fel de mult spațiu ca acasă, iar condițiile nu sunt foarte bune, tânăra studentă s-a obișnuit și nu vede în asta o problemă. A venit la Timișoara să studieze pentru că vrea să devină un jurnalist de investigație cunoscut. „M-am obișnuit cu condițiile de la cămin. În primul rând vreau să studiez aici. În Portugalia ești plătit în funcție de studii. Cu cât înveți mai mult, cu atât salariul va fi mai mare. Ca să poți profesa meseria de jurnalist trebuie să intri în organizația jurnaliștilor de acolo. Te acceptă foarte greu și trebuie să ai un CV (n.r. curriculum vitae) bogat. Nu există niciun jurnalist fără studii, iar dacă ai intrat în organizația respectivă poți lucra în domeniu și primești un salariu de cel puțin 1.000 de euro. Dacă ești bun și ai și studii multe poți să primești chiar și 10.000 de euro pe lună, iar un director de televiziune câștigă și până la 50.000 de euro pe lună”, ne-a explicat Diana.

Vrea să devină un jurnalist cunoscut și crede că această experiență o va ajuta foarte mult. Nu a vrut să își formeze o părere despre țara noastră până nu a vizitat-o. Momentan nu îi este dor de casă și va profita din plin de următoarele 10 luni în care va locui în orașul de pe Bega. „Este prima dată când vin în România, dar sunt convinsă că nu va fi ultima”, este de părere studenta.

În acest an universitar, aproximativ 90 de studenți au venit din alte țări ale Uniunii Europene să studieze la Universitatea de Vest din Timișoara. Printre ei se numără portughezi, spanioli, italieni, turci sau francezi. Cu toții au ocazia, pe lângă experiența academică, să privească lumea cu alți ochi, să simtă și să descopere noi stiluri de viață.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.