Șansă UNICĂ pentru studenții politehniști din Timișoara. Cum vor putea lucra pentru...

Șansă UNICĂ pentru studenții politehniști din Timișoara. Cum vor putea lucra pentru laserul – gigant de la Măgurele, cel mai puternic din lume

0
DISTRIBUIȚI

Ocazie unică pentru 20 de studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara. Tinerii vor avea posibilitatea să viziteze platforma de la Măgurele în care se va construi cel mai puternic din lume. Mai mult, studenții vor fi pregătiți să lucreze la proiectul laserului de la Măgurele, ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), în cadrul unui master inedit care va fi creat la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Totul în cadrul proiectului „Inginerie de Mentenanță pentru ELI-NP”, finanțat cu bani de la Uniunea Europeană și implementat de Universitatea Politehnica din Timișoara. „Această platformă de cercetare ELI-NP are nevoie de foarte mulți angajați bine pregătiți interdisciplinar. Prin acest proiect, vom dezvolta o curriculă pentru programele de master în domeniul ingineriei laserilor și al asigurării protecției mediului și mentenanței. Vrem să pregătim forța de muncă ce va lucra la laserul de la Măgurele și să acredităm un master”, ne-a spus Ioana Ionel, coordonatorul proiectului și profesor în cadrul Universității Politehnica.

În primăvara anului viitor, 20 de studenți vor vizita, timp de o zi, platforma de cercetare de la Măgurele.


Aceștia vor fi însoțiți și de cinci cadre didactice tinere, care vor avea posibilitatea să se documenteze și care, cel mai probabil, le vor preda studenților, în cadrul noului master. „Cel mai probabil, vom da drumul masterului în 2016. În cadrul acestuia, studenții vor învăța despre instalații electrice, sisteme de climatizare, de ventilație, utilizarea laserului, deșeuri nucleare, etc.”, a mai precizat Ioana Ionel.

În luna octombrie, la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele a fost inaugurat Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri, care reprezintă cel mai puternic laser din Europa capabil să producă pulsuri laser de un petawat. Centrul constituie și un program de pregătire al experimentelor de fizică nucleară care se vor desfășura, începând cu anul 2018, în cadrul proiectului european ELI-NP, care va cuprinde două lasere de zece petawați. Proiectul laserului de la Măgurele costă peste 350 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.