Tușești și ai senzația de lipsă bruscă de aer? Află gratuit dacă...

Tușești și ai senzația de lipsă bruscă de aer? Află gratuit dacă suferi de o boală la plămâni. Ce campanie se desfășoară la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

plamani

Locuitorii din județul Timiș care sunt interesați să-și testeze sănătatea plămânilor o pot face gratuit începând de astăzi și până la sfârșitul anului. În Timiș, dar și în alte 16 județe din țară, începe campania națională de testări gratuite pentru plămâni. Campania de spirometrii gratuite pentru depistarea BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este derulată de Societatea Română de Pneumologie.

Potrivit specialiștilor, BPOC este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români și despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.


În România, această boală este mult subdiagnosticată. Un studiu realizat în anul 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii. Spirometria, investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid, iar rezultatele se dau pe loc.

Această boală a plămânilor afectează grav persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, iar semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producția cronică de mucus și senzația de lipsă bruscă de aer. La Timișoara, spirometrii gratuite se pot realiza pe B-dul Iosif Bulbuca, nr. 156, iar programări se pot face la numărul de telefon 0356 433 108.

1 COMENTARIU

  1. Pai daca lumea (cunoscatoare) n-a mers la controlul gratuit oferit de guvern, au nascocit asemenea campanii (nationale) tot gratuite, pt a ne spune ca suntem bolnavi sau deprimati. Urmeaza tratamentul, operatia si locul de veci. Si tot asa de vreo 20 de ani incoace se micsoreaza populatia… Alte cuvinte ar fi de prisos pt ca lumea e departe de ADEVAR si vor trece 50 de ani pt a afla ceea ce s-a intamplat defapt dupa revolutie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.