Slujba de Bobotează la Timișoara. De ce au început credincioșii să ia...

Slujba de Bobotează la Timișoara. De ce au început credincioșii să ia apă din butoaie înainte de slujba de sfințire GALERIE FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Catedrala Mitropolitană din Timișoara a strâns astăzi sute de credincioși. Oamenii au venit să participe la slujba de Bobotează care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și momentul în care Iisus a fost botezat de Ioan în apele Iordanului, la vârsta de 30 de ani. Slujba a început înainte de ora 10.00 și a fost ținută de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Timișorenii au început să vină în număr mare abia după ora 10.00, iar în fața Catedralei Mitropolitane au fost prezenți și câțiva polițiști pentru a evita incidentele neplăcute.

Printre sutele de oameni se zăreau o sumedenie de tineri care au venit fie să vadă slujba, fie să își umple sticlele cu apă sfințită pe care să o ducă acasă. Mai mulți elevi de la Colegiul Național Economic „Francesco Saverio Nitti” din Timișoara au intrat pe ușile Catedralei, dar unii dintre ei nu au avut răbdare să stea până la final și au plecat. „Eu am venit pentru că sunt credincioasă și am vrut să văd slujba. Suntem vreo 50 de elevi din clasa a X-a, a XI-a sau a XII-a și am venit cu doamna dirigintă. Din păcate nu mai pot să stau să iau apă sfințită”, ne-a spus Esmeralda, elevă la Colegiul Național Economic „F.S. Nitti”. Un alt tânăr a venit mai mult pentru apă sfințită. „Eu am venit să iau apă sfințită și să o duc acasă. Nu a venit să stau neaparat la slujbă”, ne-a spus acesta.

Gerul de Bobotează i-a incomodat pe câțiva credincioși care nu au mai avut răbdare și au început să își umple sticlele cu apă nesfințită. „Au mai luat trei oameni înaintea mea. Apa e sfințită”, a spus un domn care și-a umplut trei sticle de jumătate de litru. După el au mai urmat alte cinci persoane, tineri, sau oameni în vârstă care și-au umplut sticlele. „Nu e sfințită. Nu mai luați”, le-a spus o bătrână. A venit să răspunsul din partea unui trânăr. „Sfințită, nesfințită, ce mai contează. Eu nu mai stau în frig”. Agitația de lângă butoaiele cu agheasmă s-a încheiat în momentul în care un agent de securitate le-a spus oamenilor să plece. „Dacă luați acum, ce o sa mai sfințească părintele?”, le-a spus acesta oamenilor care s-au așezat la coadă.

Alte persoane au venit de la marginea Timișoarei, însă doar să vadă slujba. Tanti Ruja are 86 de ani și a venit să se roage. „Am venit la slujbă să mă rog, să îmi dea Dumnezeu putere și sănătate că sunt bătrână și bolnavă. Apă sfințită îmi aduce o femeie acasă. Eu plec după slujbă, nu mai stau în frig”, ne-a mărturisit bătrâna.

UPDATE După ce a sfințit apa, noul mitropolit al Banatului a vorbit în fața credincioșilor despre viața lui Isus. „Au fost oameni care au încercat să denigreze minunile și învățăturile lui Iisus Hristos. Au fost oameni răi care au spus că ar fi învățat lucruri oculte în Egipt. Iubiți credincioși, El nu a învățat nimic de la nimeni, ci a adus învățătura de sus. Eventual putem să spunem că în copilăria Sa s-a alăturat copiilor din Nazaret și acolo a învățat de la un rabin să scrie și să citească. Iubiți credincioși, omul caută izvoare de sfințenie”, a spus Înaltpreasfințitul.

Sute de timișoreni s-au așezat la rând pentru a lua apă sfințită din butoaiele aflate în fața Catedralei Mitropolitane.

UPDATE 2 Aproximativ 3.000 de litri de apă sfințită au fost la dispoziția celor 2.000 de timișoreni care s-au perindat prin fața catedralei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.