„Opera cerșetorilor” din Anglia, regizată de un sârb la Teatrul Maghiar din...

„Opera cerșetorilor” din Anglia, regizată de un sârb la Teatrul Maghiar din Timișoara. Când are loc premiera

0
DISTRIBUIȚI

opera cersetori

Teatrul maghiar „Csiky Gergely” îşi invită spectatorii la o nouă premieră. Spectacolul „Opera cerşetorilor” este adaptarea unei satire sociale scrise de dramaturgul John Gay în 1728 şi a fost pus în scenă de apreciatul regizor sârb Kokan Mladenović, proaspăt câștigător la festivalul „Zilele comediei din Jagodina”.

Regizorul consideră că piesa, scrisă după revoluţia burgheză din Anglia, care a dus la o stratificare considerabilă a societăţii, „a fost o critică la adresa guvernului condus de Robert Walpole, care era sinonimul corupţiei. Ceea ce este important şi face din acest text o capodoperă este că Gay a reuşit să arate legătura dintre politica la nivel înalt, bancheri, criminali, poliţişti care lucrează în acelaşi sistem cu scopul de a distruge şi sărăci omul simplu. Două sute de ani mai târziu, în 1928, Bertolt Brecht a scris versiunea sa care a devenit mai cunoscută decât originalul („Opera de trei parale” – n.n.), deoarece a văzut în Germania acelor vremuri acelaşi sistem de înrobire a omului simplu, acelaşi mecanism în care politica este interconectată cu sistemul judiciar, poliţia, puterea, grupările criminale. Mă tem că noi, o sută de ani mai târziu, de fapt aproape 300 de ani de la scrierea originalului, avem aceeaşi situaţie. Acest spectacol este o critică serioasă la adresa societăţii, şi nu mă gândesc la Serbia, România sau Ungaria, ci la ordinea lumii contemporane”.

teatru maghiar

„Opera cerşetorilor” a prilejuit o colaborare extrem de reuşită a echipei teatrului maghiar cu cea adusă din Serbia de Kokan Mladenović, un bun cunoscător al întregului repertoriu al teatrului timişorean.


Distribuţia scenică este alcătuită din Astalosz Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emilia, Csata Zsolt, Kiss Attila, Lörincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Kocsárdi Levente, Simó Emese, Tar Mónika şi Tokai Andrea. Baladele, ariile, imnurile şi piesele folk din varianta iniţială a spectacolului au fost înlocuite de ritmuri moderne precum swing sau tango, coregrafia este realizată de Andreja Kulešević, scenografia este semnată de Marija Kalabić iar costumele, mulate comic pe conceptul „ieftin da’ bun”, au fost concepute de Tatjana Radišić. Regizorul spectacolului şi dramaturgul Góli Kornélia sunt autorii textelor muzicale şi oglindesc, după spusele lui Mladenović, „lumea care ne înconjoară, în care corupţia a devenit ceva normal, valorile morale au decăzut iar vieţile noastre sunt guvernate de capitalul bănesc, corporaţii multinaţionale şi neoliberalism”.

Premiera „Operei cerșetorilor” are loc sâmbătă, de la ora 19.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.